Fostul contabil-şef a CJ Vaslui, Ecaterina Safir, trimisă în judecată. Procurorii o acuză că i-a făcut ”cadou” fiului contracte de 1 milion de lei

Fostul contabil-şef a CJ Vaslui, Ecaterina Safir, trimisă în judecată. Procurorii o acuză că i-a făcut ”cadou” fiului contracte de 1 milion de lei

Safir Ecaterina FOTO Vremea Nouă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus luni, 7 martie, trimiterea în judecată a Ecaterinei Safir, cea care vreme de peste 30 de ani a fost contabila şefă a Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, sub acuzaţia de conflict de interese.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii vasluieni au declanşat ancheta în acest caz în urma unei sesizări înaintate de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, care în iulie 2014 au acuzat-o pe Ecaterina Safir că încălcând dispoziţiile legale a semnat două contracte încheiat între Consiliul Judeţean Vaslui şi firma fiului ei, SC Combetas SA, în valoare de peste un milion de lei. 

La scurt timp după anunţul făcut de inspectorii de integritate în 2014, Ecaterina Safir, în prezent pensionată, a dat în judecată ANI, procesul a fost suspendat, judecătorii Curţii de Apel Iaşi aşteptând soluţionarea plângerii penale formulate împotriva fostei contabile a CJ Vaslui. 

În apărarea Ecaterinei Safir a sărit atunci şeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care anunţa că se va lupta până în pânzele albe pentru a demonstra că aceasta nu are nicio vină, că nu ea ar fi semnat contractele ci el, în calitate de preşedinte al CJ Vaslui.

“Doamna Safir nu are nicio treabă, nu semneazã contracte si nici nu avizează plăţile. Eu fac aceste lucruri. Nu are abilitate prin fisa postului să semneze aceste contracte, dânsa doar se ocupă de viza de legalitate pentru plăţi. Să vină cei de la ANI să mă întrebe pe mine, le dau eu ce răspunsuri vor. Ne vom judeca cu ei si vom demonstra că nu au nicio treabă în aceste acuze”, declara, în 2014, Dumitru Buzatu pentru ziarul local ” Vremea Nouă”. 

Dumitru Buzatu   FOTO Adevărul

Probatoriul administrat de procurori pe parcursul urmăririi penale l-au contrazis pe şeful CJ Vaslui, la finalul anchetei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui dispunând trimiterea în judecată a Ecaterinei Safir, sub acuzaţia de conflict de interese. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vaslui.

Acuzaţiile ANI

ANI a anunţat printr-un comunicat de presă că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Ecaterina Safir întrucât «în perioada exercitării funcţiei publice, a semnat două contracte de lucrări în valoare totală de 854.650,24 lei (la care se adaugă TVA 178.114,50 lei), încheiate între CJ Vaslui şi SC Conbetas SRL Vaslui, societate în cadrul căreia fiul acesteia deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat, realizându-se, astfel, foloase patrimoniale pentru fiul său».

Agenţia a acuzat-o pe fosta angajata CJ, în prezent pensionară, de încălcarea dispoziţiilor articolului 79 din Legea nr. 161/2003 - «Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una din următoarele situaţii: interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştiinţă», precum şi a dispoziţiilor articolului 301 din Codul Penal - «Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică». 

Firmele ”de casă” ale PSD

Ciprian Safir, fiul Ecaterinei Safir, deţine de firme de construcţii Conbetas SRL şi Star Construct SRL, care de-a lungul anilor au fost abonate la contractele pe bani publici, fiind considerate firme ”de casă” ale PSD. 

Procurorii DNA au descins în septembrie 2015 la CJ Vaslui FOTO Adevărul

În 2014, Ciprian Safir a fost şi el trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, într-un proiect derulat de Primăria Mironeasa din judeţul Iaşi. A fost acuzat de instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în baza cărora au fost obţinute fonduri europene pe nedrept. În dosar, alături de el, au mai fost trimise în judecată încă 18 persoane, între care Elena Curcudel, primarul comunei şi mai mulţi funcţionari ai Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Iaşi.

Potrivit procurorilor, în 2011, Primăria Mironeasa a atribuit firmei Conbetas contractul pentru reabilitarea unui drum comunal, pentru suma de 4.336.773,04 lei. Firma nu a reuşit să finalizeze lucrarea în termenul stabilit, la 11 iunie 2012, fapt ce ar fi avut drept consecinţă rezilierea contractului de finanţare şi returnarea banilor europeni. Drept urmare, afirmă DNA, Elena Curcudel şi Ciprian Safir au făcut demersurile necesare pentru ca investiţia să fie recepţionată, deşi în realitate n-a fost realizată. Astfel, firma lui Safir a încasat peste 1,8 milioane de lei în contul unor lucrări realizate doar pe hârtie.
De asemenea, în baza situaţiilor de lucrări şi a celorlalte documente falsificate, Primăria Mironeasa a încasat, în mod ilegal, ultima tranşă din suma ce-i revenea prin proiect, de 1.826.825,49 lei. DNA i-a acuzat pe reprezentanţii APDRP că nu au luat nici o măsură pentru semnalarea fraudei, deşi cunoşteau situaţia. Dosarul se judecă în prezent pe rolul Tribunalului Iaşi.

Firmele deţinute de Ciprian Safir sunt vizate şi de ancheta pe care DNA o are în lucru în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2015 la CJ Vaslui. La percheziţiile efectuate pe 8 septembrie 2015 la Vaslui, pe lângă sediul CJ au fost vizate şi firmele lui Ciprian Safir de unde procurorii DNA au ridicat mai multe documente.

Imagini din aceeasi galerie
  • După plecarea procurorilor, apropiații lui Buzatu au fost convocați la CJ
  • Neculai Barbu, directorul Aquavas Vaslui
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările