Insolaţia poate avea urmări tragice în cazul copiilor. Cum îi feriţi pe cei mici de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insolaţia este o urgenţă medicală care apare pe fondul expunerii prelungite la soare. Medicii atrag atenţia că, în cazul copiilor, insolaţia poate avea urmări foarte grave dacă nu se intervine la timp.

Insolaţia este o formă de hipertermie (creşterea anormală a temperaturii corpului), urmată de o serie de semne fizice care pot duce la afectarea sistemului nervos. Insolaţia severă poate avea urmări fatale dacă nu se intervine medical în timp util.

Medicii spun că instalarea insolaţiei în organism apare gradual. Iniţial apare epuizarea termică, care se caracterizează prin creşterea temperaturii corpului peste 37°C, dureri de cap, greaţă, vărsături, ameţeli, creşterea pulsului, oboseală, slăbiciune.

În cazul expunerii mai severe la soare şi în lipsa unor măsuri de precauţie, se instalează insolaţia care se manifestă prin creşterea temperaturii corpului şa peste 40° C, tegumente uscate şi fierbinţi, oboseală extremă, cefalee, vărsături “în jet” (fără senzaţie de greaţă), diaree, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tulburări ale stării de conştienţă (confuzie, anxietate, halucinaţii, pierderea cunoştinţei), convulsii, dificultăţi în respiraţie.

Este important de ştiut, atenţionează medicii, că iniţial pielea copilului este umedă datorita efortului corpului de a transpira, însă, ulterior, pielea devine uscată, cu stare generala foarte alterată, în  această fază existând pericolul de deces. Este nevoie de interventie rapidă motiv pentru care este obligatorie internarea în spital, pentru tratament intensiv.

Cum vă feriţi copiii de insolaţie

Pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, reputatul medic ieşean, prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Naţionale de Pediatrie din România, vă oferă zece sfaturi ”de aur” pentru ca sănătatea copiilor dumneavoastră să se menţină în parametrii optimi şi în perioada caniculei.

1. Hidrataţi-i mereu, daţi-le să bea apă sau ceai, chiar dacă nu solicită acest lucru. Nu le daţi sucuri carbogazoase pentru că acestea conduc la deshidratare şi împiedică organismul să lupte împotriva temperaturilor ridicate.

2. Acoperiţi-le capul cu pălării de soare şi şepci, îmbrăcaţi copiii lejer, alegându-le haine deschise la culoare. Evitaţi hainele închise la culoare care atrag soarele şi acumulează căldura, precum şi cele care nu lasă pielea să respire. Asiguraţi-le îmbrăcăminte din fibre naturale, evitaţi hainele din material sintetic.

3. Utilizaţi loţiuni solare cu factor ridicat de protecţie, chiar şi în zonele cu umbră; nu uitaţi să reaplicaţi crema la fiecare 2 ore.

4. Evitaţi să ieşiţi din casă între orele 11-18. Atunci când ieşiţi la aer liber împreună cu copilul, supravegheaţi-l în permanenţă, nu-l lăsaţi să stea sau să se joace la soare.

5. În momentul în care observaţi că începe să aibă greţuri, ameţeli, transpiraţii abundente, duceţi imediat copilul într-un loc răcoros şi daţi-i să bea cât mai multă apă (nu sucuri, nu alte lichide). Dacă observaţi că nu îşi revine în câteva minute, înseamnă că a făcut insolaţie şi trebuie să îl duceţi la medic.

6. Nu lăsaţi niciodată copilul singur în maşini ori în încăperi prost ventilate.

7. Faceţi-le duş cât de des se poate, cu apă la temperatură moderată. Evitaţi scăldatul în apă rece.

8. Nu înveliţi copiii în nopţile caniculare, daţi la o parte lenjeria de pat care nu este necesară.

9. Alimentaţia copiilor pe timp de caniculă trebuie aleasă cu mare atenţie. Nu le daţi alimente fierbinţi, mâncăruri grele, ci preparaţi-le salate şi mâncăruri pe bază de legume şi fructe.

10. Fiţi atent la medicamentele pe care le administraţi copiilor, pentru că unele pot produce o creştere a temperaturii. Consultaţi medicul pediatru sau medicul de familie şi vedeţi dacă medicamentele prescrise nu au contraindicaţii în ceea ce priveşte canicula.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite