Emanciparea sexuală a bârlădenilor la mijlocul anilor ’70. Reţele de proxeneţi şi prostituate

Emanciparea sexuală a bârlădenilor la mijlocul anilor ’70. Reţele de proxeneţi şi prostituate

Prostituate din anii '70 FOTO Submarine

Legendele urbane cu „şmecherii” Bârladului care au pus bazele unor reţele de prostituţie ce au funcţionat în anii ’70-’80 sunt păstrate în memoria localnicilor.

Sexul, un subiect tabu în perioada pre-decembristă, era practicat în Bârlad mai ceva ca-n zilele noastre. Aşa spun cei care-şi amintesc de vremea când “Maria <dos> de fier” era cea mai căutată femeie uşoră din urbe, iar indivizi precum Dan, zis Amăicuţei, ori Mihai Avram erau mari combinatori de “bagaboante”.

În ciuda reputaţiei, nu tocmai frumoase, aceste persoanaje trăiau dincolo de limita legilor cu îngăduinţa miliţienilor şi îşi permiteau lucruri la care oamenii de rând puteau doar să viseze.

Interesant că, deşi sunt nume foarte cunoscute în oraş, puţin sunt dispuşi să dea detalii picante din veremea când prostituatele şi proxeneţii erau pe “cai mari”. Cine n-a auzit în Bârlad de “Maria <dos> de fier”? O cunoşteau cu toţii şi bărbaţii care au stat în preajma ei când era tânără şi râvnită, zâmbesc cu subînţeles. Se pare că soarta s-a întors împotriva ei şi trecerea anilor şi experienţele trăite şi-au pus amprenta asupra sa mai mult decât în cazul altor femei. Acum, când are o vârstă respectabilă, nimeni nu mai vrea să pomenească de trecutul şi păcatele tinereţii.

Combinatori de “bagaboante”

De la minore până la “babe”, proxeneţii din perioada comunistă puteau să ofere orice era pe gustul clienţilor. Şi amatorii de “senzaţii tari” nu erau puţini. Securişii, miliţienii, racheţii şi golanii care căutau o prostituată o găseau destul de uşor prin intermediul “peştilor”. Se lucra la vedere.

Proxeneţii acolor vremuri, de care-şi amintesc bârlădenii, nu au ajuns bine. Unii au înfundat puşcăria, alţii au murit sau au ajuns la spitalul de “nebuni”. Unul dintre marii combinatori de femei uşoare era Dan, zis Amăicuţei, poreclă dată deoarece fusese crescut de o măicuţă. Fiul acestuia, cunoscut sub numele de Împăratul, i-a preluat “afacerea” de success şi a coordonat-o mulţi ani.

Alt “peşte” celebru, Mihai Avram, un puşcăriaş cu apucături violente, a rămas în istoria oraşului, nu pentru fetele pe care le manipula, ci pentru sechestrarea unui miliţian care venise să-şi ceară “drepturile”. L-a legat în curte de un copac, apoi l-a băgat într-un beci şi l-a ţinut sechestrat mai multe zile. Se spune chiar că l-a violat. Avram a avut parte de o moarte cruntă, ucis cu o şurubelniţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: