Foştii subprefecţi de Vaslui, inculpaţi într-un dosar privind retrocedarea ilegală a zeci de hectare de teren, s-au acuzat reciproc în sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan sunt acuzaţi de abuz în serviciu
Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan sunt acuzaţi de abuz în serviciu

Pentru a demonstra că nu aveau cum să fie aliaţi în comiterea vreounei infracţiuni, cei doi foşti subprefecţi de Vaslui, Vasile Cătălin Cupşan şi Sergiu Marian, au invocat în faţa judecătorilor că nu se suportau deloc când erau colegi în conducerea Prefecturii Vaslui. Mai mult Cupşan s-a plâns judecătorilor că Sergiu Marian l-ar fi "săpat", pentru a-l elimina din Prefectură pe motiv el nu era înregimentat politic.

 Audiaţi în calitate de inculpaţi, unul în stare de arest, iar celălalt în stare de libertate, foştii subprefecţi de Vaslui, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan au declarat judecătorilor că nu recunosc acuzaţaiile ce li se aduc. 

“Aveam calitatea de subprefect al judeţului Vaslui şi secretar al comisiei de fond funciar. Nu am avut nicio înţelegere cu ceilalţi coinculpaţi şi nu am intervenit pe lângă alte persoane pentru a se face anumite restituiri, respectiv reconstituiri de proprietate. Toate cererile de restituire erau prezentate comisiei judeţene de fond funciar în baza ordinii de zi stabilită de comisia tehnică, nu de mine. Fiecare membru vota în cunoştinţă de cauză, cel puţin aşa cred”, a declarat Cupşan astăzi judecătorilor.

Întrebat dacă a sunat vreodată la primăriile de la Alexandru Vlahuţă sau Bogdan pentru a se interesa de restituirile care fac obiectul dosarului, Cuşan a declarat că nu îşi mai aminteşte, susţinând că în calitatea deţinută, date fiind atribuţiile de serviciu, a dat sute de telefoane la primăriile din judeţ. Fostul subprefect a afirmat că şi în cazul în care ar fi sunat la cele două primării nu ar fi cerut niciodată primarilor să îşi încalce atribuţiile de serviciu. Cupşan nu şi-a amintit nici dacă a verificat documentele din dosarele care vizează restituirile despre care procurorii DNA susţin că s-au desfăşurat în mod ilegal. El a invocat că a mizat pe încrederea primarilor şi secretarilor de comună, cei care semnau hotărârile comisiilor locale de fond funciar.

Cupşan s-a plâns judecătorilor de faptul că în perioada în care a format echipă cu Sergiu Marian la Prefectura Vaslui se afla în relaţii proaste cu acesta. Motivul invocat de Cupşan este de-a dreptul hilar, cum că Marian l-ar fi sabotat pentru că, başca, el nu ar fi fost înregimentat politic.

vasile catalin cupsan

“În marea majoritate a problemelor eu eram ocolit. Erau relaţii tensionate între noi, iar asta era de notorietate. Eu nefiind înregimentat politic, ei (fostul subprefect Sergiu Marian şi fostul prefect Ciprian Iftimoaei n.r.) voiau să mă elimine din echipa de conducere a Instituţiei Prefectului”, a declarat Cupşan judecătorilor.

Marian: “Cupşan trebuia să verifice documentele”

La rândul său, Sergiu Marian a declarat judecătorilor că niciodată nu a cerut nimănui să intervină pentru restituirea celor 80 de hectare de teren, care au ajuns ulterior în posesia fratelui său. Marian a invocat că în Comisia Judeţean de Fond Funciar avea calitatea de vicepreşedinte, coordonând şedinţele când lipsea prefectul. Fostul subprefect a afirmat că membrii comisiei votau ordinea de zi aşa cum era prezentată de comisia tehnică, pentru că aceştia nu aveau timp să studieze documentele din dosare, care erau de ordinul sutelor.

”Membrii comisiei tehnice erau cei care verificau filă cu filă, membrii comisiei de fond funciar vedeau dosarele de pe ordinea de zi cu un sfert de oră înaintea începerii şedinţei, nu aveau timpul fizic să verifice. Comisia tehnică era coordonată de domnul Cupşan, care trebuia să verifice documentele”, a susţinut Sergiu Marian în faţa judecătorilor.

Fostul subprefect a invocat că nu a ştiut că fratele său este interesat de cele 80 de hectare de teren, afirmând că a aflat că acesta le-a cumpărat de la moştenitorii celor două familii de boieri la câteva luni după perfectarea tranzacţiei.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, Sergiu Marian , în calitate de subprefect al judeţului Vaslui şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui. 

arestare subprefect vaslui

În urma demersurilor sale, subprefectul i-a facilitat fratelui său, Marian Vasile-Marius, achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii. Totul a fost posibil, spun anchetatorii, cu sprijinul lui Cupşan şi al Gabrielei Luca, funcţionar în cadrul Prefecturii Vaslui şi  membru al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui


Cei doi foşti subprefecţi sunt acuzaţi că au aprobat şi i-au determinat pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri şi să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenţiei Domeniilor Statului.
Această operaţiune avea ca scop creşterea valorii de  piaţă a terenurilor în cauză fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale in materia reconstituirii drepturilor de proprietate. După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moştenitoare), fratele subprefectului a ridicat personal de la sediul Primăriei Fălciu titluri de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor) după care a luat legătura cu cele două moştenitoare, condiţionându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafeţe de 80 de hectare contra sumei de câte 80.000 lei. 

Fiind persoane în vârstă şi fără speranţa unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul roman, cele două moştenitoare au acceptat propunerea şi au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeaşi zi cu emiterea titlului de proprietate).

Sergiu Marian se află în prezent în închisoare, ispăşind o altă pedeapsă într-un dosar de abuz în serviciu, tot în legătură cu o serie de retrocedări ilegale.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite