Exclusiv cunoscătorilor: triplu eveniment la Muzeul Bârlad, dedicat iubitorilor de artă plastică, istorie şi muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie itinerantă, rodul unei munci minuţioase de cercetare desfăşurată timp de doi ani de lectorul universitar dr. Cristian Ungureanu, va fi vernisată, miercuri, la Bârlad. Acesta va fi însoţită de vernisarea catalogului cu acelaşi nume

Iubitorii de istorie, arta plastica şi muzica au prilejul să ia parte miercuri, 17 februarie, de la ora 17.00, în Sediul central al Muzeului "Vasile Pârvan Bârlad, la vernisajul expoziţiei "Instaurarea învăţământului artistic modern la Iaşi – 155 de ani”.

Evenimentul va continua cu prezentarea albumului de artă omonim, semnat de lector univ. dr. Cristian Ungureanu şi critic de arta Maria Bilasevschi, carte a cărei prefaţă este realizată de către prof. univ. dr. Tereza Sinigalia. Această apariţie editorială (ed Artes Iasi) scoate la lumină o serie de decrete (semnate de Al.I.Cuza in 1860) esenţiale pentru înţelegerea fundamentării învăţământului artistic modern la Iaşi, transcrise în simetrie cu documentele originale, pentru a putea fi lecturate de către publicul larg. În paralel lansării volumului-document, vor fi expuse fotografii supradimensionate ale documentelor menţionate, identificate în analele Arhivelor Naţionale din Iaşi. Expoziţia este rezultatul colaborării dintre Cristian Ungureanu şi artistul fotograf Ciprian Pricop. Prezintă: muzeograf Alina Butnaru, critic de arta Maria Bilasevschi şi lect.univ.dr. Cristian Ungureanu.

“Expoziţia constă în fotografii supradimensionate ale unor documente emise în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, esenţiale pentru înţelegerea fundamentării în 1860 a învăţământului artistic modern la Iasi. Alături de aceste decrete au fost incluse şi memoriile anticipatoare înaintate domnitorului de către Mihail Kogălniceanu, precum şi o serie de rapoarte de  activitate şi fişe de inventor realizate de Gheorghe Bardasare la preluarea gestiunii tablourilor şi saculpturilor din patromoniul pinacotecii naţionale. Sunt unele documente care se referă la programul de cursuri şi memorii de activitate ale primului corp profesoral de la Conservatorul din Iaşi”, a explicat, pentru “Adevărul”, muzeograful Alina Butnaru, organizatoarea evenimentului.

Cu acest prilej, va avea loc microrecitalul susţinut de "Essenza Quartet", un cvartet al UAGE Iaşi, compus din: Vioara - Patricia Iacob, Oboi - Petrisor Diana, Viola - Rebeca Tanasie, Violoncel Mertic Diana Maria.

Expoziţia a fost prezentată la Galeria "Universitas" a UAGE Iaşi (oct 2015), la galeria "Labirint" a Casei de Cultura a Municipiului Iaşi "Mihai Ursachi", Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" din Vaslui si va fi itinerata, in 2016, la muzee si galerii de arta din Focsani, Galaţi, Bacău, Suceava, Botoşani şi Chişinău.

Expoziţia va rămâne pe simeze bârlădene până pe 17 martie.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite