Dragile mele sau dragele mele? Profesor: „Este una dintre cele mai des întâlnite formulări greşite din limba română”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşeli gramaticale
Greşeli gramaticale

Una din cele mai frecvente greşeli de vorbire din limba română este forma ”dragele mele”, utilizată ca pluralul feminin al adjectivului ”drag”.

Profesorul de limba română Bogdan Cristea explică de ce este greşită forumula de adresare ”dragele mele” şi care este, de fapt, înţelesul cuvântului ”drage”.

”Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM2, adjectivul ”drag” are ca formă feminină cuvântul ”dragă” (băiat drag – fată dragă). La plural, forma cuvântului ”dragă” devine ”dragi”, nicidecum ”drage”. Aşadar, corect este să spunem «dragile mele femei/doamne» şi nu «dragele mele femei/doamne», a precizat profesorul Cristea.

Din punct de vedere gramatical, completează profesorul de limba română, adjectivul drag este variabil, cu trei forme: la singular, drag, dragă şi o formă comună de feminin şi masculin plural – dragi. 

Forma de vocativ, genul feminin, numărul plural este dragi (dragi colege) sau, când adjectivul este substantivizat, dragile (dragile mele) sau dragilor (dragilor, mă bucur să vă reîntâlnesc).

Forma ”drage” este prevăzută în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, însă numai ca plural al substantivului dragă, ce defineşte un utilaj special amenajat, cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite