Hoţul „meloman“ din România care a băgat spaima în austrieci şi elveţieni. Cum a furat instrumente muzicale care valorează în total peste 265.000 de euro

Hoţul „meloman“ din România care a băgat spaima în austrieci şi elveţieni. Cum a furat instrumente muzicale care valorează în total peste 265.000 de euro

Magazinul Hinteregger din Austria Foto Musik Hintergger

Un infractor român recidivist, cunoscut drept un lider al unui clan din Huşi, judeţul Vaslui, a fost arestat în baza unui mandat european, fiind acuzat de comiterea mai multor furturi în magazine de instrumente muzicale din Austria şi Elveţia. Rio Ţocu Vasilică a ajuns in centrul atenţiei încă din 2009, când a orchestrat un jaf de proporţii la un bâlci din Adjud, furând de la o grupare rivală 300.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus arestarea provizorie şi predarea către autorităţilor austriece a cetăţeanului român Rio Ţocu Vasilică, un recidivist cu state vechi din Huşi, judeţul Vaslui. 

Pe numele bărbatului de 30 de ani autorităţile judiciare din Austria au emis un mandat de arestare, fiind acuzat de comiterea de furturi în formă agravantă din magazine de instrumente muzicale, prejudiciul ridicându-se la câteva sute de mii de euro. 

Prezent în faţa instanţei de la Iaşi, lui Ţocu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiilor procurorilor Parchetului din Feldkirch, însă, aceasta s-a prevalat de „dreptul la tăcere” cu privire la conţinutul mandatului european de arestare. A declarat judecătorilor că este de acord sa fie predat autorităţilor austriece.

În mandatul european, autorităţile judiciare din Austria precizează că bărbatul din Huşi este suspect principal în comiterea a două furturi din magazine de instrumente muzicale din Austria, menţionându-se că alte două furturi similare au fost comise de Rio Ţocu Vasilică şi în Elveţia. Urmele ADN ale tânărului din Huşi au fost descoperite la toate spargerile. Mai mult, anchetatorii austrieci precizează că după jafurile comise de român în Elveţia, în anul 2018, acesta a fost reţinut însă a reuşit să evadeze din arest. 

ADN-ul hoţului romând descoperit în magazine

„Cetăţeanul roman Rio Vasilică Ţocu este suspect de comiterea infracţiunii de furt deosebit de grav prin efracţie, în perioada 14.04.2019, ora 13.30 şi 15.04.2019, ora 7.50 când a spart cu o unealtă necunoscută uşa magazinului de muzică Hinterreger GmBH din Wolfurt, prin îndepărtarea rozetei de la cilindrul de închidere şi ruperea cilindrului de blocare. Adeschis uşile de legătura ale magazinului în acelaşi mod, a pătruns în magazin şi a luat cinci flauturi, nouă clarinete, zece soxofoane, opt trompete, cinci cornuri şi doua naiuri, în valoare totala de 121.175,60 euro”, se menţionează în mandatul de arestare. Potrivit anchetatorilor, urmele ADN ale lui Ţocu au fost descoperite inclusiv pe mânerul uşei.

Tot în baza probelor ADN descoperite la magazine de muzică din Elveţia, Rio Ţocu Vasilică este suspectat că pe 16 iunie 2018, în jurul orei 4.00, în Blasmusik - Center din Gossau, a pătruns prin efracţie şi a furat de acolo diverse instrumente muzicale în valoare de 27.440 franci elveţieni, iar în perioada cuprinsa 1-3 iulie 2018, a urcat cu ajutorul unei scări în casa de muzică Top Musik din Villeneuve, de unde a sustras diverse instrumente muzicale în valoare de aproximativ 139.238 franci elveţieni.

”Acuzatul este înregistrat ca suspect pentru arestare în Elveţia. La data 24.6.2019 el a fost oprit în Elveţia şi după primul interogatoriu a fost dus în arest, de unde a reuşit să evadeze prin metode necunoscute”, menţionează autorităţile austriece.

Localizat înainte şi după jaf

Potrivit anchetatorilor, Ţocu nu a acţionat singur la comiterea furturilor, suspect în cazuă fiind şi un apropiat al acestuia Ionuţ Fârţescu. Cei doi au fost localizaţi în perioada 11 aprilie 2019 până la 12 aprilie 2019 la graniţa dintre România-Ungaria spre graniţa dintre Ungaria-Austria şi retur la data 15 aprilie 2019, respectiv 16 aprilie 2019, adică imediat după jaf.

”Conform rezultatelor cercetării, poliţia criminalistică a stabilit că este vorba despre o bandă de autori străini. În baza volumului şi a selecţiei instrumentelor muzicale se poate stabili că instrumentele au fost iniţial selectate de un autor, aduse la uşă, apoi acesta a intrat în contact cu un alt făptaş, care a venit cu maşina de transport la obiectul faptei. Pe fondul suspiciunii menţionate mai sus împotriva lui Rio Ţocu Vasilică în Austria şi Elveţia, exista teamerea că acuzatul va comite alte infracţiuni îndreptate împotriva terţilor. În continuare există pericolul ca acuzatul, care nu dispune de nici o resedinţa în Austria şi evident nu deţine un loc de muncă regulat, precum este arătat în raportul documentar al poliţiei districtuale Vorarlberg referitor la opririle inconstante în UE, Elveţia şi România, să fugă, aşa cum a făcut şi din Elveţia”, au precizat procurorii austrieci în mandatul de arestare. 

Jaful de proporţii de la Adjud

La cei 30 de ani ai săi, Rio Ţocu Vasilică are un istoric infracţional vestit. El conduce gruparea ”Ryo” de la Huşi, care de-a lungul anilor a fost implicată în mai multe scandaluri. A ajuns în atenţia opiniei publice în 2009 după un jaf de proporţii pe care l-a dat la bâlciul anual de la Adjud. Atunci, Ţocu a atacat rivalii săi care deţin afaceri cu carusele, furându-le din rulotă peste un milion de lei. Nici atunci nu a acţionat singur. Pentru tâlhărie şi violare de domiciliu, Ţocu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat în 2016, deşi pe parcursul executării pedepsei a avut un comportament constant negativ fiind sancţionat în mai multe rânduri.

Pe lângă condamnarea pentru tâlhăria de la Adjud, Ţocu mai are la activ o condamnare de doi ani pentru ultraj (faptă comisă în 6 decembrie 2008), respectiv doi ani şi două luni pentru ultraj contra bunelor moravuri (faptă comisă în 4 martie 2009). Cele două pedepse au fost, însă, contopite cu condamnarea de zece ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: