EXCLUSIV Proba-surpriză împotriva celor şapte violatori din Vaslui: martorul ocular care a refuzat să participe la viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă în exclusivitate dovezile care atestă că eleva din Vaslui a fost violată de cei şapte tineri şi nu au fost acte sexuale consimţite, aşa cum au susţinut patru dintre inculpaţi. Un al optulea tânăr, prieten cu violatorii, a fost martor la violul din 10 noiembrie, însă a refuzat să participe.

Vineri, 14 august, la Judecătoria Vaslui a avut loc ultimul termen de judecată în dosarul celor şapte tineri care au scandalizat România, după ce au violat o elevă ore în şir, până la leşin. Şedinţa de judecată a fost una maraton, de aproape nouă ore, timp în care judecătorul de caz a fost recuzat de patru ori de avocaţii inculpaţilor, după ce nu a mai permis tergiversarea procesului, respingând toate probele prin care apărătorii violatorilor încercau să mai tragă de timp.

Pe lângă declaraţiile celor trei violatori care şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi în baza acordurilor de recunoaştere, probatoriul administrat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui care demonstra că eleva de 18 ani a fost violată nu a fost contestat de avocaţii celor şapte tineri. Strategia apărătorilor inculpaţilor a fost de a găsi martori care să spună că victima ar avea o moralitate îndoielnică şi că, în trecut, ar mai fi întreţinut relaţii sexuale şi cu alţi tineri. Asta după ce, în timpul urmăririi penale, toţi cei şapte inculpaţi şi-au recunoscut faptele. Ulterior, în faţa judecătorilor, patru dintre ei şi-au retras declaraţiile susţinând că ar fi fost audiaţi sub presiune. Niciunul însă nu a dorit să fie audiat de judecători, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Pe tot parcursul procesului, susţinătorii violatorilor au declarat că prietenii lor deţin înregistrări video, mesaje care ar atesta că adolescenta ar fi consimţit să întreţină relaţii sexuale cu toţi şapte. Totuşi, în faţa judecătorilor nu a fost depusă nicio astfel de probă. În ceea ce priveşte dovezile care îi incriminau pe cei şapte violatori, pe tot parcursul procesului s-a păstrat dicreţia. Ziarul „Adevărul“ a aflat care au fost probele cheie din dosarul de viol, pe care au mizat procurorii vasluieni atunci când au dispus trimitea în judecată a celor şapte inculpaţi.

Martorul e prieten cu violatorii

Surpriza din dosarul celor şapte violatori a fost un martor ocular care a refuzat să participe la orgia sexuală. Cel de-al optulea tânăr este tot din localitatea Văleni şi este prieten cu violatorii. El a declarat în detaliu procurorilor cum în seara de 10 noiembrie 2014 prietenii săi au batjocorit tânăra, rând pe rând, în timp ce aceasta plângea şi îi ruga să o ducă acasă. Martorul a susţinut că, în timp ce fata era violată, el vorbea la telefon şi se plimba prin jurul maşinii. A fost invitat de Silviu Burada să îşi satisfacă şi el plăcerile fizice însă a refuzat, pentru că, deşi era băut, la fel ca şi ceilalţi şapte tineri, a realizat că este vorba de un viol. Faptul că a ajutat la aflarea adevărului în acest caz l-a scăpat de punerea sub acuzare de tăinuire.

A premeditat violul

Atât martorul care a refuzat să participe la viol, cât şi ceilalţi şase tineri, în timpul urmăririi penale, au dat vina pe Silviu Burada, spunând că acesta a premeditat violul încă din timpul zilei, când i-a sunat pe fiecare şi i-a întrebat dacă nu doresc „să facă o poştă“. Silviu Burada (foto jos) este cel care a mers cu autoturismul în Vaslui, împreună cu Paul Burlacu, şi a acostat victima care ieşise de la şcoală, propunându-i să o conducă cu maşina în sat, având în vedere că mergea în aceeaşi direcţie, satul victimei fiind vecin cu al violatorilor.

silviu burada

Iniţial, tânăra a fost dusă pe un teren din localitatea Văleni, unde a fost batjocorită, rând pe rând, iar mai apoi dusă pe un câmp din satul Moara Domnească, unde a fost din nou violată. Victima a fost constrânsă fizic şi psihic, fiind dezbrăcată în pielea goală. Tot Burada a fost cel care a lovit-o cu palmele peste faţă atunci când fata i-a refuzat şi a acuzat-o că joacă teatru atunci când şi-a pierdut cunoştinţa. O altă probă care cântăreşte decisiv în ecuaţia dosarului este mesajul de ajutor pe care victima a reuşit să îl transmită telefonic unui prieten.

Cei trei violatori care şi-au însuşit starea de fapt reţinută de procurori sunt Bogdan Boicu, Ionuţ Surleac şi Alin Rotaru. Ei au fost singurii care vineri, în faţa judecătorilor, în ultimul cuvânt, au declarat că regretă faptele comise. Ceilalţi patru tineri, Silviu Burada, Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu şi Paul Burlacu, nu doar că nu şi-au exprimat părere de rău, însă au cerut să fie achitaţi.

Ce riscă violatorii

Luni, la ora 14.00, cei patru tineri din Văleni îşi vor afla pedepsele. Acestea vor fi diferite: cei care şi-au recunoscut faptele, în cazul în care instanţa va admite acordul de recunoaştere, vor beneficia din start de o reducere a limitelor pedepsei cu o treime. În pledoaria finală, procurorul şi avocata victimei au cerut pedepse maxime pentru cei şapte tineri. În plus, procurorul de şedinţă, care la ultimul termen de judecată a fost chiar procurorul de caz (Dan Tunaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui), a cerut judecătorilor ca, odată cu pronunţarea sentinţei, să dispună înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, arătând că probele administrate demonstrează vinovăţia inculpaţilor, iar mediul în care aceştia trăiesc nu este unul propice reeducării lor.

Foto: Dan Tunaru, procurorul de caz, a reprezentat Ministerul Public la ultimul termen de judecată

procuror dan tunaru vaslui

În sarcina celor şapte inculpaţi a fost reţinută câte o infracţiune de viol şi câte una de lipsire de libertate în mod ilegal. Pedeapsa maximă prevăzută de legea penală în cazul violului cu mai mulţi autori este de 12 ani, în timp ce pentru lipsirea de libertate este şapte ani. Astfel, cei patru inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele riscă 12 ani de închisoare la care se mai adaugă un spor de o treime din pedeapsa pentru cea de-a doua infracţiune. Maximul pe care îl pot primi inculpaţii Silviu Burada, Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu şi Paul Burlacu este de 14 ani şi trei luni de închisoare. În cazul celorlaţi trei tineri care şi-au recunoscut faptele, pedeapsa maximă pe care o pot primi este de nouă ani şi şase luni de închisoare.

Cine este judecătoarea

Magistratul Cornelia Vezeteu (37 ani) a preluat dosarul celor şapte violatori în luna mai 2015, după ce judecătorul investit să judece acest caz, Georgina Moldovan, a părăsit instanţa fiind detaşat la Şcoala Naţională de Grefieri la doar câteva zile după ce a dispus înlocuirea arestării preventive a celor trei violatori care şi-au recunoscut faptele. Cu două zile înainte de ultimul termen al procesului, judecătoarea Vezeteu a formulat o cerere de abţinere, însă solicitarea i-a fost respinsă de completul superior ca neîntemeiată. Judecătoarea respinsese anterior mai multe cereri formulate de inculpaţi în privinţa măsurii preventive a controlului judiciar. Vineri, judecătoarea Cornelia Vezeteu a condus o şedinţă de judecată sub o presiune uriaşă. Magistratul a condus şedinţa de judecată cu tact şi calm, manieră care i-a intrigat pe apărătorii care nu au ezitat să o acuze de o manieră comunistă de judecată, după ce le-a respins toate cererile propuse pentru administrarea de noi probe.
 

Scandal în faţa instanţei: susţinătorii violatorilor s-au dezlănţuit

Sute de vasluieni care condamnau atitudinea sfidătoare a celor şapte violatori s-au strâns vineri în faţa Judecătoriei Vaslui şi i-au apostrofat pe aceştia, strigându-le că merită închisoare pe viaţă. Reacţia comunităţii locale din Vaslui a înfuriat un grupul de persoane venite de la Văleni. Prietenii şi rudele violatorilor au început să ia la rost persoanele care le reproşau că nu dau dovadă de bună creştere. „Aveţi fete. Au fost cu băieţi? Nu le-au plăcut? Le-a plăcut, vă zic eu. Aşa e şi cu asta. I-a plăcut“, a strigat unei bătrâne unul dintre susţinătorii violatorilor.

sustinatori violatori

O altă susţinătoare înfocată a celor şapte tineri, Romina Moldoveanu, a continuat să pozeze în „avocata“ violatorilor. Aceasta a strigat la oamenii care au avut curajul să o înfrunte, acuzându-i că nu au habar despre caz, că de fapt victima a fost de acord să întreţină relaţii sexuale cu toţi şapte, că există înregistrări în acest sens. Întrebată de ce trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele, Romina Moldoveanu a dat vina pe jurnalişti: „Din cauza vostră au dat acele declaraţii“.

Cinci dintre susţinătorii violatorilor s-au năpustit asupra oamenilor care au început să scandeze împotriva violatorilor în momentul în care aceştia au ajuns la instanţă. Au fost imobilizaţi de jandarmi şi conduşi la secţia de Poliţie, unde doi dintre ei au fost amendaţi, iar alţi trei au primit câte un avertisment.

„Unde-i curva, s-o vedem“

Susţinătorii violatorilor s-au dezlănţuit la finalul procesului. Primii care au răbufnit au fost părinţii violatorilor. Tatăl inculpatului Petrică Bolboceanu a bruscat un jurnalist, iar mama le-a adresat injurii. De asemenea, un alt prieten al violatorilor a lovit un cameraman al unui post de televiziune.

La ieşirea din instanţă, grupul de susţinători aflaţi în faţa Judecătoriei au început să înjure, să facă semne obscene ziariştilor şi forţelor de ordine. Văzând că din Judecătorie ies doar violatorii, susţinătorii acestora au continuat să denigreze şi umilească victima: „Unde-i curva, s-o vedem şi noi?“.

„Nu ne aşteptam la atâţia oameni“

În timp ce părinţii celor şapte violatori au fost puşi pe scandal, părinţii victimei, prezenţi şi ei la ultimul termen al procesului, au avut o atitudine discretă, ca, de altfel, pe tot parcursul procesului. Tatăl fetei a declarat pentru „Adevărul“ că nu doreşte decât ca justiţia să facă dreptate. Nu a aceptat nicio sumă de bani de la familiile violatorilor, spunând că este tată şi nu peşte pentru fiica sa.

„Nu ne aşteptam să vedem atâţia oameni alături de fiica noastră. Susţinerea lor ne bucură şi ne dă puterea să luptăm până la capăt. Aşteptăm ca justiţia să facă dreptate. Nu am acceptat şi nici nu vom accepta nicio sumă de bani. Au fost sume de ordinul milioanelor pe care le-am refuzat. Eu sunt tată, nu peştele fiicei mele. Nu voi accepta nicio sumă“, a spus tatăl fetei.

În timpul procesul, în timp ce aştepta pe hol, tatăl victimei a fost acostat de mama violatorului Ovidiu Burada, însă a evitat orice discuţie. Deşi prin măsura controlului judiciar celor şapte inculpaţi le-a fost interzis să ia legătura, direct sau prin intermediri cu victima sau familia acesteia, Dorina Burada s-a aşezat lângă tatăl vicctimei şi a început să îi adreseze întrebări. Bărbatul s-a îndepărtat la celălalt capăt al banchetei.

image

Dorina Burada (foto sus) este cea care a creat un grup pe Facebook pentru denigrarea elevei batjocorite, iar în timpul cercetărilor a mers la poarta victimei şi a făcut scandal, când a văzut că familia nu cedează presiunilor şi promisiunilor financiare. Tot Dorina Burada a proferat injurii şi blesteme la adresa anchetatorilor în timpul cercetărilor.

„Îmi este ruşine de sângele meu“

Sora Rominei Moldoveanu, tânăra din judeţul Vaslui care a scandalizat opinia publică încurajându-i pe cei şapte violatori să mai agreseze o dată victima, asigurându-i că îi va aplica o corecţie fizică, a reacţionat pe adevarul.ro, condamnând comportamentul tinere. Romina Moldoveanu (foto) s-a aflat printre susţinătorii celor şapte violatori prezenţi vineri la Judecătoria Vaslui. Adolescenta a ieşit din nou în evidenţă cu declaraţii scandaloase, acuzând victima că ar fi de moravuri uşoare, în timp ce violatorii sunt nişte băieţi buni, pe care ea îi va susţine până în pânzele albe. Reacţia fetei venea după ce pe reţelele de socializare îl încuraja pe unul dintre inculpaţi (Silviu Burada) să mai violeze o dată victima, asigurându-l că de data aceasta ea o va bate.

sustinatori violatori

Aflată în Italia, sora Rominei precizează, pe adevarul.ro, că Romina (foto sus) nu are de unde şti ce se întâmplat în cazul violului deoarece s-a aflat la ea până luna trecută. Ruşinată de comportamentul surorii sale, Alina Moldoveanu cere iertare opiniei publice şi victimei violului. „Pentru prima dată în viaţa mea, mi-e ruşine de sângele meu. Cer eu iertare la această fată nevinovată pentru tot ce a spus Romina despre ea. Oameni buni, eu sunt şocată, refuz să mai fiu soră cu un aşa animal înapoiat, realizez că este un caz pierdut. Nu pot să îmi dau seama cine o influenţează şi cine o pune să spună asemenea lucruri. Sunt şocata de ce a putut Romina să spună“, a transmis Alina Moldoveanu pe adevarul.ro. 

Începând cu 20 iulie, cotidianul ”Adevărul” şi site-ul www.adevarul.ro au derulat o campanie amplă în jurul acestui caz, pe care jurnaliştii noştri l-au prezentat încă din noiembrie anul recut, atunci când s-a petrecut tragedia. 

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Vă invităm pe toţi cititorii ”Adevărul” să transmiteţi-i un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte revoltătoare.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite