EXCLUSIV Cum şterg şefii IGPR urmele infracţiunilor poliţiştilor-„prietenaşi” din Vaslui pentru mită în miei şi vin: „O să iasă bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Axente, comisar-şef în cadrul Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de mai mulţi poliţişti şi oameni de afaceri din Vaslui, fiind acuzat că a pretins şpagă un pat, produse alimentare şi alcool, pentru a trece cu vedere neregulile numeroase descoperite în urma unui controlului efectuat la Poliţia din Vaslui.

Rechizitoriul procurorilor anticorupţie scoate la iveală modul în care sunt mascate neregulile din Poliţie de înşişi superiorii trimişi în teritoriu să facă verificări şi să ia măsuri faţă de poliţiştii care se abat de la norme. 

În perioada 30 martie 2015 – 20 aprilie 2015, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui s-a desfăşurat un control de fond, verificări ample care nu s-au mai făcut la unitatea vasluiană în ultimii zece ani.

Din echipa de control a IGPR a făcut parte şi comisarul şef Mihai Axente, fost şef al Poliţiei Autostrăzi, ale cărui atribuţii erau să verifice poliţiştii pe linie rutieră.  Anterior desfăşurării controlului propriu-zis, în momentul în care a aflat componenţa echipei de control, şeful Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu Iulian a convocat o şedinţă cu subordonaţii săi, pe care i-a asigurat că nu se va întâmpla nimic, nu vor fi sancţionaţi la acel control şi că au motive să stea liniştiţi, întrucât el este prieten cu şeful corpului de control pe linie de poliţie rutieră.

Munteanu era recunoscut la Vaslui ca fiind ”poliţistul de protocol”, care, graţie relaţiilor care şi le creease în zonă printre oamenii de afaceri, rezolva problemele şefilor, asigurându-şi astfel stabilitatea funcţiei de şef al Biroului Rutier, pe care o ocupa din anul 2009. În urma controlului efectuat de echipa de la IGPR la Poliţia Rutieră s-au descoperit mai multe nereguli.

Avertismente, la mica înţelegere

”Inculpatul Axente Mihai l-a avertizat pe şeful Biroului Rutier Vaslui despre faptul că au fost constatate foarte multe neregului la nivelul biroului pe care Munteanu Iulian îl conducea, iar el (inculpatul Axente) nu îl poate ajuta mai mult, impunându-se să aplice câte o atenţionare unora dintre agenţi, fără, însă, a trece în raportul de control toate detaliile şi toate faptele. De asemenea, inculpatul Axente Mihai a precizat că singurul mod în care îl poate ajuta pe Munteanu Iulian este să îi dea şi lui o simplă atenţionare, care să nu îl afecteze profesional”, se arată în rechizitoriul DNA.

FOTO Comisar-şef Axente în momentul arestării

image

Referindu-se la neconcordanţele constatate între numărul proceselor-verbale de sancţiune contravenţională înregistrate în evidenţe şi cel al proceselor-verbale raportate la Direcţia Rutieră, Axente Mihai i-a dat asigurari lui Munteanu Iulian, în sensul că se va ocupa personal „să iasă bine” controlul.

Nota de control întocmită de poliţistul verificat

De asemenea, în cadrul şedinţei convocate de şeful Biroului Rutier, după efectuarea verificărilor, comisarul din cadrul IGPR a afirmat în faţa agenţilor că a găsit multe nereguli la biroul respectiv, însă nu le-a trecut pe toate, deoarece „a făcut să fie bine”. ”Inculpatul Axente Mihai a precizat că, în afară de doi agenţi care aveau cele mai multe neregului, a găsit fiecărui lucrător câte ceva în neregulă, pentru a nu lovi prea tare în şeful Biroului Rutier Vaslui”, mai explică procurorii în actul de sesizare a instanţei.

”Deosebit de relevantă este împrejurarea că, la data de 07.04.2015, şeful Biroului Rutier Vaslui, inculpatul Munteanu Iulian, stabileşte, punându-se de acord cu inculpatul Mihai Axente, conţinutul notei de control pe care urma să o întocmească acesta din urmă, după care oferă documentul, cu titlu de model, conducătorului unei alte structuri de poliţie rutieră din judeţul Vaslui”, se arată în rechizitoriu.

FOTO Şeful Biroului Rutier Vaslui, la arestare

image

Cum şi-a asigurat ofiţerul masa de paşte şi patul de dormit

Cum controlul se desfăşura înaintea sărbătorilor pascale, şeful Biroului Rutier a pregătit pentru superiorul din IGPR o şpagă pe măsură: mai mulţi miei tăiaţi şi băuturi alcoolice (aproximativ 40-50 litri de vin de diverse sortimente). Bunurile au fost trimise la domiciliul comisarului din  localitatea Dobroeşti (Ilfov) pe 8 aprilie.
Cum neregulile descoperite de echipa de control erau multe, şeful Biroul Rutier Vaslui a plusat cu şpaga şi la condus pe comisarul-şef Axente la un atelier de tamplărie al unei societăţi din Vaslui, pentru a-şi alege un pat. Cum nu a găsit nimic pe gustul său, comisarul din IGPR a dat comandă de un pat prezentat într-unul dintre pliantele societăţii.

„Şefu’... Ăsta mă... prietenaşu’ ăsta al meu întreabă încă o dată, doi lungime, 1,60 lăţime. Nu?”/ „ Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga […] Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”, îl întreba Munteanu pe superiorul său din IGPR, pentru a se asigura că patul va fi pe gustul său.

Patul din esenţă de lemn de frasin, a fost confecţionat la firma prietenului şefului Biroului Rutier Vaslui şi a fost trimis la locuinţa ofiţerului din Ilfov în luna iulie.

Arme letale, deţinute ilegal

Procurorii DNA îl acuză pe comisarul şef Axente şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu ocazia perecheziţiilor efectuate la domiciliul acestuia din judeţul Ilfov, au fost descoperite două arme letale, cu glonţ, însă avea permisul de port armă expirat încă din anul 2013, faptă ce constituie infracţiune. În iunie 2013, poliţistul din comună i-a adus la cunoştinţă că are permisul de port armă expirat şi că trebuie să îi ridice armele.

Ofiţerul şi-a folosit din nou influenţa, cerându-i să-l păsuiască pentru câteva zile pentru că îşi va rezolva problema la nivel înalt, ”rezolvare care, oricum, nu era posibilă pe nicio cale legală, întrucât orice verificare în evidenţa deţinătorilor de arme ar fi relevat aceeaşi situaţie, respectiv încălcarea de către inculpatul Axente Mihai a dispoziţiilor legii penale în materie”, spun procurorii DNA. Comisarul şef Mihai Axente a fost suspendat din funcţie odată cu arestarea sa preventivă. El a fost încarcerat alături de şeful Biroului Rutier Vaslui, pe 19 decembrie 2015. Procurorii DNA au dispus confiscarea patului primit mită de Axente de la poliţistul Vaslui.


Mai puteţi citi:

 „Băiatul bun” de la şefia Poliţiei Vaslui. Cum se fabrică un dosar la Rutieră, în care urmele unui accident sunt acoperite pentru amicul boss-ului

Cum a băgat DNA spaima în poliţiştii vasluieni: zeci de agenţi şi ofiţeri cer ieşirea la pensie. Scandalurile care au zguduit poliţia vasluiană în ultimii 10 ani

Poliţiştii rutieri din Vaslui, suspectaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Saci cu documente ridicaţi de DNA din birourile Poliţiei Vaslui

EXCLUSIV Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, denunţat de agenţii care falsificau procesele verbale: „Să vezi ce cafteală îţi dau. Cum te-am învăţat eu pe tine?

Cum este pus la zid poliţistul care a demascat ilegalităţile şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, arestat pentru corupţie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite