Fostului şef al Agenţiei Domeniilor Statului, Daniel Drăgan, condamnat la şase ani de închisoare, eliberat condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Drăgan
Daniel Drăgan

Judecatoria Vaslui a decis ieri eliberarea condiţionată a lui Daniel Drăgan, fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), aflat după gratii din mai 2010, când a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru abuz  în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Drăgan a fost găsit vinovat de retrocedarea unei suprafeţe de 147 de hectare, din nordul Capitalei.

Decizia de ieri a magistraţilor vasluieni nu este definitivă, însă dacă procurorii nu o vor contesta până, în a treia zi de Paşte Daniel Drăgan va fi eliberat din Penitenciarul Vaslui, unde  şi-a ispăşit pedeapsa. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au acuzat pe Drăgan că, în iulie 2007, în calitate de preşedinte al ADS a împroprietărit o persoană fizică, fără temei legal, cu 147 de hectare situate în nordul Capitalei.
Pe 29  ianuarie 2010, fostul şef al ADS, a fost achitat în primă instanţă, la Judecătoria Sectorului 1, judecătorii motivând că faptele comise de Drăgan nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii . Ulterior, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, trei luni mai târziu, condamnarea fostului şef al ADS la şase ani de închisoare, instanţa admiţând apelul procurorilor anticorupţie declarat împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti.
Daniel Drăgan, a fost trimis în judecată, pe 17 aprilie 2009,  fiind acuzat că, în mod nelegal, a restituit 147 de hectare de teren, păgubind statul cu peste 80 de milioane de euro.

“La data de 26 iulie 2007, Daniel Drăgan şi-a îndeplinit înmod defectuos atribuţiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-adispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat şi fără respectarea dispoziţiilor legale”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. Astfel, în urma unei cereri de restituire, Drăgan a dat persoanei respective, în compensare, o suprafaţă de 147,14 ha situată în localitatea Popeşti Leordeni. Decizi arespectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare. Prin emiterea în mod nelegal a decizieia fost cauzată o pagubă de 88.284.000 de euro patrimoniului ADS reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare. În motivarea condamnării lui Drăgan magistraţii au scos la iveală mecanismul prin care a fost fraudat statul. În  calitate de preşedinte al ADS, Daniel Drăgan a emis pe 26 iulie 2007 o decizie prin care acorda, în compensare pentru un imobil ce nu se putea retroceda în natură, lui Constantin Nicolaide, un bătrân de 97 ani, un teren în suprafaţă 147,14 ha, aproape de Bucureşti. Judecătorii au arătat în  hotărârea de condamnare că în  2007, Constantin Nicolaide nu mai avea calitate să solicite reconstituirea proprietatăţii, deoarece cu un an înainte cedase drepturile litigioase către o altă persoană, Maria Nicolaescu.

„Tribunalul constată că sunt indicii de complicitate la săvârşirea infracţiunii amintite de către toţi membrii Consiliului de Administraţie care au acţionat cu depăşirea atribuţiilor legale. Tribunalul apreciază că în speţă există indiciile unei grupări infracţionale mult mai întinse, cu princpial obiect săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 248 rap. la art 248 indice 1 Cp (abuz în serviciu - n.r.) în domeniul retrocedărilor frauduloase de terenuri în dauna statului român, inculpatul în  judecată fiind doar mai vizibil şi inabil în a-şi ascunde conduita infracţională. (…)Tribunalul mai găseşte surprinzător faptul că numitului Nicolaide Constantin i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe porţiuni din aceeaşi moşie de mai multe ori, în baza unor temeiuri legale diferite, în urma unor notificări adresate unor instituţii ale statului ce nu au comunicat între ele, iar în prezent ADS a făcut o retrocedare prin acordarea de terenuri în compensare pentru suprafaţa întreagă, ignorând vânzările făcute de autorii numitului Nicolaide înainte de 1945 şi retrocedările făcute în baza L 18/1991 şi Legea 10/2000 făcute anterior", se precizează în hotărârea de condamnare a lui Daniel Drăgan.
 

Cine este Daniel Drăgan

Daniel Drăgan este una dintre cele mai cunoscute figuri politice din Bârlad. A candidat la funcţia de primar al municipiului Bârlad, în 2000 şi 2004 din partea PRM Bârlad şi în 2008 din partea PNL Bârlad. În perioadele 1996 – 2000 si 2000  – 2004, a fost consilier local. În perioada 2006, Daniel Drăgan a fost  numit şef al Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui, la scurt timp devenind şeful de cabinet al ministrului Agricuturii de la acea vreme, Dan Motreanu, de unde a fost propulsat preşedintele la ADS.

Citeşte şi:

Fostul candidat la Primăria Bârlad, Daniel Drăgan, a fost arestat şi escortat la închisoare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite