Ignoranţa pacienţilor pune în pericol cadrele medicale de la Ambulanţă. Mint sau îşi aduc aminte la sosirea echipajului că au întâlnit persoane din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambulanta

Un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Vaslui a fost izolat la domiciliu după ce a transportat la spital, fără a avea echipament de protecţie, o persoană care a ascuns că s-ar fi întâlnit cu persoane din străinătate.

Aflate în linia întâi de intervenţie, cadrele medicale de la Ambulanţă sunt primele expuse la pericolul contactării noului coronavirus, iar riscurile sunt cu atât mai mari cu cât comunicarea cu pacienţii este una deficitară. Atunci când primesc o solicitare, prin 112, întrebarea obligatorie pe care o adresează dispecerul solicitantului este dacă pacientul a intrat în contact cu persoane din străinătate. 

Întrebarea se adresează tocmai pentru ca echipajul să ştie cum să acţioneze, dacă foloseşte sau nu echipament de protecţie sau. Nu toţi pacienţii dau dovadă de responsabilitate atunci când cer ajutor medical. Cel mai recent caz s-a înregistrat pe 31 martie la Ambulanţa Vaslui.

Un echipaj a fost solicitat să intervină la o pacientă din comuna Poieneşti care prezenta simptomatologie specifică unei infecţii respiratorii: febră, tuse puternică. Femeia a precizat că este bolnavă de o săptămănă, că a urmat medicaţia prescrisă de medicul de familie, dar că se simte tot mai rău. Întrebată dacă are în familie persoane întoarse din străinătate sau dacă a intrat în contact cu astfel de persoane, ea a negat. La faţa locului, a fost dirijat un echipaj de ambulanţă, format din asistentă şi ambulanţier. Mizând pe buna credinţă a pacientei, echipajul nu a purtat decât mănuşi şi o măşti medicinale simple. La faţa locului, cadrele Ambulanţei aveau să afle de la femeie că, de fapt, are un vecin care s-a întors din Belgia, iar copiii acestora s-ar fi jucat împreună. 

Femeia a fost transportată la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost testată pentru COVID-19. Până la sosirea rezultatelor, s-a luat decizia ca echipajul de la Ambulanţă care a efectuat deplasarea să rămână izolat la domiciliu. 

Cazul de la Poieneşti nu este unul singular. Cadrele medicale afirmă că pacienţii se tem să spună adevărul, ignorând riscurile care decurc din atitudinea lor iresponsabilă. ”Se tem să nu îi luăm cu izoleta, deşi noi nici măcar nu intervenim cu izoleta. Mai nou, constatăm că avem mai multe solicitări pe timpul nopţii, să nu-i vadă vecinii că sunt luaţi cu ambulanţa. Sunt aspecte care ţin de educaţie, care din păcate, în mediul rural mai ales, este deficitară”, spun cadrele medicale de la Ambulanţă.

Începând de astăzi, la toate solicitările care vin din partea persoanelor care prezintă simptomatologie specifică infecţiilor respiratorii, echipajele de la Ambulanţă trebuie să poarte echipamente de protecţie. Acest aspect a fost reglementat prin ordin al ministrului sănătăţii. Până în prezent, ambulanţierii purtau echipamente de protecţie doar la solicitările unde exista suspiciune de infectare cu noul coronavirus. 

Directiva de a purta echipamente de protecţie în cazul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii nu îi ca proteja complet de pericole. Săptămâna trecută, un echipaj al Staţiei Huşi a Serviciului de Ambulanţă Vaslui a intervenit la o solicitare venită din partea unui pacient de 70 de ani, care prezenta simptomatologie digestivă. Internat la spitalul din Huşi, pacientul a fost confirmat patru zile mai târziu cu COVID-19. Nici la solicitarea respectivă, echipajul de la Ambulanţă nu a purtat echipament de protecţie. În cazul lor, autorităţile sanitare din Vaslui au apreciat că nu se impune izolarea la domiciliu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite