FOTO "Sfânta de la Floreşti", icoana făcătoare de minuni din judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sfânta de la Floreşti“ aşa cum este cunoscută în rândul credincioşilor icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Floreşti (judeţul Vaslui) este una dintre puţinele icoane făcătoare de minuni recunoscute de Biserica Ortodoxă Română.

Icoana  descrisă în cartea „Sfintele icoane făcătoare de minuni din România“ semnată de arhimandritul Ioanichie Bălan ca fiind singura făcătoare de minuni din judeţul Vaslui şi Episcopia Huşilor.

Icoana, îmbrăcată în argint şi poleită cu aur, o înfăţişează pe Maica Domnului, ţinându-l pe braţe pe pruncul Isus, a fost realizată în prima jumatate a secolului al XVIII-lea de către un zugrav de icoane căruia nu i s-a păstrat numele.  În anul 1749, Ecaterina Mavrocordat, cea de-a doua soţie a lui Constantin Mavrocordat a plătit pentru poleirea cu aur a icoanei care a ajuns la Mânăstirea Floreşti în 1805, când Mitropolitul Veniamin Costachi a adus-o de la Iaşi. 

Preoţii spun că icoana făcătoare de minuni de la Floreşti aducând ploaia în vremuri de secetă. Preoţi de la parohii din judeţul Vaslui dar şi alte zone ale ţării, vin să ceară icoana de la Floreşti, pentru a face slujbe şi procesiuni în în localităţile respective cerând de la Dumnezeu să binecuvinteze câmpurile cu ploaia binefăcătoare.

Singura mănăstire ortodoxă în stil neogotic

Cu o vechime de peste patru secole, Mănăstirea Floreşti atrage an de an mii de credincioşi. Arhitectura neogotică, dar şi locurile încărcate de sfinţenie şi istorie deopotrivă fac din ansamblul monahal un obiectiv care trebuie vizitat măcar o dată în viaţă.
Până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mănăstirea s-a numit Simila sau Florentina. Tradiţia spune însă că numele lăcaşului de cult vine de la o călugăriţă, Floarea, care a ridicat o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Niolae“. Mănăstirea a fost înfiinţată în 1590, de către Cârstea Ghenovici, vornicul Ţării de Sus, însă construcţia marii biserici a început pe la 1843-1844.


 

floresti

Palatul Egumenesc a fost construit în anul 1858, dar în 1881 a devenit spital rural. Câteva zeci de ani mai târziu, unitatea  a ajuns Secţie de Psihiatrie a Spitalului Vaslui şi a funcţionat până în anii ’90. Turnul de poartă şi clopotniţa Mănăstirii Floreşti au fost ridicate între anii 1852-1859 de către egumenul Nil, lucrările fiind finalizate în 1901. Este o construcţie în stil romantic, cu faţade de cărămidă aparentă şi elemente din piatră sculptată.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite