Expoziţie eveniment la Bârlad: Albrecht Dürer, graficianul renascentist care a fost asemuit lui Leonardo da Vinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

111 lucrări de grafică, originale şi reproduceri de înaltă ţinută, vor fi expuse pe simezele Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad timp de două luni

O expoziţie itinerantă care a ajuns la publicul din marile oraşe ale lumii, dar şi al celor din ţară (Cluj, Sibiu, Iaşi etc), va ajunge în acest week-end şi în faţa publicului bârlădean. Duminică, 24 ianuarie, de la ora 11.30, va avea loc în clădirea principală a Muzeului „Vasiel Pârvan” Bârlad, vernisajul expoziţiei „Capodopere ale graficii lui  Albrecht Dürer”.

Expoziţia a fost organizată pentru a-i aduce un omagiu lui  Albrecht Dürer (1471-1528), important artist renascentist din nordul Europei. Vor fi expuse 111 lucrări de grafică, doar trei dintre ele fiind realizate de marele grafician, restul lucrărilor fiind replici fidele realizate în secolul XVII de Charles Durand, considerate de specialişti având valoare aproape la fel de mare ca originalele. Deosebit de interesant este că o parte dintre lucrări au dimensiuni mici şi foarte mici, fiind amenajat un panou anume pentru ele, gravurile având dimensiunea unei monede mari sau a unei bancnote.

„Probabil este cea mai importantă expoziţie realizată vreodată la Bârlad. Albrecht Dürer a fost unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii în nordul Europei, îndeosebi ai Renaşterii germane, şi singurul mare artist care a fost pus la acelaşi nivel cu Leonardo da Vinci, reprezentant al renaşterii în sudul Europei. Graficianul s-a născut în Regatul Ungariei, dar s-a stabilit la la Nüremberg, Germania, unde s-a dedicat artei. Considerat a fi cel mai mare grafician al lumii, a fost şi este cel mai copiat grafician, tocmai datorită valorii lucrărilor sale. Până la  Dürer grafica era considerată o etapă în realizarea lucrărilor de pictură, el reuşind să  ridice grafica la domeniu de sine stătător. Pe lângă 350 de lucrări de grafică a realizat vreo 2.000 de desene şi 80 de picturi”, a spus Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, organizatorul expoziţiei.

Ocazie unică în viaţă

Intrarea se va face numai contra cost chiar şi la vernisaj, preţul biletului fiind mai mare decât la restul expoziţiilor de la Bârlad: 12 lei/adult şi 8 lei/elevi. Colecţionarii care deţin operele, printre ei enumerându-se şi Thomas Emmerling – reprezentant al Societăţii Europa Art din Luxemburg, au decis să aducă expoziţia şi în faţa publicului din România după ce au itinerat-o prin marile capitale europene.

„La Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziţia a fost vizitată de 30.000 de persoane. La noi nu cred că vor fi la fel de mulţi, dar sperăm ca oamenii să vină în număr cât mai mare să vadă expoziţia, pentru că este o ocazie unică în viaţă. Colecţionarii mai deţin şi opere de Rembrandt, Salvator Dali sau Marc Chagall şi sperăm să-i convingem ca, în vară, să organizăm la Bârlad şi o expoziţie cu lucrări de Dali”, a conchis Mircea Mamalaucă.

Prezentarea lucrărilor va fi făcută de către prof. univ. dr. Petrică Bejan, de la Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite