Fostul şef ISU Vaslui a dat în judecată Ministerul de Interne, acuzând că a fost trecut în rezervă forţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Col. Ghiorghe Blagoci
Col. Ghiorghe Blagoci

Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, contestă modul în care a fost trecut în rezervă, solicitând în instanţă revocarea deciziei.

Colonelul Ghiorghe Blagoci, şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui până la începutul acestui an, a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, contestând faptul că a fost trecut în rezervă la 57 de ani, deşi nu nu a solicitat acest lucru, el dorind să-şi continue activitatea. Blagoci a deschis o acţiune în instanţă pe rolul Curţii de Apel Iaşi, însă dosarul a fost declinat Tribunalului Vaslui spre soluţionare.

”Prin cererea înregistrată la Curtea de Apel Iaşi , reclamantul Blagoci Ghiorghe a chemat în judecată pe pârâtul M.A.I. , solicitând anularea actului administrativ de trecere a sa în rezervă, în speţă ordinul inspectorului general nr. 13/14.01 din 14.01.2020, precum şi rechemarea sa în activitate pe funcţia deţinută”, se menţionează în hotărârea de declinare a cauzei. Solicitarea fostului şef ISU Vaslui urmează a fi soluţionată de magistraţii Tribunalului Vaslui, primul termen de judecată fiind programat pe 23 noiembrie.

Cu o carieră militară în spate de 30 de ani, Ghiorghe Blagoci, aflat la comanda ISU Vaslui din 2016, a înaintat o solicitare superiorilor de la Bucureşti pentru a-şi continua activitatea şi după împlinirea vârstei de 57 de ani. Solicitarea sa a fost refuzată, deşi altor ofiţeri aflaţi în pragul pensionării li s-a prelungit mandatul.

Decizia l-a nemulţumit profund pe şeful ISU, care, începând cu 14 ianuarie, data la care i s-a anunţat trecerea în rezervă, a intrat în concediu medical, refuzând să se prezinte la unitate pentru a preda comanda noului inspector şef. După o lună de aşteptare, o comisie din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a prezentat la Vaslui pentru a gira intrarea în biroul şefului trecut în rezervă şi pentru a asigura procesul de predare-primire a comenzii, în lipsa colonelului Blagoci.  

Ghiorghe Blagoci a intrat în dizgraţia superiorilor IGSU, după ce a îndrăznit să conteste în instanţă avertismentul scris şi calificativul ”bine” primite după primul an de mandat. Nemulţumit, Blagoci a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, contestând evaluarea în urma căreia secretarul de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, a aprobat calificativul ”Bine”. Blagoci a invocat în acţiunea formulată la Curtea de Apel Iaşi că a contestat calificativul şi la MAI, dar membrii comisiei care au soluţionat contestaţia nu ar fi fost imparţiali, de teama lui Raed Arafat.

”În opinia reclamantului, rezultatul soluţionării contestaţiei era previzibil şi nici pe departe imparţial şi echitabil având în vedere faptul că cei doi membri ai comisiei fac parte din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, iar şeful acestora este secretarul de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cel care aprobase iniţial calificativul „BINE” acordat de colonel D.D.M., împuternicit inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Iaşi.

Reprezentanţii MAI au invocat în faţa instanţei că alegaţiile lui Blagoci sunt pur subiective, evidenţiind ”calitatea membrilor comisiei de soluţionare a contestaţiei, precum şi structura din care aceştia fac parte” şi subliniind că procedura de evaluare a avut caracter efectiv şi nu formal. 

Blagoci a câştigat procesul la Curtea de Apel Iaşi, unde judecătorii au dispus anularea calificativului şi reluarea evaluării, însă a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 Decizie în premieră pentru mediul universitar: Academia de Poliţie nu mai are dreptul să acorde titluri de doctor

Război între găştile de la Academia de Poliţie. Un rector demis se răzbună pe secretarul de stat Bogdan Despescu

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite