FOTO Acţiune inedită a adolescentei din Bârlad care i-a „trimis la dracu'“ pe politicieni: îmbrăţişări oferite de 8 Martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andra-Georgiana Palmaciu (17 ani), liceana care a reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa politicienilor din Bârlad folosind cuvinte dure la adresa lor, a desfăşurat de Ziua Femeii o acţiune inedită.

Acţiunea "Free hugs" s-a desfăşurat în centrul Bârladului de la ora 15.30. Organizatoarea evenimentului a fost Andra Palmaciu, adolescenta de 17 ani care la începutul acestui an a publicat pe Facebook o scrisoare devenită viral prin care i-a trimis “la dracu” pe politicienii locali, nemulţumită fiind de condiţiile improprii din mijloacele de transport în comun.

26 de colegi şi prieteni s-au oferit să o susţină în această activitate menită să aducă zâmbete trecătorilor, dar cei mai mulţi dintre ei s-au retras în ultimul moment. Alături i-au fost doar patru colegi şi prieteni: Bogdan Petrea şi Alexandru Cheşcu (Clasa a IX-a), Mihai Pletea (20 ani) şi Andrei Morariu (26 ani). Fiecare a purtat câte o pancartă cu mesaje sugestive: "Îmbrăţişează-mă dacă simţi la fel! Noi suntem România", "Visez la un viitor în ţara mea. Îmbrăţişează-mă dacă simţi la fel", etc. Trecătorii, în mare parte, au fost sesnibilizaţi de gest. Au fost şi persoane care au refuzat îmbrăţişarea şi i-au ocolit pe adolescenţi.

Prin “îmbrăţişări gratuite” oferite de adolescenţii care au decis să o susţină pe Andra a fost lansat nou proiect civic de asumare a responsabilităţii prin implicare în comunitatea din Bârlad: PACT pentru Bârlad (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor).

“Este singura activitate politică în care m-am implicat şi până la admiterea la facultate îmi voi dedica tot timpul doar studiului, fără a mai acorda timp acestui gen de activităţi. Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acţiune, Comunitate, Transparenţă. Într-un cuvânt: PACT. Misiunea este de a reda România cetăţenilor ei pentru a construi împreună o ţară în 3D: România democratică, dezvoltată şi demnă”, a explicat Andra.

Datorită ei a fost realizată o premieră în oraş, aceea de a impune aleşilor locali să respecte legea. Ea a fost initiatoarea primului proiect de Consiliu Local venit din rândul alegătorilor şi nu al aleşilor, prin care elevii vor beneficia de reduceri de 50% pentru transportul în comun. Odată creat precedentul, în oraşe precum Iaşi ori Focşani, au fost impuse reduceri la transportul în comun.

Schimbări impuse de o elevă

Andra-Georgiana Palmaciu (17 ani), elevă în an terminal la Liceul teoretic „M. Eminescu” a postat la începutul lunii decembrie 2015, pe pagina personală de socializare, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îşi exprima revolta faţă de condiţiile din mijloacele de transport în comun. Dincolo de detaliile date, aceasta a avut curajul să le bată obrazul unor oameni influenţi din Bârlad. Vasile Puşcaşu, administratorul Unistil – firma care deţine monopolul transportului în comun, şi deputatul PSD Adrian Solomon, au fost direct vizaţi: „V-aş da dracu'. Cât de tolerantă să fiu, să-mi ia patru ani să prind curaj să vă spun?“

Scrisoarea a avut un impact neaşteptat şi le-a deschis mintea politicienilor locali care habar nu aveau că elevii nu beneficiază de nicio reducere şi plătesc bilet integral, ca orice călător. Nu cunoşteau nici faptul că legea prevede reduceri pentru elevi. Pe 18 ianuarie, liceana a depus la secretariatul Consiliului Local (CL) un proiect de hotărâre potrivit căruia toţi elevii ar urma să beneficieze de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun. Potrivit Legii 215/2001, proiectele supuse spre aprobare în CL pot fi iniţiate de primar, viceprimar, consilieri locali sau de orice cetăţean, cu condiţia de a avea suportul a 5% din totalul consilierilor, suport care a venit de la consilierul Dumitru Boroş, iar iniţiativa a venit de la Daniel Buzamăt, fost consilier local. Este o premieră în oraş ca un cetăţean să-i pună la treabă pe consilierii locali.

Citeşte şi:

Liceana din Bârlad care „s-a luat“ de oamenii influenţi din oraş: „V-aş da dracu'. Cât de tolerantă să fiu, să-mi ia patru ani să prind curaj să vă spun?“

Liceana din Bârlad care „s-a luat” de cei mai influenţi oameni din oraş a bătut cu pumnul şi în masa consilierilor locali: „Dacă e lege, să fie respectată”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite