Jack Spintecătorul de România. Patru femei ucise la „ia-mă, nene” - ucigaşul, de negăsit de 15 ani, în cel mai odios dosar de omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mioara Anuta ultima victimă din seria crimelor a fost luată la ocazie la ieşirea din Vaslui. Oamenii fac şi astăzi autostopul în zonă
Mioara Anuta ultima victimă din seria crimelor a fost luată la ocazie la ieşirea din Vaslui. Oamenii fac şi astăzi autostopul în zonă

Patru femei au fost ucise şi abandonate în pădurile din judeţul Vaslui, între anii 2000 şi 2004. Cel mai dificil caz din istoria poliţiei vasluiene reprezintă, de 15 ani, şi cel mai lametabil eşec investigativ, nefiind găsit, până acum, criminalul.

La începtul anilor 2000, patru crime odioase trase la indigo petrecute în judeţul Vaslui au oripiliat zeci de mii de oameni. Anchetatorii au vorbit despre existenţa unui criminal în serie, pe care nu l-au descoperit însă nici după 15 ani. 

Marcela Tomozei (29 ani), Maria Bîru (46 ani), Safta Ciubotaru (30 ani) şi Mioara Anuţa Manea (29 ani) sunt victimele în dreptul cărora apare „autor necunoscut“. Primele trei femei au fost ucise în anul 2000, după ce au urcat în maşini de ocazie în zona Fabricii de Rulmenţi Bârlad. Mioarei Manea i-a fost curmată viaţa patru ani mai târziu, tot după un autostop, la ieşirea din municipiul Vaslui.

Procurorii au stabilit despre criminal că îşi strangula sau sugruma victimele, iar ulterior le abandona cadavrele prin păduri. Mobilul crimei, cred anchetatorii, a fost jaful, în toate cele patru cazuri, bunurile de valoare nemaifiind găsite. Nu a fost exclusă nici varianta agresiunilor sexuale, având în vedere că toate cadavrele au fost descoperite parţial dezbrăcate, însă această ipoteză nu a putut fi confirmată oficial niciodată. 

Preoteasă găsită moartă în pădure

Prima femeie identificată, nu şi prima ucisă, a fost Marcela Tomozei. Avea 29 de ani şi era soţia preotului din comuna vasluiană Creţeşti. Asistentă medicală la spitalul din Huşi şi mamă a doi copii mici, Marcela Tomozei a fost descoperită pe 13 octombrie 2000, într-o pădure de lângă Bârlad. Preoteasa îşi însoţise soţul la Tecuci pentru a cumpăra un autoturism şi apoi a plecat singură spre oraşul Vaslui cu o ocazie. Femeia a fost strangulată cu propria eşarfă, iar bijuteriile din aur purtate şi banii din geantă nu au mai fost găsite asupra sa. La vremea respectivă nu se efectuau expertize ADN, iar martori credibili, care să ofere informaţii clare, n-au existat. Pe afirmaţiile localnicilor, majoritatea băuţi, anchetatorii nu au putut pune mare preţ.

În decembrie 2000, în timp ce poliţiştii vasluieni încercau să dea de urma criminalului preotesei, în mijlocul pădurii Mitoc, la zece kilometri de localitatea Costeşti, au fost găsite cadavrele altor două femei. Trupurile le erau descompuse, fiind descoperite la aproximativ 500 de metri unul de altul. 
Una dintre victime era Maria Bîru, din satul Răchitoasa, Bacău. Avea 46 de ani şi doi copii, pe care îi creştea singură. Pe 28 august 2000, Maria a plecat spre Vaslui, la o soră, pentru a-şi cumpăra medicamente mai ieftine. A ales să ajungă la Vaslui cu autostopul. Raportat la data dispariţiei, Maria Bîru este prima dintre cele patru femei ucise. Nu a existat niciun martor care să o fi văzut pe femeie pe traseul Bacău - Vaslui.                          

A ajuns în maşina morţii pentru 1.500 de dolari                          

Cealaltă victimă descoperită în apropiere de Maria Bîru a fost Safta Ciubotaru. Tânăra de 30 de ani locuia în apropiere de Bârlad şi avea doi copii. Femeia lucrase ca sezonier în Turcia şi reuşise să adune ceva economii. Pe 10 octombrie 2000, a plecat din Bârlad la Vaslui pentru a scoate de la bancă 1.500 de dolari. A ales tot o maşină de ocazie, care avea să se transforme în maşina morţii. Nici în acest caz nu a existat niciun martor sau vreun suspect. 

mioara anuta manea

Mioara Anuţa, ultima victimă a crimelor în serie

După patru ani, pe 20 mai 2004, avea să dispară „de la ocazie“ o altă femeie. De această dată la ieşirea din Vaslui. Mioara Anuţa Manea avea 29 de ani intenţiona să ajungă la părinţii ei, din Şişcani, a doua zi fiind ziua de nume a mamei, Elena. Cadavrul a fost descoperit pe 27 mai într-o pădure  din cantonul silvic Tătărăni, în apropiere de Huşi, de un văcar. Femeia, parţial dezbrăcată, a fost sugrumată cu o singură mână. Asupra ei au fost descoperite bijuteriile (verigheta, un inel şi cerceii), însă nu a fost găsită geanta în care avea 50.000 de lei, actele şi haina.

„Nu există crimă perfectă, ci anchetatori neputincioşi“ 

constantin barbieru

De-a lungul anilor, „dosarul autostopistelor“ a trecut prin mâinile mai multor procurorori. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi. Nu au fost posibilităţile noastre de aşa manieră încât să combatem. În astfel de cazuri, dacă în primele luni nu găseşti autorul, şansele să-l prinzi scad cu 30-40%“, este de părere comisarul Constantin Bărbieru, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui. Cazul este deschis în continuare.

    

Mai puteţi citi:

Cei mai odioşi criminali din Vaslui: bârlădeanul care şi-a omorât fratele şi i-a compus un epitaf, vasluianul care şi-a ucis fetiţa, pentru a se răzbuna pe soţie

Cei mai cunoscuţi criminali din istoria României. Secretele terifiante ale criminalilor tată şi fiu, ucigaşi de femei, şi ale asasinului cu 26 de victime

 Cea mai controversată crimă a anilor '90 - ucigaşul lui Ioan Luchian Mihalea iese din puşcăria VIP-urilor, după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite