Fondatorul Fanfarei Rotaria, în stare critică la spital. Profesorul Talmaciu a suferit un AVC în sala de repetiţii de la Palatul Copiilor

Fondatorul Fanfarei Rotaria, în stare critică la spital. Profesorul Talmaciu a suferit un AVC în sala de repetiţii de la Palatul Copiilor

Romeo Talmaciu

Profesorul vasluian Romeo Talmaciu (61 de ani) a fost transportat vineri, 9 noiembrie, în stare critică la spitalul din Vaslui, după ce a suferit un AVC în timp ce se afla la locul de muncă. În luna februarie anul curent, profesorul Talamaciu a suferit la stop cardiac la volan, revenindu-şi în mod miraculos, deşi medicii erau sceptici în privinţa prognosticului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, profesorului Romeo Talmaciu i s-a făcut rău în timp ce se afla în sala de repetiţii din spatele Palatului Copiilor din municipiul Vaslui, vineri în jurul prânzului. A fost preluat de un echipaj de terapie intensivă mobilă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în stare foarte gravă. Din primele investigaţii, profesorul Talmaciu a suferit un AVC sever, iar deocamdată transferul către o clinică din Iaşi nu este posibil.

O figură emblematică a culturii vasluiene, Romeo Talmaciu a mai avut o grea încercare în luna februarie a acestui an, când a suferit un stop cardiac în timp ce se afla la volan. Transportat în stare gravă la spital, medicii au fost, iniţial, rezervaţi în privinţa prognosticului, având în vedere că profesorul a fost descoperit relativ târziu. După o spitalizare îndelungată la Institutul de Cardiologie de la Iaşi, Romeo Talmaciu şi-a revenit.

Ulterior, şi-a reluat activitatea continuând să susţină spectacole cu Fanfara Rotaria. De altfel, în această seară Rotaria a avea programat un spectacol la un eveniment local. 

Profesor de muzică, Romeo Talmaciu a pus bazele unui grup instrumental de fanfară, primul de acest gen de după Revoluţie, în municipiul Vaslui. El a selectat cu răbdare copii talentaţi pentru a-i reuni apoi în trupa instrumentală „Rotaria". 

Rotaria, o emblemă a Vasluiului

„Mă gândeam, prin anul 1998, că nu voi reuşi să găsesc copii talentaţi. Apoi am fost atât de hotărât să fac ceva pentru ca acest oraş să fie cunoscut în toată lumea încât nu m-am lăsat până nu am format un grup de calitate. Am căutat copii timp de doi până mi-am îndeplinit visul", a sdeclara Romeo Talmaciu, pentru Adevărul.

Iniţial, a început să lucreze cu 45 de copii, iar 20 dintre aceştia au ajuns să facă performanţă la instrumente. Sunt atât de renumiţi pentru talentul lor în interpretare încât organizatorii din şase oraşe europene îi solicită în fiecare an să vină să concerteze. Cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, tinerii din Fanfara „Rotaria" formează una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din România şi străinătate. 

Zeci de premii în străinătate

Au fost solicitaţi să apară chiar şi în filme. „Ne-a făcut cinste să putem participa în filmul marelui regizor Corneliu Porumboiu «A fost sau n-a fost» cu muzica noastră", este mândru profesorul Romeo Talmaciu. Din repertoriul formaţiei fac parte cântece româneşti populare, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. Din Belgia profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur" şi premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur" din Halhem. La loc de cinste este şi nominalizarea la premiile GOPO din Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: