Fostul preşedinte al ADS, Daniel Drăgan, pus sub acuzare în dosarul retrocedării Vidişamp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Drăgan
Daniel Drăgan

Fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, bârlădeanul Daniel Drăgan este acuzat de abuz în serviciu în doarul retrocedării celor 770 hectare de viţă de vie ce au aparţinut Vidişamp Huşi omului de afaceri Gigi Neţoiu.

Procurorii DNA Serviciul Teritorial Iaşi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Daniel Drăgan, în dosarul Vidişamp, unde deja au fost puşi sub acuzare omul de afaceri Gigi Neţoiu, dar şi senatorul Dan Marian, fostul lider PNL Vaslui. Totodată, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurator şi proprietăţile inculpaţilor. 

"Procurorii anticorupţie desfăşoară acte de urmărire penală faţă de persoana la care faceţi referire (Daniel Drăgan n.r.) în legătură cu  suspiciunea comiterii a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, în cauză s-a dispus sechestrul asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin persoanelor cercetate precum şi măsura asigurătorie a popririi", se arată într-un răspuns furnizat de DNA ziarului Adevărul. 

Daniel Drăgan a contestat în instanţă decizia procurorilor anticorupţie privind instituirea sechestrului asigurator asupra proprietăţilor sale. Solicitarea sa va fi judecată pe 4 noiembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce judecătorii Curţii de Apel Iaşi şi-au declinat competenţa. 

Acuzat că s-a folosit de funcţie pentru a-l ajuta pe Gigi Neţoiu să intre în posesia celor 770 de hectare de viţă de vie de la Huşi, Daniel Drăgan se află la al doilea dosar penal. În anul 2010, acesta a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. El a fost găsit vinovat de retrocedarea ilegală a unei suprafeţe situate în nordul capitalei. Procurorii DNA l-au acuzat că, în iulie 2007, în calitate de preşedinte al ADS, a împroprietărit o persoană fizică, fără temei legal, cu un teren de 147 de hectare, păgubind statul cu peste 80 de milioane de euro. Condamnat la închisoare cu executare, Drăgan a părăsit puşcăria în iulie 2014.

Cum a ajuns Neţoiu proprietar peste Vidişamp

Procurorii DNA îl acuză pe omul de afaceri Gigi Neţoiu că a intrat în posesia fostei societăţi viticole Vidişamp Huşi, un etalon al viticulturii româneşti în perioada comunismului, fiind împoprietărit în mod ilegal cu peste 770 hectare de teren. Întreaga afacere, afirmă DNA, ar fi fost controlată de senatorul Dan Marian, preşedintele PNL Vaslui.Dan Marian este acuzat că  instigat funcţionarii din Prefectura Vaslui să retrocedeze ilegal societăţii  Vincon Vrancea, deţinute de omul de afaceri Gigi Neţoiu terenurile aparţinând Vidişamp Huşi.

Miercuri, 6 octombrie, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de sentorul Dan Marian, omul de afaceri Gigi Neţoiu, a fostei soţii a acestuia Luchi Georgescu, cea care deţine în prezent societatea Vincon Vrancea, a fostului primar de Huşi Tudor Stafie, a fostului subprefect de Vaslui, VasileCătălin Cupşan, precum şi alţi funcţionari din cadrul Prefeturii Vaslui.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2007, societatea viticolă controlată de inculpatul Gigi Neţoiu (Vincon Vrancea n.r.) a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 ha - plantată cu viţă de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale Vidişamp Huşi teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S.).

Concret, spun procurorii DNA, în primăvara anului 2006, Gigi Neţoiu, în înţelegere cu fosta sa soţie Luchi Geogescu, a căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză.

Demersurile au fost făcute în contextul în care Neţoiu Gheorghe cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de A.D.S., nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

”Atât personal, cât şi prin intermediul unei alte persoane, inculpatul Neţoiu Gheorghe i-a solicitat inculpatului Marian Dan-Mihai, deputat la data faptelor, ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii “cheie” în procesul decizional legat de retrocedări (printre care se aflau şi inculpaţii Cupşan-Cătălin Vasile, Prunilă Daniel, Stafie Tudor) să-l ajute în acest demers infracţiona”, precizează DNA

Funcţionarii respectivi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmau să găsească, să deruleze şi să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparenţa unei activităţi legale de retrocedare către persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judeţul Vaslui, să aibă ca rezultat obţinerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată de inculpatul Neţoiu Gheorghe, a celor 692,685 ha cu viţă de vie.

Acuzaţiile aduse împotriva senatorului Dan Marian

Senatorul Dan Marian, la vremea respectivă deputat, este acuzat că a controlat “din umbră” procesul de retrocedare, implicându-se personal pe fiecare etapă (validare de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către A.D.S., emitere titluri de proprietate) şi cunoscând că activitatea este contrară legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar: documentele aflate la dosarele de retrocedare întocmite la nivelul comisiei judeţene sunt incomplete, necorespunzătoare situaţiei de fapt şi contrare actelor normative incidente în cazurile respective de retrocedare.

”Acest aspect i-a fost adus la cunoştinţă pe parcursul derulării procedurii, dar inculpatul Marian Dan-Mihai a insistat în demersurile ilicite faţă de persoanele sus-menţionate pentru a finaliza procedura de retrocedare”, subliniază procurorii DNA.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite