Doctoriţa din Huşi acuzată de malpraxis cere să fie judecată într-un alt judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concluziile anchetei arată că şi conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice
Concluziile anchetei arată că şi conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice

Medicul Floreta Bianu de la Spitalul Dimitrie Castroianu Huşi vrea să fie judecate la o instanţă dintr-un alt judeţ contestaţiile sale privind verdictul de malpraxis dat de comisia de specialitate din cadrul DSP Vaslui, dar şi anularea amenzii de 2000 de lei aplicată în urma anchetei Ministerului Sănătăţii.

Astăzi, la Judecătoria Huşi ar trebui să înceapă procesul în care medicul Floreta Bianu, acuzată de moartea unei fetiţe de patru ani din Buneşti Avereşti, cere anularea procesului verbal întocmit de Comisia de Control a Direcţiei de Sănătate Publică în urma anchetei efectuată la scurt timp după producerea tragediei. Cel mai probabil, medicul va solicita amânarea judecării cauzei având în vedere că vineri a înaintat o cerere Curţii de Apel Iaşi, prin care de  strămutare a dosarulului.
În urma decesului fetiţei de 4 ani, Ministerul Sănătăţii a dispus un control la Huşi, pentru a verifica dacă au fost respectate procedurile medicale dar si modul în care a fost gestionat cazul. Raportul de control, avizat de ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a scos la iveală faptul că în acest caz au fost încălcate protocoalele privind gestionarea cazurilor de urgenţă.

“ Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic  aflat în gardă la momentul respectiv.  Nu s-au  respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci în cele de pe C.P.U. Deşi în procedura de administrare intra-venoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru.”, au afirmat reprezentanţii Ministerului Sănătăţiila finalul controlului.

Toţi medicii amendat,cer anularea sancţiunilor

Concluziile anchetei arată că şi conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se  în rezolvarea conflictelor dintre medici.
Ca urmare a neregulilor constatate, comisia de control a dispus aplicarea mai multor amenzi, cuprinse între 500 şi 25.000 lei. Deşi considerat principalul vinovat de producerea tragediei, medicul Floreta Bianu a scăpat cu o amendă în cuantum de 2000 de lei. Pediatrul a considerat că nu merită o astfel de sancţiune, motiv pentru care a cerut anularea ei în instanţă.  
Cea mai mare amendă a fost aplicată  Spitalul Municipal Huşi, în cuantum de 25.000 lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă. Medicul Ababei Gabriela, fostul şef al Compartimentului de primire a Urgenţelor a fost amendat cu 1.500 lei, pentru neinformarea în scris a conducerii spitalului de către medicul şef al UPU sau CPU privind imposibilitatea efectuării examinărilor minime obligatorii. Revoltată de sancţionarea ei în acest caz, medicul Gabriela Ababei nu doar că a contestat şi ea amenda în instanţă, însă şi-a dat demisia, plecând la un alt spital. La fel a procedat şi medicul Wassouf Emad, fostul director medical al Spitalului din Huşi.

O altă comisie, un alt verdict, altă contestaţie

Pe lângă ancheta dispusă de Ministerul Sănătăţii, moartea fetiţei de 4 ani a fost analizată şi de comisia de monitorizare şi competenţă prefesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui. Veridictul specialiştilor este fără echivoc: malpraxis.
Medicii care fac parte din comisia de malpraxis a DSP spun că evoluţia fulminantă a bolii a fost posibilă tocmai din cauza medicului care a preluat fetiţa la internare, pediatru Floreta Bianu, care a tratat cazul cu superficialitate.
Medicii din comisie au analizat în amănunt cum a fost tratată fetiţa de la internare până la momentul decesului. Concluzia specialiştilor  a fost că fetiţa ar fi trebuit să fie dusă la compartimentul de primiri urgenţe a spitalului şi nu direct în secţia de pediatrie, aşa cum s-a întâmplat. Potrivit raportului, întocmit de specialişti, un medicul urgentist, după o examinare rapidă şi-ar fi dat seama că este un caz grav şi ar fi solicitat terapia mobilă intensivă, iar, între timp urgentistul împreună cu un medic ORL sau chirurg să asigure o cale de respiraţie sigură pentru fetiţă.
Tratamentul administrat de medicul Floreta Bianu (antibiotic şi antitermice) a fost corect, însă înainte de administratea medicaţiei, prima manevră care ar fi trebuit să o efectueze era eliberarea căilor respiratorii. Specialiştii din cadrul comisiei de malpraxis arată în raportul ce a fost înaintat părţilor implicate, că medicul pediatru nu a luat în calcul evoluţia fulminantă a bolii, limitându-se doar în a prescrie medicaţia. Pe lângă verdictul dat de comisia de malpraxis din cadrul DSP Vaslui, 

Colegiul Medicilor: vot de blam

Comisia de malpraxis din cadrul Colegiului Medicilor Vaslui a dat un vot de blam în acest caz, o sancţiune prin care îşi manifestă, prin vot dezaprobarea faţă de conduita medicului. 
La rândul lor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi,   fac cercetări in rem, în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă au solicitat noi expertize. 

De la grădiniţă, la morgă

Alexandra Bedregeanu (4 ani) a decedat în noaptea de 4/5 octombrie la Spitalul municipal Dimitrie Castroianu Huşi, la scurt timp de la internare. Fetiţa, care până la aceasta vârstă nu mai suferise de nicio afecţiune, a acuzat dureri de gât, iar seara a început să facă febră. Ziua fetiţa mersese la grădiniţă şi nimic din comportamentul ei nu prevestea tragedia ce avea să urmeze. Transportată cu Ambulanţa la spital, fetiţa a intrat în stop cardio respirator după administrarea unei injecţii cu ampicilină. Familia a acuzat cadrele medicale de superficialitate, spunând că fetiţa nu a fost consultată la internare, medicul fiind deranjat că a fost trezit din somn. 

Mai puteţi citi:

Caz revoltător la Huşi: o fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

Ministrul Sănătăţii despre cazul fetiţei moarte la spitalul din Huşi: ”Nu tolerăm astfel de situaţii!”

Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi

Anchetă la Spitalul din Huşi, după ce o fetiţă de patru ani a murit la scurt timp de la administrarea unei perfuzii. Bănicioiu: „Se poate ajunge la demiteri!”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite