Doar nouă comune din judeţ au finalizat procesul de inventariere a terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriile au termen până pe 26 septembrie să finalizeze inventarierea tuturor terenurilor
Primăriile au termen până pe 26 septembrie să finalizeze inventarierea tuturor terenurilor

Numărul primăriilor din judeţ care sunt aproape de a finaliza inventarierea tuturor terenurilor, activitate impusă de Legea 165/2013, privind restiuirea proprietăţilor, este foarte mic, deşi termenul limită este deja la a doua prelungire.

Doar nouă dintre cele 86 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului au încheiat procesul de inventariere a terenurilor, în vreme ce în 14 lucrările sunt în fază incipientă sau nici măcar nu au fost încheiate contracte cu specialişti în cadastru. Prefectul Andrei Puica spune că la baza întârzierilor a fost la început lipsa specialiştilor, iar acum ceea ce îi împiedică pe primari să urgenteze măsurătorile este lipsa banilor. În curând, primarii vor fi convocaţi într-o altă şedinţă pentru a se încerca mobilizarea acestora.
Unii primari au semnat contracte avantajoase cu specialiştii topografi, chiar cu şase lei pe hectar, cât este subvenţia asigurată de guvern, în vreme ce la alţii tarifele au ajuns şi la 24 de lei pe hectar.
„La nivelul judeţului Vaslui, sunt patru comune care nici nu au încheiat contracte cu un specialist topograf. Nouă au predat spre verificare şi avizare documentaţiile. Mai sunt doar mici modificări de făcut. De săptămâna viitoare, vom avea din nou întâlniri pe probleme specifice, să vedem exact cum stau”, a declarat prefectul Andrei Puică.
Pentru noua lege privind restituirea proprietăţilor, Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea încă din aprilie 2012. La sfârşitul anului trecut, a venit prima prelungire, cu 180 de zile, a termenului în care comisiile locale din cadrul comunelor şi oraşelor trebuiau să inventarieze terenurile disponibile pentru retrocedări. Atunci, motivul invocat a fost că procesul de inventariere s-a desfăşurat cu dificultate şi „multe dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au avut încadrat un specialist în lucrări topografice şi nici nu au avut posibilitatea financiară pentru contractarea de servicii de specialitate“, aşa cum se arăta în expunerea de motive la proiectul de aprobare a ordonanţei de prelungire.
La mai bine de o jumătate de an, situaţia a rămas aceeaşi. „Nu ştiu dacă vor reuşi edilii să finalizeze inventarierea, dar dacă pe 26 septembrie guvernul nu va decide să mai prelungească Legea 165, se va trece la amenzi. La nivelul ţării, sunt opt judeţe care au predate sută la sută documentaţiile de inventariere, deci se poate”, a mai spus prefectul.

Citeşte şi:

Cum va arăta noua lege a retrocedărilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite