FOTO Singurul spital public din România cu spital privat în curte: „Acum e prea târziu, autorizaţiile au fost date“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul spital de stat din ţară cu spital privat în curte
Singurul spital de stat din ţară cu spital privat în curte

Un spital particular cu patru etaje va fi dat în funcţiune până în 2017 în curtea Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad. Terenul pe care se construieşte clinica privată a fost donat de moşierii oraşului cu mai bine de un secol în urmă spitalului public, iar în 2011 a fost vândut de autorităţile locale unui om de afaceri

Luni, 22 iunie, au demarat lucrările de construcţie la primul spital privat din Bârlad, primul din ţară care este situat chiar în curtea unui spital public. Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad ce deserveşte o populaţie de aproape 200.000 de locuitori va avea un concurent  în aceeaşi ogradă, chiar pe spaţiul donat la sfârşitul sec. XIX de patronul spiritual al unităţii pentru sănătatea şi binele comunităţii.

Lucrările au debutat cu stângul şi a fost nevoie de intervenţia autorităţilor locale pentru a remedia problemele. Deşi aveau avize şi acceptul Primăriei Bârlad (ordonatorul principal de credite al spitalului public), dar şi avizul conducerii spitalului şi al Poliţiei Rutiere, puţin a lipsit ca avertismentele privind retragerea autorizaţiei de construcţie să fie puse în practică.

La prima oră au intrat autocamioanele de mare tonaj pe poarta principală a spitalului, chiar prin locul de acces al ambulanţelor. Tot pe acolo intră şi ies autoturismele angajaţilor dar şi cele ale aparţinătorilor. Camioanele făceau înconjurul clădirii pe lângă Ambulatoriu integrat apoi circulau pe aleea din spatele clădirii pentru a ajunge în partea de nord a spitalului, la locul unde se ridică clinica privată. Şantierul a fost deschis între Compartimentul Primiri Urgenţe şi un bloc turn cu opt etaje fără a fi pusă plasă de protejare a clădirilor existente de poluare (praf n.r.)

“Autorizaţiile au fost date în 2011, nu puteam să mă opun”

Conducerea spitalului bârlădean a refuzat să dea un punct de vedere privind situaţia creată prind disconfortul şi riscul la care sunt supuşi pacienţii din cauza traficului greu din curtea spitalului, dar şi poluarea de pe şantierul neprotejat.

Angela Chirilă, managerul interimar al spitalului, a transmis prin vocea purtătorului de cuvânt, Adrian Gheorghiu, că toate avizele şi autorizaţiile au fost emise de Primăria Bârlad. Marin Bunea, primarul interimar, are altă părere: “Nu sunt de acord ca un spital privat să fie construit pe terenul care a fost al spitalului public. Vânzarea şi autorizaţiile au fost făcute în 2011 şi acum nu pot să mă opun. Riscăm nişte procese şi nu ne permitem acest lucru. Noi am dat doar autorizaţie pentru 10 zile, timp în care camioanele au voie să intre pe poarta principală şi să iasă prin spate, prin locul anume creat. Conducerea spitalului a fost de acord, ei au avizat programul. Sunt avize şi de la Rutieră. Au toate actele la mână”.

spital barlad dobrovolschi

FOTO Intrarea în curtea spitalului blocată de camioanele care trebuiau să ajungă la şantier

Primarul Bunea, în urma sesizărilor privind lipsa perdelelor care delimitează şantierului şi disconfortul creat de traficul greu în curtea spitalului, s-a deplasat la locul faptei. Luni după-amiază, sub ameninţarea că va retrage autorizaţiile, au fost ridicate plase protectoare până la nivelul I al spitalului şi a fost retrasă autorizaţia care permitea camioanelor să intre pe poarta destinată ambulanţelor, urmând ca autocamioanele să circule printre blocuri.

Teren vândut pentru un centru imagistic

Vânzarea parcelei de teren de 600 mp din curtea spitalului bârlădean, locul unde va fi ridicat spitalul privat, a fost făcută în 2011. Opoziţia a încercat să împiedice înstrăinarea terenului, cu atât mai mult cu cât donatorul a cerut expres ca terenul să fie folosit pentru un spital public, nu pentru unul destinat doar celor care au bani să se trateze. Liderii PSD, în frunte cu primarul de la acea vreme, Constantin Constantinescu, au reuşit să se impună şi terenul a fost vândut unui afacerist din oraş pentru 60.000 de euro. Acesta avea obligaţia, conform contractului semnat atunci, să ridice un centru imagistic pe două nivele (nu o clădire cu patru etaje). La parter trebuia să deschidă centrul imagistic cu Computer Tomograf, RMN, ecografii Doppler, ecografii 4 D, mamografie şi radiologie. La etaj ar fi trebuit să inaugureze o clinică oftalmologică după modelul clinicilor din centrele universitare.

Într-o conferinţă de presă din 26 iunie 2011, fostul primar Constantinescu prezenta laudativ proiectul: “În judeţ nu mai există aşa ceva, doar la Iaşi mai este, în centru universitar. Va fi un laborator cu totul nou, ce nu există în spitalul public. Probabil că investiţia va începe în iulie 2011 şi dorim să se termine cât mai repede pentru că am promis bârlădenilor că vor avea RMN. Cred că în ianuarie sau februarie cel târziu (n.r. 2012) primul pacient va face RMN acolo şi voi fi şi eu de faţă”.

spital barlad dobrovolschi

FOTO Schiţa curţii spitalului, Partea haşurată a fost vândută pentru o clinică privată

Potrivit inscripţiilor de pe panoul montat în faţa şantierului, lucrările ar fi trebuit să înceapă pe 18 august 2014 şi să fie gata pe 17 august 2017.

Manageri potrivnici

În decursul anilor, presa locală vasluiană a relatat în repetate rânduri polemicile create între factorii decizionali privind înstrăinarea terenului aferent spitalului. În 2006-2009, în timpul mandatului de manager al spitalului a lui Dionisie Lefter, municipalitatea bârlădeană a încercat vânzarea unui teren din aceeaşi curte pentru ridicarea unui hipermarket. Lefter a reuşit să împiedice vânzarea invocând legea Sănătăţii, potrivit căreia, spitalele trebuie să se afle la distanţă de câteva sute de metri de restul clădirilor, altfel riscau să nu primească avize sanitare. Logica acestei legi este susţinută de riscul epidemiologic, dar şi de confortul pacienţilor.

Alt manager al spitalului bârlădean, Ştefan Constantinciu (octombrie 2013-octombrie 2014) s-a opus în scurtul mandat ridicării clinicii private în curtea spitalului. Acesta a convocat Consiliu de Administraţie şi a refuzat categoric să avizeze autorizaţiile necesare, mai cu seamă tranzitarea curţii spitalului a maşinilor de tonaj. Cum terenul pe care s-a deschis şantierul aparţine acum domeniului privat, doar aspectele care ţineau strict de spitalul public puteau fi controlate.

spital barlad dobrovolschi

FOTO Un spital privat construit în curtea unui spital de stat

Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad are aproape 800 de paturi în 21 de secţii şi compartimente. Anual sunt internaţi peste 30.000 de pacienţi şi de două ori mai mulţi trec pe la urgenţe. O bună parte dintre ei nu sunt asiguraţi, sunt pensionari, copii ori trăiesc din salariul minim pe economie şi altfel de servicii medicale decât cele asigurate de sistemul public de sănătate nu îşi permit.

Citeşte şi:

Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Spital cu supermarket. Liniştea pacienţilor şi calitatea aerului respirat de ei valorează un milion de euro

FOTO Minunile primarului de Bârlad: ia de la bolnavi şi dă la enoriaşi. Căldura din biserică, plătită ilegal de spital

FOTO Cum a ajuns la faliment un spital care deserveşte 200.000 de suflete: afaceri puse pe tavă finanţatorilor PSD

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite