Interdicţie record pentru primarul din Vaslui depistat că finanţa firma fiului său atribuindu-i toate lucrările din comună

Interdicţie record pentru primarul din Vaslui depistat că finanţa firma fiului său atribuindu-i toate lucrările din comună

Iorgu Şonea

Iorgu Şonea, unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Vaslui, a fost condamnat de Judecătoria Huşi pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Primar al comunei Olteneşti, vreme de 20 de ani, din partea PSD, Şonea a fost acuzat că ani la rând a realizat lucrările privind reabilitarea drumurilor din comună, prin intermediul firmei fiului său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sentinţei pronunţate de Judecătoria Huşi joi, 16 martie, Iorgu Şonea a fost condamnat în baza acordului de recunoaştere la doi ani de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilindu-i un termen de încercare timp de patru ani. Suplimentar judecătorii i-au aplicat lui Şonea o pedeapsa complementară prin care i s-a interzis dreptul de a mai ocupa vreo funcţie publică timp de 10 ani, după rămânerea definitivă a hotărârii.

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Huşi poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.

Pus sub acuzare şi aşteptându-se la condamnare, după ce şi-a recunoscut faptele, Şonea nu a mai candidat pentru funcţia de primar la ultimele alegeri locale, susţinând candidatura unui nepot, care însă a pierdut alegerile.

Procurorii PCA Iaşi au declanşat ancheta în acest caz, sesizându-se din oficiu. Nicio altă instituţie de control din Vaslui nu a ”observat” că primarul de Olteneşti realizează lucrările din comună cu firma familiei.

Potrivit procurorilor ieşeni, toate lucrările câştigate de fiul primarului erau adjudecate prin procedura atribuirii directe. Pentru a păstra aparenţele legalităţii, primarul invita la licitaţiile locale şi alte societăţi din judeţ, însă de fiecare dată preţul cel mai mic era oferit de societatea fiului săi SC Son – Max Srl Vaslui. Valoarea licitaţiilor adjudecate de firma familiei primarului era variabilă, în funcţie de anvergura lucrării, de la 9.300 lei  la 78.750 lei. Cea mai mare sumă încasată o dată de fiul primarului pentru reparaţiile drumurilor din comună a fost 94.899 lei, un ordin de plată din noiembrie 2010, ce reprezenta contravaloarea mai multor facturi.

Primarul Şonea semna ordinele de plată, fiul său Petru Marian Şonea încasa banii în calitate de administrator, respectiv asociat la firmei SC Son- Max SRL. În faţa procurorilor, fostul primar Şonea a recunoscut că în calitate de primar a semnat contractele cu firma fiului său şi ulterior ordinele de plată a lucrărilor însă a invocat că nu ştia că acest lucru ar fi ilegal.

”Apărarea inculpatului nu poate fi primită, nicio persoană neputându-se prevala de necunoaşterea legii. Calitatea de cetăţean român şi cea de primar al comunei Olteneşti îl obliga la cunoaşterea şi respectarea Codului Penal în vigoare, iar calitatea de primar îl obliga şi la respectarea dispoziţiilor art 76. Din Legea 161/2013, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor  publice, prevenirea şi sancţionareacorupţiei”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Trimis în judecată, Iorgu Şonea şi-a recunoscut faptele şi în faţa judecătorilor, Judecătoria Huşi urmând să pronunţe astăzi, 16 martie, sentinţa în baza acordului de recunoaştere al fostului primar.

Mai puteţi citi:

Autogară nou-nouţă, construită cu bani europeni, stă închisă de doi ani. În mod aberant, călătorii sunt forţaţi să aştepte autobuzele în aer liber

Un primar în funcţie din judeţul Vaslui, condamnat pentru fraude cu fonduri europene. Judecătorii i-au interzis să mai ocupe funcţii publice

Descinderi DNA la Vaslui. Consiliul Judeţean vizat din nou de procurorii anticorupţie. Mascaţii au descins în 13 locaţii

 

citeste totul despre: