FOTO Cum a ajuns la faliment un spital care deserveşte 200.000 de suflete: afaceri puse pe tavă finanţatorilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad mai poate supravieţui cel mult trei luni, sufocat de dobânzile şi penalităţile către furnizori. Este mesajul transmis de Ştefan Constantinciu, managerul spitalului, în ultima zi de mandat. În pragul colapsului, corpul medical al instituţiei arată cu degetul spre primarul PSD Constantin Constantinescu

Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad a ajuns în pragul falimentului. Contul unităţii este blocat lună de lună de Adminstraţia Finanţelor Publice, iar arieratele se ridică la 84 de miliarde de lei vechi. În cel mult trei luni va intra în blocaj total, în imposibilitate de plată a furnizorilor.

Situaţia dezastruoasă în care se află spitalul bârlădean a fost expusă public în cadrul conferinţei de presă susţinută joi, 16 octombrie, de managerul Ştefan Constantinciu după predarea forţată a mandatului. De faţă cu aproximativ 100 de cadre medicale şi pacineţi, a fost prezentată situaţia reală şi au fost indicaţi factorii care au dus la falimentarea spitalului.

Corpul medical al spitalului, în frunte cu Ştefan Constantinciu, managerul unităţii în intervalul 1 octombrie 2013 - 15 octombrie 2014, acuză că falimentarea unităţii este un gest voit la care a contribuit, cel puţin în ultima perioadă, chiar primarul Constantin Constantinescu.

“Am spus la raportul de gardă că mă declar învins. Am dus un management al disperării, al încercărilor de a salva ce se mai poate. Am solicitat sprijinul ordonatorului principal de credit al spitalului (Consiliul Local şi Primăria Bârlad n.r.) dar pur şi simplu am fost întâmpinat cu un refuz. Nu ştiu unde s-a produs ruptura, dar am simţit o opoziţie. Domnul primar Constantinescu mi-a spus că el nu are nevoie de spital şi m-a dat afară. În parte, spitalul a fost sabotat din interior” a spus Ştefan Constantinciu (foto) în cadrul conferinţei de presă convocată la predarea ştafetei.

image

Piatra de moară a spitalului

Spitalul din Bârlad deserveşte aproape jumătate din populaţia judeţului: 200.000 de oameni. Bugetul lunar al spitalului este de aproximativ 3.700.000 lei. 3.000.000 de lei reprezintă plata salariilor. Pentru medicamente şi materiale sanitare se alocă doar 150.000 lei şi 300.000 lei utilităţile. Aproximativ 400.000 de lei se duc lunar către serviciile de hrană, spălătorie, imagistică medicală (Computer Tomograf) şi pază. Serviciile au fost externalizate în urmă cu 10-15 ani în condiţii defavorabile spitalului, după cum susţine Constantinciu.

Acestea au ajuns piatra de moară a spitalului. Din valoarea totală a arieratelor, jumătate din sumă este datorată serviciilor externalizate.

Trei dintre serviciile externalizate sunt efectuate de către firmele unui important om de afaceri bârlădean, Dan Dobrovolschi. Axa Serv (spălătorie) şi Media Class (hrană) prestează servicii spitalului de peste 10 ani. Tot o firmă a acestui afacerist din curtea PSD, SC Axa Design,  are contract de prestări servicii pentru tomografiile pacienţilor, spitalul neavând un computer tomograf propriu.
Dan Dobrovolschi este un apropiat al primarului Constantin Constantinescu. Sediul firmelor amintite se află în incinata Construcţii Consult, firmă administrată de Cristina Andrei, concubina primarului de Bârlad.

“Domnul primar mi-a spus că nu va ajuta spitalul cât timp eu voi fi la conducere. Plec în speranţa că nu va mai pune piedici. Dacă nu vine urgent o infuzie de capital, spitalul clachează în cel mult trei luni”, a precizat Ştefan Constantinciu, managerul spitalului bârlădean.

Concluziile Ministerului Sănătăţii

În ultimul an a fost solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii. În urma unei evaluării la faţa locului au fost trase concluziile. Potrivit raportului, reinternalizarea serviciilor este esenţială. “Ministrul Bănicioiu a trimis consilierul personal pentru scanarea situaţiei şi la final a trimis o soluţie improbabilă ca finalitate. Mi-au expus două variante: ori scap de serviciile externalizate, ori plec”, a explicat Constantinciu.


În raportul de activitate făcut public la final de mandat, Constantinciu a menţionat că a reuşit să renegocieze cu majoritatea pertenerilor (prestatori/furnizori) contractele preluate de la fostul manager, Viorel Petcu. Firmele care fac service pentru echipamente şi aparatură medicală, service radiologie, ascensoare, sistem informatic, centrale termice, cazane abur, generatoare oxigen etc au fost de acord să scadă tarifele negociante iniţial. Astfel a reuşit să facă economii importante. Nu s-a întâmplat acelaşi lucru în cazul serviciilor externalizate.

image

Cine e noul manager

În locul lui Constantinciu, Primăria Bârlad, în calitate de principal ordonator de credite, a numit-o manager interimar pe Angela Chirilă, directorul financiar-contabil al spitalului. Aceasta a fost director economic şi în perioada externalizării serviciilor şi este partenera de viaţă a  lui Viorel Petcu, preşedintele Cosiliului de Administraţie al spitalului, fost manager şi membru PSD cu state vechi. Tot Viorel Petcu a externalizat serviciile cu ani în urmă.

Situaţia dezastruoasă a spitalului şi forţarea managerului să se retragă, i-a determinat pe medici să facă un protest spontan pe 10 octombrie. Peste 400 de salariaţi ai spitalului au semnat un memoriu adresat municipalităţii prin care îl susţineau pe Ştefan Constantinciu. Primarul Constantin Constantinescu nu a răspuns invitaţiei medicilor de a veni la discuţii.

Medicii şi pacienţii, front comun

La finalul prezentării raportului de activitate şi a situaţiei în care se află spitalul, medicii au făcut un apel către comunitate şi reprezentanţii mass-media. “Sunt aceeaşi medici şi în mediul privat şi în cel public. Transformarea spitalului într-un spimplu dispensar sau privatizarea lui va avea un impact negativ asupra populaţiei. Se ştie că trăim în cel mai sărac judeţ. Ce vor face pacienţii care nu-şi permit o consultaţie în privat. Fac un apel la demnitate, la patriotism. Luptaţi pentru spital, nu fiţi laşi. Rog presa să-şi folosească puterea pe care o are pentru a salva spitalul “, a spus Magda Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Aplauzele colectivului au fost urmate de discursurile pacienţilor dar şi a altor salariaţi. “Nu înţeleg cum domnul primar poate să spună că ajută spitalul numai dacă pleacă domnul manager. Ce primar e cel care dă bani pentru comunitate numai dacă agreează o persoană! Noi suntem comunitatea. De ce nu pleacă domnul primar”, a spus Daniela Lupu, consilier juridic.

Pacienţii care au asistat la discuţii au spus că medicii îşi fac treaba cu mâinile goale, fără a avea nici cele mai elementare instrumente. “Am cumpărat până şi seringile, nu mai vorbesc de medicamente. Mâncarea este sub orice critică, la fel şi lenjeria. Practic, nu am plătit cazarea şi îngrijirea cadrelor medicale, în rest, totul a fost pe banii noştri”.

Citeşte şi:

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite