Geniala din ghetou, evazionistă pentru Fisc. Fata din Bârlad crescută de bunică şi ajutată de români să studieze, hărţuită de ANAF pentru ajutoarele primite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Negru (56 ani), din Bârlad, este pusă în situaţia de a declara ajutoarele umanitare primite în cursul anului 2014 de la românii din ţară şi străinătate. Oamenii au întins o mână de ajutor fiind impresionaţi să afle povestea Ralucăi,  fetiţa cu inteligenţă peste medie crescută de bunica maternă în condiţii insalubre

O femeie de 56 de ani, din Bârlad, asistent maternal pentru cei doi nepoţi ai ei, trăieşte spaima că va ajunge să fie îngropată în datorii după ce a primit somaţie de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vaslui prin care i se cere să declare veniturile încasate în 2014 din activităţi independente. Mariana Negru a primit anul trecut diferite sume de bani în scop umanitar de la persoane fizice şi juridice.

Sprijinul acordat a venit la scurt timp după ce a apărut în „Weekend Adevărul” povestea tristă a Ralucăi (nepoata Marianei Negru), o fetiţă de 11 ani cu inteligenţă peste medie, care reuşea să fie preminata clasei şi să fie medaliată la concursuri naţionale de matematică şi limba română, deşi învăţa în condiţii inumane, printre gândaci şi miros de mucegai.

Ca orice om de rând, bunica premiantei s-a prezentat la Administraţia Finanţelor Publice Bârlad, aşa cum se preciza în notificarea primită, pentru a clarifica lucrurile.

notificare finante

„M-am prezentat la doamna care era menţionată în scrisoare dar nu a făcut altceva decât să ţipe la mine. Fără a-mi explica nimic, mi-a zis să declar veniturile şi am plecat acasă la fel de nelămurită. Mi-au fost donate diferite sume de bani pentru copii, dar eu nu am avut alte venituri nedeclarate. De unde să iau bani să plătesc impozitul? Am cheltuit banii pentru a face condiţii copiilor, mi-am făcut şi rate. Acum au copiii ce le trebuie, se bucură şi ei să trăiască într-o casă curată, să aibă cărţi şi caiete”, s-a plâns Mariana Negru.

Sumele primite au variat între 100 lei şi 3.000 euro, suma cea mai mare  fiind oferită de o televiziune care a preluat campania iniţiată de „Adevărul”.

raluca galateanu premianta din ghetou

Raluca alături de bunica ei la un an după ce li s-a schimbat viaţa FOTO Sabina Ghiorghe

Dintr-un comunicat de presă emis de conducerea AJFP Vaslui la solicitarea ziarului „Adevărul” reiese clar că ajutoarele umanitare nu trebuie declarate.

„Potrivit art. 42 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi a pct. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, ajutoarele umanitare obţinute de persoanele fizice sunt cuprinse în categoria veniturilor neimpozabile. Pentru aceste categorii de venituri persoanele fizice nu au avut obligaţii declarative”, Nelu Sava, şef AJFP Vaslui.

Premianta din ghetou

Povestea Ralucăi Gălăţeanu, fetiţa cu IQ 120 din Bârlad, a impresionat o ţară întreagă în urmă cu un an când „Weekend Adevărul” a prezentat pe larg performanţele  şcolare înregistrate de aceasta. Chiar dacă trebuia să înveţe printre gândaci şi mucegai, copila se enumera printre premianţii Şcolii gimnaziale „M. C. Epureanu”, şcoală de top în oraş. Raluca, acum elevă în clasa a VI-a, a fost crescută de la vârsta e doi ani de bunica maternă după ce mama ei a abandonat-o. Depăşită de situaţie, nevând venituri, bătrâna a crescut-o pe Raluca într-o sărăcie extremă alături de un nepot cu retard sever abandonat de cealaltă fiică a ei, băiat care acum are 16 ani.

Campania „Adevărul”  a atins inimile a mii de oameni şi cazul a fost preluat de canalele media. Toţi banii primiţi au fost investiţi pentru a crea condiţii copiilor. Micul apartament confort patru, situat într-un bloc muncitoresc de la marginea Bârladului, arată complet schimbat. Locuinţa a fost rebranşată la apă după 10 ani în care apa nu a curs la robinete, a fost branşată la gaze naturale, a fost schimbată toată tâmplăria, pereţii au fost văruiţi, a fost pus parchet în camere, gresie şi faianţă în baie şi bucătărie. Mai mult, a fost montată centrală termică şi au fost izolaţi pereţii exteriori. Electrocasnicele vechi de zeci de ani au fost înlocuite cu altele noi. Raluca are un birou la care să-şi facă temele şi un laptop.

mariana negru

Mariana Negru a folosit banii donaţi pentru a crea condiţii copiilor

Mariana Negru a fost consiliată de specialiştii de la Protecţia Copilului Vaslui care au întrumat-o să facă documentaţia necesară pentru a deveni tutorele legal al copiilor. De aproape un an a devenit asistent maternal pentru cei doi copii, în plus, a fost angajată a asistent personal pentru nepotul cu retard. Veniturile pe care le are acum îi permit să crească decent nepoţii, să-i hrănească şi să le asigure o copilărie fericită.

Citeşte şi:

Premianta din ghetou. Fetiţa cu IQ de 120 care învaţă printre gândaci şi mucegai
Raluca-Mihaela Gălăţeanu (11 ani), o elevă în clasa a V-a din Bârlad (Vaslui), a fost evaluată de specialişti ca având un coeficient de inteligenţă de 120, considerat peste medie. Abandonată de mamă, fetiţa trăieşte în condiţii dificile, într-un bloc muncitoresc de la marginea oraşului.

FOTO Premianta din ghetou are şansa la o copilărie fericită. Ajutor din ţară şi din străinătate pentru fetiţa cu IQ 120, care învaţă printre gândaci
Oameni din toate colţurile ţării şi din străinătate au sărit în ajutorul Ralucăi Gălăţeanu (11 ani), fetiţa din Bârlad crescută de bunica sa cu mari eforturi financiare şi evaluată de specialişti cu un coeficient de inteligenţă de 120.


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite