FOTO Jurnal de vacanţă pe două roţi: Excursie printre frumuseţile neştiute ale Vasluiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă” poposeşte astăzi din nou în Vaslui şi vă propune un traseu pe două roţi în cea mai pitorească zonă a judeţului - Valea Racovei, având ca plecare municipiul Vaslui şi punct terminus Mănăstirea Floreşti.

Pentru a vă încărca bateriile într-o zonă mirifică şi atât de puţin cunoscută, aveţi nevoie nu doar de entuziasm, ci şi de o bicicletă bună şi o condiţie fizică pe măsură.  

Călătoria pe două roţi începe  pe DN 24 Vaslui - Bacău. După 18 kilometri de pedalat, începe porţiunea de urcat, aproape 3 kilometri  pe DJ245 M. Odată ajunsi pe coasta dealurilor veţi face cunoştinţă cu zona cunoscută drept Dealul lui Toma, unde Valea Racovei vă oferă privelişti de neuitat şi locuri încărcate de legende. 

Coasta Racovei este plină de troiţe, porţiune cunoscută de localnici drept „drumul troiţelor“. 

image

Legenda spune că dealurile înlănţuite erau folosite de strămoşi pentru a anunţa invaziile străine în ţara Moldovei. Acum, toate acele locuri se aprindeau felinare pentru anunţarea atacul inamicilor sunt vegheate de troiţe. Călătoria continuă aproximativ opt kilometri prin inima pădurii de la poalele căreia puteţi admira una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, singura mănăstire ortodoxă din ţară şi printre puţinele din Europa, construită în stil gotic.

image

„Vasluienii ştiu că aceasta este cea mai frumoasa zonă din judetul Vaslui, atractivă atât ca puncte de interes turistic cât şi datorită peisajelor foarte frumoase“, spune Ioan Creţu, unul dintre fondatorii Clubului de Ciclism din Vaslui.

După popasul la Mănăstirea Floreşti, drumul de întoarcere spre Vaslui este o altă provocare, ce o recomandăm cicliştilor exprimentaţi, pentru că drumul prin inima pădurii este o adevărată provocare. La aproximativ trei kilometri de mănăstire, aveţi parte de o nouă oază de frumuseţe - lacul de la Gâdeasa şi cabana de vânătoare construită înainte de  '89 pentru Nicolae Ceauşescu. După o pauză bine-venită, traseul continuă pe drumul forestier până la Oprişiţa unde, puteţi face un nou popas la cea de-a doua cabană de vânătoare, considerată perla pădurilor vasluiene. Recent cele două cabane au fost introduse în circuitul turistic de către Direcţia Silvică Vaslui, patrimoniul căreia se află.

gadeasa

Trasee pentru profesionişti

Priveliştea spectaculoasă oferită Valea Racovei, i-a determinat pe membrii Clubului de Ciclism să organizeze anul acesta primul maraton de ciclism din judeţul Vaslui având ca start chiar  Dealul lui Toma. Organizatorii au propus anul acesta pasionaţilor de ciclism două trasee, unul de 34 şi altul de 68 km . Traseul scurt   începe cu o invitaţie la pedalat pentru ca mai apoi să pună la înercare calităţile tehnice ale bicicliştilor care au parte de câteva coborâri şi urcări spectaculoase.

image

Traseul lung, cu un grad ridicat de dificultate  cuprinde poţiunile repetate de urcări solicitante, coborari rapide şi foarte rapide care pun la încercare atât rezistenţa cât şi abilităţile tehnice ale cicliştilor. venimentul este o competiţie outdoor. Traseele sunt parţial neamenajate şi neprotejate, se folosesc drumuri publice, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate. Diferite segmente ale traseelor trec prin zone împădurite şi tăieturi.

image

Toate acestea necesită abilităţi şi cunoştinţe speciale: experienţă generală despre deal, cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu dificil, aptitudini la urcat şi coborât în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile. Pentru traseele propuse de Clubul de Ciclism Vaslui sunt admise doar biciclete tip “mountain bike” cu roti de 26”, 27.5″ sau 29”. În plus, echipamentul şi casca de protecţie sunt obligatorii.   

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite