EXCLUSIV Atitudinea sfidătoare şi batjocura părinţilor au dus la rearestarea celor 7 violatori din Vaslui. Judecătorii: „E irelevantă calitatea morală a victimei“

EXCLUSIV Atitudinea sfidătoare şi batjocura părinţilor au dus la rearestarea celor 7 violatori din Vaslui. Judecătorii: „E irelevantă calitatea morală a victimei“

Cei şapte tineri din Vaslui au primit pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi 4 luni

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au motivat hotărârea prin care au dispus condamnarea celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care în noiembrie 2014 au violat o elevă navetistă, ore în şir, până la leşin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Silviu Burada, Silviu Avădanei, Paul Burlacu, Petrică Bolboceanu, Bogdan Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac sunt cei şapte tineri care au fost găsiţi vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi de viol în formă agravantă. 

Cea mai mare pedeapsă, 8 ani şi 4 luni închisoare, a fost aplicată inculpatului Silviu Burada, iar cea mai mică condamnare au primit-o cei trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele (Boicu, Rotaru şi Surleac) - 5 ani şi patru luni, în timp ce ceilalţi trei inculpaţi (Avădanei, Burlacu şi Bolboceanu) au primit câte 7 ani de închisoare. Odată cu pronunţarea sentinţei, magistraţii vasluieni au dispus înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestării preventive.

În motivarea sentinţei, judecătorii vasluieni arată şi care au fost temeiurile care au stat la baza rearestării celor şapte tineri care au scandalizat România prin atitudinea lor sfidătoare. 

Judecătorii arată că probele administrate atât în timpul urmăririi penale, cât şi pe durata cercetării judecătoreşti demonstrează, fără dubiu, vinovăţia inculpaţilor: ”În cauza de faţă, în baza probatoriilor administrate, se constată existenţa constrângerii morale a persoanei vătămate în întreţinerea raporturilor sexuale şi actelor orale sau anale cu inculpaţii. În primul rând, instanţa reţine că persoana vătămată a fost indusă în eroare cu privire la motivul pentru care a urcat în autovehiulul condus de inculpatul Burlacu Paul Andrei, necunoscând intenţia inculpaţilor de a întreţine relaţii sexuale cu aceştia”.

Constrângerea morală exercitată asupra victimei a avut drept punct de plecare, arată judecătorii, ameninţarea pe care Burada Ovidiu Silviu i-a adresat-o în momentul în care aceştia au rămas singuri în maşină pe câmpul din apropierea localităţii Văleni şi anume că, dacă nu acceptă să întreţină relaţii sexuale cu acesta, va pune toţi băieţii să aibă relaţii sexuale ea.

Foto: Silviu Burada a primit cea mai mare pedeapsă

”Prezenţa persoanei vătămate pe un câmp, noaptea, în apropierea celor doi inculpaţi şi sub ameninţarea inculpatului Burada Ovidiu Silviu, i-au insuflat acesteia o stare de temere care a împiedicat-o să opună rezistenţă acţiunilor întreprinse în prima fază de inculpatul Burada Ovidiu Silviu. Însuşi inculpatul Burada Ovidiu Silviu afirmă în declaraţia sa din dosarul de urmărire penală că ameninţarea sa a produs efectul dorit: ”de frică aceasta a acceptat să întreţină raport sexual normal”, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui pe 17 august.

Apariţia celorlalţi inculpaţi pe câmpul unde se aflau inculpaţii Burada şi Burlacu au contribuit la menţinerea unei stări de temeri a persoanei vătămate, fiind conştientă că singură în acel loc îi era imposibil să se opună fizic inculpaţilor.

” Numai simpla prezenţă a inculpaţilor, fără a fi necesar ca aceştia să spună sau să întreprindă vreo acţiune a fost suficient pentru a intimida persoana vătămată şi a-i paraliza orice reacţie fizică.”, se precizează motivarea Judecătoriei Vaslui.

Lipsa consimţământului victimei reiese din probatoriul administrat, fără urmă de îndoială, spun judecătorii: ”Persoana vătămată nu a vrut să întreţină relaţii sexuale cu niciunul dintre băieţi şi pe fiecare l-a rugat să o ducă acasă, dar fiecare spunea că o va duce acasă după ce va avea raporturi sexuale cu toţi cei care erau acolo. I-a fost frică când a întreţinut cu aceştia raporturi sexuale, a plâns şi a leşinat atunci când inculpatul Burada a aşezat-o în ghenunchi pentru a întreţine un act sexual oral”.

De altfel, toţi inculpaţii au recunoscut că fata le-a cerut să o ducă acasă sau că era speriată şi plângea. ”După ce M.R. (victima n.r.) s-a dat jos din maşină, Burada Ovidiu i-a spus că, dacă nu întreţine relaţii sexuale cu noi, o trimite pe jos acasă... Fata, de frică, a leşinat”, a declarat Boicu Ionuţ Bogdan, unul dintre cei trei inculpaţi care şi-a recunoscut faptele.

Magistraţii arată în motivarea condamnării celor şapte tineri că ”libertatea fizică a persoanei şi libertatea sexuală constituie atribute importante ale personalităţii umane şi importante valori sociale. Pericolul social care îl generează infracţiunile privitoare la viaţa sexuală constă în răul fizic şi psihic pe care îl provoacă victimei, cu consecinţe grave asupra desfăşurării normale a vieţii sexuale", iar la stabilirea cuantumui pedepsei a avut în vedere şi faptul că ”inculpaţii sunt persoane tinere, la primul contact cu legea penală, că provin din mediul rural, iar conduita lor procesuală denotă o slabă conştientizare a importanţei faptelor penale săvârşite, posibil şi pe fondul unei lipse de educaţie familială şi şcolară în acest sens”.

Apărări bazate de moralitatea victimei

Faptul că cei şapte tineri au încercat să se apere invocând moralitatea îndoielnică a victimei nu a fost însuşit de judecători.

”Instanţa sublinază că este lipsită de relevanţă calitatea morală a persoanei vătămate, aspect pe care inculpaţii au dorit să îl evidenţiese prin apărările pe care le-au formulat, întrucât libertatea fizică şi sexuală a unei persoane nu poate fi încălcată sub niciun pretext”, motivare Judecătoria Vaslui.

Judecătorii au aplicat cea mai mare pedeapsă lui Silviu Burada, apreciind că faptele sale au fost de o gravitate sporită decât a celorlalţi inculpaţi: ”Acest inculpat a venit cu ideea de a întreţine relaţii sexuale cu vătămata, a contactat-o telefonic, a convins-o să urce în autovehicul, a ameninţat-o că dacă nu va întreţine relaţii sexuale va fi violată de toţi, înfrângând astfel voinţa victimei, a dezbrăcat-o, a trântit-o în ghenunchi, a ţipat la ea şi în cele din urmă acţiunile sale au determinat leşinul victimei. Acest inculpat s-a comportat ca şi cum ar fi fost cel care hotărâşte ce se întâmplă cu persoana vătămată”

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi inculpaţi, instanţa a apreciat contribuţia acestora la săvârşirea faptelor ca fiind sensibil egală, fiecare întreţinând raporturi sau acte sexuale cu victima, refuzând să o elibereze până când nu va fi întreţinut relaţii sexuale cu fiecare dintre ei.

Atitudinea sfidătoare şi susţinătorii i-au băgat pe violatori după gratii

Decizia de a înlocui măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive, odată cu pronunţarea sentinţei, a fost una surprinzătoare, având în vedere că aceeaşi instanţă, însă printr-un alt complet de judecată, a decis eliberarea celor şapte tineri din arestul Poliţiei şi plasarea lor în arest la domiciliu.

Faptul că au dus o campanie permanentă de denigrare a victimei, că au avut o atitudine sfidătoare, dar şi reacţia vehementă şi fără precedent a opiniei publice în acest caz au cântărit decisiv în hotărârea judecătorilor.

”Instanţa constată că după momentul plasării sub măsura preventivă a controlului judiciar, măsură restrictivă de libertate dar nu privativă de libertate, sub impactul atitudinii inculpaţilor, a familiilor şi susţinătorilor localnici a acestora, a fost resimţit la nivelul comunităţii locale şi naţionale un puternic sentiment de indignare cu privire la faptul că persoane acuzate de fapte grave sunt judecate sub o măsură mai puţin restrictivă", se arată în motivarea Judecătoriei Vaslui. 

Magistraţii spun că nu au apreciat strict sub acest aspect oportunitatea înlocuirii măsurii preventive, dar ”nici nu poate să facă abstracţie totală de aceste lucruri, întrucât, în cele din urmă, această reacţie este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală, că persoane judecate pentru fapte grave au o atitudine sfidătoare la adresa actului de justiţie".

Nici conduita familiilor celor şapte tineri nu i-a ajutat deloc în faţa instanţei. ”Este de notorietate faptul că mama unuia dintre inculpaţi a lansat o campanie pe un site de socializare ”Facebook” cu privire la denigrarea persoanei vătămate. Este drept că această campanie nu a venit direct din partea inculpaţilor, însă o astfel de atitudine a unui părinte a inculpatului este o exteriorizare indirectă a atitudinii inculpaţilor faţă de victimă. Acest aspect reiese, fără îndoială, şi din modalitatea în care inculpaţii, prin apărători, şi-au formulat apărările, centrate pe a demonstra calitatea morală scăzută a victimei", se menţionează în hotărârea pronunţatâ pe 17 august de Judecâtoria Vaslui. 

În acelaşi sens, arată judecătorii, ”este de notorietate şi faptul că inculpaţii au avut de cele mai multe ori reacţii nepotrivite şi cuvinte neadecvate la adresa faptelor cu privire la care sunt judecaţi în momentele în care au fost filmaţi sau fotografiaţi de către reprezentanţii media. Aceste imagini au devenit publice, alimentând astfel reacţia negativă a cetăţenilor de rând şi având aptitudinea, din punctul de vedere al instanţei, de a crea o puternică presiune asupra persoanei vătămate".

În privinţa cuantumului daunelor morale, instanţa consideră că suma pe care cei şapte inculpaţi au fost obligaţi să o plătească victimei cu titlul de daune morală nu trebuie să constituie o amendă excesivă pentru ei, suferind deja o condamnare penală. Motiv pentru care cuantumul daunelor morale a fost stabilit de judecători la 50.000 de lei

”În cauza de faţă, persoana vătămată a fost supusă unor suferinţe fizice, prin întreţinerea unor raporturi sexuale nedorite, planşele fotografice, existente la dosarul de urmărire penală, şi declaraţiile vătămatei relevând că aceasta a experimentat dureri în timpul acestor acte, a sângerat şi chiar a leşinat, suferinţe care au generat automat şi traume psihice”, se arată în motivarea instanţei vasluiene.

Judecătorii apreciază că trauma psihică a fetei s-a diminuat în timp, acest aspect fiind demonstrat şi prin faptul că tânăra şi-a arătat disponibilitatea de a-şi retrage plângerea faţă de ultimul dintre cei şapte tineri care au violat-o, Ionuţ Surleac, acesta fiind cel care i-a convins pe ceilalalţi să o conducă acasă. 

Zi decisivă pentru libertatea celor 7 violatori

Luni, 14 septembrie 2015, cei şapte tineri din Vaslui vor fi prezenţi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi, care vor verifica legalitatea şi temeinicia rearestării acestora. Toţi cei şapte inculpaţi au contestat atât înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă, cât şi condamnările primite.

La rândul lor, procurorii au atacat sentinţa cu apel, cerând pedepse mai mari pentru cei şapte tineri. Judecarea apelului în acest caz va începe pe 6 octombrie, la Curtea de Apel Iaşi.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: