FOTO VIDEO Bombă epidemiologică în buricul Bârladului. Zeci de copii bolnavi de hepatita A în prag de nou an şcolar. Autorităţile sanitare sunt mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie fără precedent în Bârlad unde hepatita tip A face ravagii, iar autorităţile sanitare nu au demarat ancheta epidemiologică deşi copiii dintr-un bloc întreg au fost infectaţi. Indiferenţa autorităţilor este greu de înţeles

Problemă epidemiologică fără precedent la Bârlad unde 20 de copii, majoritatea de vârstă preşcolară, sunt internaţi la ora actuală în secţia Boli infecţioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă. Zilnic apar cazuri noi, iar numărul îmbolnăvirilor din ultimele luni nu a fost prezentat de autorităţi. E posibil să fie de ordinul sutelor.

Explozia de îmbolnăviri a fost semnalată încă de la începutul vacanţei şcolare, situaţie complet atipică, fiind o boală contagioasă care se manifestă de regulă în sezonul rece. În ciuda situaţiei alarmante, cu atât mai mult cu cât majoritatea cazurilor provin dintr-un bloc ce aparţine Primăriei Bârlad, fiind locuit de familii de etnie romă ori de persoane care trec prin situaţii de risc, nu a fost luată nicio măsură de profilaxie.

Cert e că autorităţile se feresc să spună concret câte cazuri au apărut în ultimele trei luni, de când a debutat „explozia” de îmbolnăviri.

Bomba epidemiologică din buricul târgului

Locatarii unui bloc întreg sunt isterizaţi de gravitatea situaţiei, cu atât mai mult cu cât au bătut la poarta autorităţilor şi nu au reuşit să rezolve nimic. Blocul CFR de pe strada V. I Popa este situat în imediata vecinătate a Centrului de Primire nr. 2 aflat în subordinea DGASPC Vaslui şi la cinci minute de mers pe jos de centrul urbei. Deşi situaţia tinde să scape de sub control, nimeni nu s-a deplasat la faţa locului pentru a întrepinde ceva, măcar să ofere educaţia sanitară de care au nevoie nevoie oamenii pentru a preveni răspândirea bolii.

image

Sunt şi câte patru copii bolnavi în aceeaşi familie, sunt zeci de copii în tot blocul care au fost internaţi de curând pentru tratament sau care sunt bolnavi chiar la ora actuală.

Gabriela Felea, una dintre locatare, a povestit pentru „Adevărul" calvarul prin care trec: „Suntem 12 persoane într-o garsonieră, din care, nouă sunt copii, cu baia comună, pe hol. Patru dintre nepoţii mei au făcut hepatită. Nu i-au chemat la analize şi pe ceilalţi membri ai familiei. Trăim printre muşte, sunt şobolani mari cât pisica, sunt gândaci în bloc. Nu curge apa la WC-uri de cinci ani. În bloc sunt vreo 200 de copii, toţi de vârstă mică. Se îmbolnăvesc pe capte, zilnic mai aud că au ajuns la spital doi -trei copii".

"Spitalul e plin de copii cu hepatită"

Toţi vecinii sunt înebuniţi şi cei care realizează pericolul la care sunt expuşi copiii sunt de-a dreptul revoltaţi că sunt lăsaţi pradă îmbolnăvirii.

O mamă a doi copii, unul de opt ani, celălalt de 13 ani, se teme pentru sănătatea odraslelor ei: „Azi m-au anunţat de la spital că fiica mea cea mică, de opt ani, are hepatită. E internată de cinci zile. Nu înţeleg cum e posibil. Copilul merge la Centrul de zi şi de acolo i-au făcut analize şi i-au administrat vaccinul anihepatic acum două săptămâni. Atunci era sănătoasă, azi îmi spun că are hepatită deşi e vaccinată. Mă aştept să se îmbolnăvească şi celălalt. Spitalul e plin cu copii cu hepatită”.

Blocul în sine e o bombă biologică. Mirosul greu de latrină pluteşte pe holuri. Copii mici care abia au învăţat să meargă patrulează pe holuri desculţi, prin locul pe unde trece toată lumea către toaletele comune. WC-urile aflate la capătul holului sunt infecte: alimentarea cu apă a fost sistată în urmă cu cinci ani!

„Nu au mai existat atât de multe cazuri”

Singura confirmare a situaţiei alarmante a venit din partea conducerii spitalului bârlădean care a precizat numărul de pacienţi internaţi la ora actuală. „Din iunie până în prezent au fost foarte multe cazuri de copii cu hepatita A, cu vârsta cuprinsă între un an şi jumătate şi 13 ani. Aceştia provin din anumite zone din oraş, respectiv de pe strada Traian, strada Ioan Slavici şi din Blocul CFR de pe strada V. I. Popa. Zilnic se fac raportări la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui privind numărul cazurilor noi, gravitatea acestora şi necesarul de imuno-globulină. În niciun an nu au existat atât de multe cazuri în perioada verii”, a precizat Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului.



Conducerea DSP Vaslui nu a furnizat datele statistice cerute de reporterul „Adevărul”. Pe motiv că este pe teren medicul epidemiolog, persoana care deţine aceste infomraţii, răspunsul solicitat a fost promis a fi acordat luni, 14 septembrie sau vineri cel mai devreme.

Medicii infecţionişti spun că această boală are o peridiocitate şi că reapar îmbolnăviri, statistic vorbind, odată la patru-cinci ani. Perioada de incubaţie la hepatită de tip A variază între 21-45 de zile. Este o boală contagioasă şi odată ce apar simptomele, riscul de transmitere este major. Este demonstrat ştiinţific că adulţii dobândesc imunitate pentru acest tip de hepatită, copiii nu. Potrivit graficului de vaccinări prevăzut în programele naţionale de sănătate, copiii de clasa I sunt imunizaţi, de aici şi incidenţa crescută pe categoria de vârstă mică.

image

La Bârlad nu au mai fost semnalate îmbolnăviri în ultimii ani decât izolat.

Peste câteva zile, copiii din aceste comunităţi vor merge la diferite şcoli. Unii au avut sau au fraţi bolnavi, trăiesc în mijlocul focarului şi riscul de a răspândi microbul este evident.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite