Inginera care creează bijuterii handmade unicat, după ce a rămas şomeră: „Mă ajută să nu-mi pierd minţile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Băbuţă FOTO Sabina Ghiorghe
Roxana Băbuţă FOTO Sabina Ghiorghe

Roxana-Elena Băbuţă (54 ani), inginer confecţioner din Bârlad, judeţul Vaslui, creează bijuterii unicat, activitatea o ajută „să-şi păstreze minţile” de când a rămas şomeră.

Prea tânără pentru a fi pensionată şi prea bătrână pentru a angajată, după cum singură a constat, o ingineră de 54 de ani, din Bârlad, a învăţat să confecţioneze bijuterii unicat pentru a nu-şi "pierde minţile".

Roxana-Elena Băbuţă a fost inginer confecţioner timp de 25 de ani şi este şomer după împlinirea vârstei de 50 de ani. După o carieră care îi ocupa tot timpul, când pentru a realiza producţia nu ajungea câte două zile acasă, s-a trezit inutilă, fără nicio ocupaţie.

„Acum fac ceea ce-mi place şi mă ajută să-mi păstrez echilibrul. Am maşină de cusut, am două maşini de tricotat, dar nu mai pot să fac aşa ceva. Mi-a ajuns o viaţă. Ceea ce fac acum am învăţat singură. Sunt perfecţionistă şi dacă nu-mi iese ceva care să-mi placă mie nu pot să dau mai departe”, a spus, pentru “Adevărul”, Roxana.

După tot felul de încercări de a face chestii handmade, mai mult sau mai puţin reuşite (accesorii vestimentare din pene, flori confecţionate manual din mătase naturală, şiraguri de mărgele împletite şi amestecate după propriul gust etc) a descoperit ceva nou, care îi stimulează creativitatea. Face diademe, coliere, cercei, brăţări dintr-o plastilină (FIMO) care poate fi modelată foarte uşor şi pentru a păstra forma dorită este coaptă la cuptor.

A studiat pe internet, a experimentat, şi după aprope trei ani de încercări a ajuns să facă ceea ce îi place. Bijuteriile ei sunt pline de culoare, majoritatea cu motive florale, realizate cu atenţie la detalii. Nervurile frunzelor, pistilul florilor, buburuza sau albinuţa care să dea pata de culoare, niciun amănunt nu este omis.

roxana babuta si bijuteriile create de ea

Toate astea le realizează cu instrumente adaptate, cele anume concepute pentru lucrul cu acesată plastilină fiind foarte scumpe. Foloseşte maşina manuală de făcut paste pentru a modela plastilina într-o anumită formă sau pentru a face combinaţii de culori, foloseşte burghie pentru a lărgi gaura mărgelelor făcute tot manual, ori forme de prăjituri din silicon pentru anumite pliuri, nervuri ale petalelor de floare.

Pasiune pentru suflet, nu pentru bani

Munca depusă pentru a crea aceste bijuterii unicat nu e răsplătită. De exemplu, pentru un colier cu flori de maci şi liliac munceşte o zi întreagă.

“Fac din pasiune, nu se pot câştiga bani din bijuterii handmade. Am văzut bijuterii foarte scumpe făcute doar să fure ochii, nu se dă atenţie la detalii. Eu nu pot să fac aşa ceva”, Roxana Băbuţă.

A avut tentative de a fructifica munca depusă, dar nu are spirit de comerciant. Aşa că se mulţumeşte doar să le facă pentru a-şi umple timpul. Dacă are o comandă o execută cu plăcere, dar de fiecare dată îşi pune amprenta, dincolo de ce cere clienta.

roxana babuta si bijuteriile create de ea

Cel mai scump colier creat de ea l-a valorificat cu 50 de lei. Tot atât costă şi o diademă cu flori colorate. Cerceii, brăţările sau inelele sunt mai ieftine. Anumite bijuterii au aplicaţii argintate, lucru care ridică preţul şi preferă metalele ieftine pentru încheietori, inele, clipsuri, agrafe.

Preţul pentru o bijuterie acoperă doar costul pentru materia primă şi prea puţin din manoperă, cu atât mai puţin creaţia în sine. Un pacheţel de plastilină de câteva grame costă 7 lei. Sfoara cerată de care sunt prinse florile din coliere şi brăţări, partea metalică a cerceilor sau inelelor, costă şi ele destul de mult.

Roxana a postat pe contul ei de Facebook câteva din bijuteriile realizate în ultimii ani, fotografii foarte apreciate de puţinii prieteni virtuali pe care îi are.

Citeşte şi:

Tânărul care se ţine de împletit şosete şi de ţesut ştergare: un licean a transformat arta populară într-o afacere modernă

FOTO Meşterul care îi învaţă pe copii arta încondeierii ouălor

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite