EXCLUSIV Decizia Judecătoriei Vaslui care poate schimba soarta deţinuţilor -scriitori: Fenechiu, pus de magistraţi mai presus de lege

EXCLUSIV Decizia Judecătoriei Vaslui care poate schimba soarta deţinuţilor -scriitori: Fenechiu, pus de magistraţi mai presus de lege

Relu Fenechiu FOTO 7 Est

PRECEDENT La trei luni după decizia Guvernului de a suspenda dispoziţiile legale referitoare la beneficiile obţinute de deţinuţii care elaborează lucrări ştiinţifice, Judecătoria Vaslui a pronunţat o sentinţă prin care obligă Penitenciarul să analizeze o astfel de ”operă”, invocându-se tocmai articolul suspendat. Beneficiarul hotărârii judecătoreşti: Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia pronunţată de Judecătoria Vaslui ar putea crea un precedent pentru cei aproape 200 de puşcăriaşi aflaţi în închisorile din România, care în ultimii doi ani au publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice.

Condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu ar putea ieşi mai repede din închisoare, după ce Judecătoria Vaslui i-a admis plângerea referitoare la munca intelectuală prestată în detenţie şi a obligat Penitenciarul Vaslui să îi analizeze lucrarea ştiinţifică neluată în calcul de comisia de eliberări condiţionate a închisorii. 

Victoria obţinută în instanţă de avocaţii fostului ministru al Transportului este una neaşteptată, având în vedere că dispoziţiile Legii 254/2013 (privind executarea pedepselor), referitoare beneficiile acordate persoanelor condamnate care au elaborat lucrari stiinţifice sau care au obtinut invenţii şi inovaţii brevetate au fost suspendate prin ordonanţă de urgenţă începând cu data de 9 februarie 2016, până la 1 septembrie 2016.


La începutul anului curent, Guvernul a decis să suspende respectivul articol de lege ”ţinând seama de creşterea, fără precedent, în special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numărului lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, tinzând spre un fenomen de mare amploare care nu mai poate fi controlat”.

Demersul lui Fenechiu în instanţă

Relu Fenechiu s-a adresat comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui încă de anul trecut, solicitând să îi fie luate în calcul cele cinci lucrări ştiinţifice elaborate în perioada detenţiei.
Două dintre opere i-au fost admise, însumând potrivit legii 60 de zile de libertate, celelalte trei fiindu-i respinse. Ulterior, urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 2/2016, şi beneficiile survenite lucrărilor ştiinţifice aprobate iniţial i-au fost suspendate, nefiind luate în calcul la reducerea din pedeapsă.

Fenechiu a făcut plângere împotriva deciziilor judecătorului delegat la Penitenciarul Vaslui care în luna februarie, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, i-a respins cererile.  Plângerea formulată de Relu Fenechiu a fost înaintată la Judecătoria Vaslui pe 29 martie. Totodată, fostul ministru a cerut judecătorilor vasluieni să sesizeze Curtea Constituţională, invocând neconstituţionalitatea ordonanţei prin care s-a suspendat articolul 96, alineat 1, litera f, din Legea 254/2013.

Fără a fi soluţionat cererea de neconstituţionalitate, magistraţii Judecătoriei Vaslui au pronunţat o hotărâre favorabilă lui Relu Fenechiu, invocând tocmai articolul 96, alineat 1, litera F, din Legea 254/2013, care legal, până la 1 septembrie, nu ar trebui să producă efecte, fiind suspendat.

”Admite, în parte, contestaţia formulată de petentul Fenechiu Relu, deţinut în Penitenciarul Vaslui, împotriva încheierii nr.127 din 14.03.2016 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează, în parte, încheierea nr.127 din 14.03.2016 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează procesele verbale nr.7 din 15.02.2016 şi nr. 14 din 22.02.2016, ale Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Obligă Penitenciarul Vaslui să analizeze cererea condamnatului Fenechiu Relu, cu nr. IV/2341/10.12.2015, prin care solicită acordarea drepturilor legale ca urmare a elaborării lucrării ştiinţifice intitulată „Creşterea eficienţei motorului prin reducerea energiei pierdute”, publicată în Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi – Editura Politehnium 2015, potrivit dispoziţiilor art. 96 alin. 1 litera f din legea 254/2013”, se arată în hotărârea Judecătoriei Vaslui. 

Decizia este definitivă, fiind o cale de atac pe care Relu Fenechiu a exercitat-o împotriva hotărârii judecătorului delegat de pe lângă Penitenciarul Vaslui.


Penitenciarul Vaslui, luat prin surprindere

Reprezentanţii Penitenciarului Vaslui au precizat pentru ”Adevărul” că nu ştiu cum vor proceda în acest caz, urmând a aduce la cunoştinţă situaţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarului. Reprezentanţii închisorii nu îşi explică de ce au fost obligaţi să analizeze o lucrare în baza unui articol de lege suspendat.

”Este o situaţie unică, nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva. Aşteptăm să ne fie comunitcată hotărârea Judecătoriei, ulterior vom convoca acea comisie care verifică lucrările ştiinţifice, condusă de judecătorul delegat”, a declarat Eusebio Brânză, directorul Penitenciarului Vaslui.

Inventatorul Fenechiu

Din ianuarie 2014, când a fost încarcerat, Relu Fenechiu a avut o activitate prolifică: a brevetat trei invenţii: microhidrocentrala plutitoare, cricul încorporat în maşină şi stingătorul cu senzori. În plus, a scris şi două cărţi.  Pentru acestea, Fenechiu, potrivit vechilor prevederi legale ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de cinci luni din pedeapsă. Pe lângă acestea, se adaugă şi activitatea pe care fostul ministru al Transporturilor o desfăşoară în cadrul clubului ocupaţional din cadrul Penitenciarului Vaslui, unde îi învaţă pe deţinuţi informatica.

În cazul în care i-ar fi fost luate în calcul activităţile intelectuale, Relu Fenechiu ar fi putut părăsi închisoarea în toamna acestui an. El a fost condamnat la 5 ani din închisoare (60 luni), din care va executa două treimi - 3 ani şi 4 luni (40 luni). Fenechiu a executat aproape 30 de luni din pedeapsă.  

Cum a ajuns Fenechiu după gratii

Fostul ministru a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în ianuarie 2014. Relu Fenechiu este primul demnitar din Guvernul României condamnat în timpul exercitării mandatului. Iniţial a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde s-a plâns de condiţiile grele de detenţie, ulterior fiind transferat la Penitenciarul Vaslui. Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL.
De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.

Prejudiciu de 5,5 milioane lei, nerecuperat

Pe lângă condamnare, fostul ministru al Transporturilor, în solidar cu ceilalţi inculpaţi din dosar a fost obligat de judecători să achite statului român prejudiciu creat în urma săvârşirii infracţiunilor, evaluat la 5,5 milioane de lei. Banii nu au fost recuperaţi până în prezent.

După ce un birou de executori judecătoreşti a obţinut executarea silită împotriva familiei lui Fenechiu, membrii acesteia au intentat mai multe acţiuni prin intermediul cărora încearcă să scape de plata prejudiciului. Una dintre aceste acţiuni a fost intentată de către soţia lui Relu Fenechiu, Mariana, cea care a solicitat, la finele anului trecut, împărţirea averii pe care o deţine împreună cu soţul ei.
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au suspendat punerea în practică a executării silite până la finalizarea cererii de partaj. Partajul dintre cei doi soţi se judecă şi în prezent, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Iaşi.

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările