Director de penitenciar acuzat ca a divorţat fictiv ca să-şi protejeze averea. Cum ar fi fraudat fondurile închisorii

Director de penitenciar acuzat ca a divorţat fictiv ca să-şi protejeze averea. Cum ar fi fraudat fondurile închisorii

Directorul Marius Cernat şi-a închis astăzi contul de Facebook acolo unde se prezenta ca fiind căsătorit şi posta fotografii de cuplu  FOTO Facebook

Penitenciarul Vaslui se află în centrul unui scandal de corupţie uriaş, sindicaliştii aducând acuzaţii extrem de grave la adresa instituţiei. Deturnări de fonduri, pontaje fictive, sporuri acordate discreţionar- sunt principalele acuzaţii aduse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o scrisoare publică, ce a fost transmisă şi Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarului (ANP), conducerea Sindicatului Megas Vaslui aduce în atenţia opiniei publice o serie de lucruri grave, de natură penală, ce se petrec la Penitenciarul Vaslui. Chiar la vârful instituţiei. Sindicaliştii anunţă că au decis să facă publice toate neregulile, nemulţumiţi că nici ANP, nici Ministerul Justiţiei nu au luat nici o măsură în urma controlului efectuat la Vaslui, la începutul acestui an.

În linii mari, directorul Penitenciarului Vaslui este acuzat că tolerează un sistem discreţionar şi deturnarea fondurilor pe care autorităţile norvegiene le investesc la Penitenciarul Vaslui. Acolo se contruieşte un centru corecţional modern.

Sindicaliştii susţin că directorul Vasile Doroftei ar fi susţinut şi promovat în funcţia director adjunct, pe sectorul economic-administrativ, o persoană care nu avea nici măcar un an vechime de când a intrat în sistem. De altfel, acuzaţiile cele mai grave aduse de sindicalişti îl vizează chiar pe directorul economic, Marius Adrian Cernat. 

Potrivit scrisorii deschise a Sindicatului Megas, dincolo de numirea în funcţia de director adjunct, fără a îndeplini condiţiile minimale legate de serviciu, Cernat ar fi comis o serie de abuzuri care intră în sfera penală: s-ar fi pontat fictiv, inclusiv în cadrul proiectului derulat de autorităţile norvegiene, ar fi încasat în mod injust sporul de 50% pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale. Mai mult decât atât, directorul Cernat ar fi divorţat fictiv de soţia sa, poliţist în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, pentru a-şi proteja averea de executorii judecătoreşti. În fapt, susţin sindicaliştii, directorul economic locuieşte împreună cu fosta sa soţie, în aceeaşi vilă. El ar avea, susţin sindicaliştii, un contract de chirie cu fosta soţie, suma fiind decontată de Penitenciarul Vaslui.

Reporterii Adevărul au solicitat un punct de vedere conducerii Penitenciarului Vaslui şi directorului economic Marius Adrian Cernat, în sarcina căruia s-au făcut cele mai grave acuzaţii. Oficialii instituţiei nu au dat curs solicitării, cel puţin până în prezent.

Prima mişcare făcută în spaţiul public de directorul economic Marius Adrian Cernat a fost să îşi închidă pagina de Facebook, acolo unde se prezenta ca fiind căsătorit cu cea de care, în acte, este divorţat. De altfel, pe reţeaua de socializare, Cernat prezenta fotografii de cuplu, deşi, susţin sindicaliştii acesta este divorţat în fapt de mai mulţi ani. 

Directorul Cernat şi-a închis pagina de Facebook astăzi, după apariţia scrisorii sindicaliştilor (Captură Facebook 16 septembrie)

Anterior angajării la Penitenciarul Vaslui, Marius Adrian Cernat a lucrat în sistemul privat şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Din 2018 şi până în prezent, în niciuna dintre declaraţiile de avere, publice, nu are consemnat numele şi veniturile soţiei. De altfel, şi în cazul acesteia din urmă, în declaraţiile de avere, publicate în calitatea sa de funcţionar public (poliţist în cadrul Biroului Rutier Vaslui), singurele venituri salariale consemnate, din 2017 şi până în prezent, sunt doar ale ei.  

Scrisoarea cu acuzaţiile grave aduse de Sindicatul Megas conducerii Penitenciarului Vaslui

„În data de 15.03.2019 domnul Cernat Marius a fost angajat direct la Penitenciarul Vaslui ca ofiţer economist. De la angajare timp de 6 luni a executat serviciul în cadrul compartimentului financiar însă, după aproximativ 8 luni, a fost propulsat de către directorul unităţii, comisar şef de penitenciare Doroftei Vasile, în funcţia de director adjunct economico-administrativ.

Înainte de a fi angajat la Penitenciarul Vaslui, a lucrat ca director economic la S.C Comcereal S.A Vaslui. Pentru a-şi recupera debitele, mai multe bănci l-au dat în judecată pe d-nul Cernat Marius Adrian. În urma acestor procese ce privesc ordine de plată emise fără acoperire, dl Cernat Marius a fost executat silit cu câteva zeci de mii de euro pe care îi avea în conturi bancare. Pentru a nu pierde şi locuinţa familiei acesta a fost nevoit să  divorteze fictiv şi să cedeze vila soţiei sale.

Întrebările care stau pe buzele tuturor  sindicalistilor  Penitenciarului Vaslui sunt:

1. Ce recomandări a avut d-nul Cernat Marius astfel încât să fie împuternicit director adjunct economico-administrativ la Penitenciarul Vaslui după nici un an de la angajare, în condiţiile în care acesta nici nu a apucat să îşi cunoască atributiile din fişa postului sau să îşi dea seama ce trebuie să facă ca ofiţer economist ?

2. Oare va ajunge şi Penitenciarul Vaslui să fie dat în judecată de diverse bănci pentru a-şi recupera prejudiciul, pentru că, se pare că este expert în prejudicierea băncilor. Dovadă stau procesele cu băncile în care este implicat.

3. Directorul Penitenciarului Vaslui, Doroftei Vasile, cum a făcut evaluarea d-nului Cernat si care au fost criteriile legale pentru a-i propune să preia o funcţie de conducere?

4. De menţionat este şi faptul că numirea domului Cernat pe funcţia de director adjunct economic a fost făcută într-o şedinţă la care reprezentantul organizaţiei sindicale nu a fost invitat de către directorul Doroftei Vasile pentru consultare.

5. Probabil că, tot ca o coincidenţă, reprezentantul organizaţiei sindicale nu a fost invitat nici când Cernat a fost numit ,,şef de proiect” în cadrul programului cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corecţional.

Chiar dacă în cadrul Penitenciarului Vaslui sunt angajaţi mai mulţi ofiţeri cu studii de specialitate si vechime, directorul Penitenciarului Vaslui, Doroftei Vasile a decis să–l promoveze pe economistul Cernat Marius în funcţia de director adjunct economico-administrativ. Pentru a ocupa o funcţie de director adjunct este nevoie de vechime şi experienţă  în sistemul penitenciar (ceea ce d-nul Cernat nu are). Chiar şi legea 145 privind statutul poliţistului de penitenciare, la art Art. 97. alin (3) spune că: ‘’Condiţiile obligatorii cumulative…în vederea ocupării funcţiilor de director adjunct din poliţia penitenciară sunt următoarele:
• e) să fi obţinut în ultimii 3 ani calificativul de cel puţin „foarte bun” la evaluarea anuală a performanţelor activităţii profesionale;
• f) să aibă minimum 3 ani vechime efectivă în funcţii de conducere din poliţia penitenciară;”

Directorul, ”prieten cu cei din corpul de control al ministrului”

Din poziţia de ofiţer economist domnul Cernat nu prea putea ajunge la conturi, dar din funcţia de director economic poate ajunge să facă orice doreşte cu banii din conturile Penitenciarului Vaslui, deci poate să facă ce a învăţat cel mai bine: să câştige cât mai mulţi bani, chiar dacă nu sunt munciţi şi chiar dacă modalitatea de a intra în posesia lor este mai puţin morală şi, mai ales, legală. 

Acum, din punctul lui de vedere, nu se poate atinge nimeni de el pentru că este director adjunct şi este susţinut de Doroftei, care a supravieţuit chiar şi unei anchete, cu acuzaţii legate de hărţuire sexuală şi întretinerea de relaţii intime cu angajate ale Penitenciarului Vaslui în timpul serviciului, a corpului de control din Ministrului Justiţiei. Notele de informare solicitate de către corpul de control al M.J. unor angajaţi ai Penitenciarului Vaslui au fost ,,verificate” de către domnul Cernat şi de domnul Doroftei înainte de a ajunge la aceştia. Mai mult decât atât, directorul Doroftei a ,,organizat” o şedinţă ,,fulger” cu ofiţerii care erau numiţi să scrie note explicative şi i-a informat că el este ,,prieten cu cei 2 de la corpul de control al ministrului” şi că ,,toate colile” vor fi adunate de către domnul Cernat şi predate celor de la MJ.

Mai jos vom da exemple de fapte care demonstrează că domnul Cernat Marius nu se califică pentru funcţia de director adjunct economico-adminstrativ şi este posibil ca includerea lui în rândul poliţiştilor de penitenciare să fi fost o mare greşeală.

Pontaje fictive, sporuri discreţionare

1.Spiritul de ,,adevărat director’’ al domnului Cernat poate fi luat drept exemplu de subalternii săi, astfel că, încă din momentul angajării la Penitenciarul Vaslui, acesta a făcut cerere pentru decontarea chiriei. A premeditat divorţul de soţia sa, doar în acte, pentru a nu fi executat de băncile prejudiciate în perioada cât a lucrat la S.C Comcereal S.A Vaslui si a solicitat decontarea chiriei, chiar dacă locuieşte împreună cu fosta soţie în locuinţa care a fost bun comun până la divorţ. In acest moment primeşte chirie pentru un contract încheiat cu soţia sa.

2.Încă o dovadă că servilismul impresionează pe directorul Doroftei, este chiar propunerea ca iramplasabilul Cernat Marius să primească două trimestre la rând sporul de 50% pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale. In acelasi timp imaculatul domn Cernat Marius transmite subordonaţilor că ,,50% nu se poate primi două trimestre la rând’’.

3.Pentru că tot a ajuns, într-o perioada foarte scurtă, într-un post de conducere al Penitenciarului Vaslui şi pentru că d-nul Cernat este avid după agoniseala de cash, acesta a mai fost numit (în dauna celui care a muncit cu adevărat), tot de către directorul Doroftei, şi într-un program cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corecţional. Aici intangibilul Cernat se pontează cu ore suplimentare (plătite separat faţă de salariul lunar) după bunul său plac, nefiind nimeni care să-l împiedice să-şi treacă ore lucrate în plus. Drept dovadă stă pontajul din luna Iulie când acesta s-a pontat cu peste 100 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene pentru care nu există o justificare reală şi pertinentă.

Vizita delegaţiei norvegiene la Penitenciarul Vaslui, din noiembrie 2019

4.O altă dovadă a faptului că d-nul Cernat Marius este susţinut de directorul Doroftei Vasile, şi că poate face ce vrea cu bugetul de salarii al penitenciarului Vaslui, este şi faptul că în perioada 10.08.2020-14.08.2020 a lipsit de la serviciu, personalul din subordinea sa, ştiind că este plecat în concediu de odihnă (sunt voci care spun că a fost plecat împreună cu directorul Doroftei Vasile). Însă, în decizia zilnică pe unitate, domnul Cernat Marius nu apare în concediu de odihnă decât în perioada 12.08.2020-14.08.2020. O parte din cadrele unităţii, care l-au căutat pe domnul Cernat Marius în zilele de 10.08 şi 11.08 pentru rezolvarea unor probleme ce ţin de serviciu, negăsindu-l la serviciu, s-au întrebat unde este directorul adjunct economico-administrativ, deoarece acesta nu apărea trecut nicăieri, oficial, ca fiind în concediu sau libere. Odată cu venirea acestuia la serviciu pe data de 17.08.2020 a apărut şi pontajul  pentru perioada lipsă din activitatea lui. Astfel acesta s-a pontat în recuperare pe 10.08.2020, însă pe data de 11.08.2020 s-a pontat ca fiind la serviciu.

Misterul a fost dezlegat complet în momentul în care a apărut şi pontajul pentru proiectul cu fonduri norvegiene, în sensul că d-nul Cernat Marius s-a pontat în ziua de  11.08.2020, 8 ore ca fiind prezent la serviciu, chiar dacă a fost absent, din care 5 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene.

5. Şi încă o dovadă că domnul Cernat face ce vrea în Penitenciarul Vaslui, simtindu-se in siguranta pe moşia lui Doroftei, este şi pontajul din data de 27.08.2020, când a avut loc o şedinţă a Consiliului de comandă care a ţinut de la ora 8.00 până la ora 10.00. Domnul Cernat Marius a ajuns la serviciu la ora 7.50, iar la ora 13.00 a plecat. Si totusi el s-a pontat în această zi cu 8 ore, din care 5 ore la proiectul cu fonduri norvegiene. Matematic vorbind, este imposibil să stai la serviciu 5 ore, din care 2 ore în sedinţă, şi totusi să fii pontat 5 ore ca lucrând pentru un proiect cu fonduri norvegiene, proiect remunerat separat fata de drepturile salariale lunare. Menţionăm că plata pentru proiect se face în functie de numărul de ore lucrate efectiv la acel proiect. Cu cât sunt mai multe ore, cu atât creste procentul cu care este plătit.

6.Pe data de 28.08.2020 d-nul Cernat Marius nu a fost prezent la serviciu dar, când şi-a făcut pontajul, acesta s-a trecut prezent 8 ore, din care 6 ore ca lucrând pentru  proiectul cu fonduri norvegiene – pentru care, in ziua sus mentionata, nu au fost intocmite niciun fel de acte. Nu se poate să fii plecat din localitate, să nu fii trecut în registrul de părăsire garnizoană, să nu figurezi în concediu de odihnă si să te pontezi ca fiind prezent, şi să mai faci  şi ilegalităţi, spunând că ai lucrat pentru proiectul norvegian, doar ca să fii remunerat cu un procent mai mare din fondurile alocate în acest sens si doar pentru că eşti omul de încredere al directorului unităţii, care închide ochii când este vorba de Cernat Marius însă se ,,supără’’ foarte tare când un agent de poliţie penitenciară apare în pontaje cu ore 2 ore suplimentare. Deoarece noi nu putem închide ochii la astfel de fapte,  vom face în acest sens o şi o sesizare la DNA unde vom detalia mult mai amănunţit programul de lucru, inexistent dar FOARTE bine plătit, al domnului director economic Cernat Marius, aprobat şi semnat de mai-marele Doroftei.

7.Problemele personale se rezolvă în timpul serviciului. Fiind director adjunct numitul Cernat, zilnic, vine la serviciu când vrea, astfel că ora 8.00 nu este ora la care ar trebui să intre pe poarta penitenciarului, ci ora la care pleacă de acasă,iar ora 16.00, nu este niciodata ora la care termină programul de lucru. De pontat, este pontat între orele 8.00-16.00, dar, atunci când eşti susţinut de directorul unităţii, vii la orice oră vrei la serviciu, şi pleci când vrei.

8.Tot în timpul serviciului se merge să te înscrii si la facultate.Astfel, pe data de  17.08.2020, în prima zi după din concediul de odihnă, în jurul orelor 9.30-10.30 numitul Cernat a ieşit pe poarta unităţii şi a mers la Bârlad să se înscrie la facultate. Acesta a lipsit în jur de două ore motivând, bineînţeles, că pleacă în interes de serviciu. Poate că dacă pleca să-şi rezolve problemele ca orice angajat, cu un bilet de voie, nu era nici o problemă dar, pentru d-nul Cernat, este sub nivelul şi demnitatea lui să prezinte un bilet de voie in PC1. Astfel el abuzează de funcţia pentru care nu a muncit nici un moment, bazat fiind pe sustinerea directorului Doroftei. Pentru acesta nu există program de lucru de 8 ore, chiar dacă este plătit pentru 8 ore lucrate zilnic. Dacă se verifică perioada de timp cât domnul Cernat Marius a fost la serviciu, nu credem că acesta işi poate justifica salariul primit pentru acea lună, ca să nu mai spunem de banii (nemunciţi şi nemeritaţi) primiţi pentru că face parte din comisia care întocmeşte documentele proiectului norvegian, plătit din FONDURI EUROPENE.

Directorul Cernat (al doilea de la dreapta) cu alături de un grup de studenţi norvegieni în cadrul unei vizite de proiect ce a avut loc în toamna anului trecut la Vaslui

Directorul Doroftei Vasile este personajul principal care a facilitat ascensiunea fulminantă a unui astfel de personaj – Cernat Marius – în organele de conducere ale Penitenciarului Vaslui, personaj care nu face cinste politistilor de penitenciare.

Astfel de evenimente au devenit un obicei la domnul Cernat, şi credem că acesta a uitat că nu este angajat la privat ci într-o instituţie publică unde sunt reguli si regulamente, care trebuie respectate de către toţi angajaţii indiferent de gradul sau funcţia detinută

Faţă de cele menţionate în acest comunicat Sindicatul Megas Vaslui solicită tuturor intituţiilor abilitate (cel putin MJ şi ANP) să demareze de îndată anchete care să stopeze fraudele expuse cunoscând modul de acţiune al acestor persoane, în sensul că acestea vor încerca să-şi ,,acopere urmele”.
Caracatiţa corupţiei şi-a făcut, din păcate, cuib în Penitenciarul Vaslui odată cu venirea la conducerea Penitenciarului Vaslui a comisarului şef de politie penitenciară Doroftei Vasile şi a fost dezvoltată odată cu numirea domnului Cernat Marius într-o funcţie de conducere.

Menţionăm că reprezentantul Sindicatului Megas Vaslui a recurs la înştiinţarea opiniei publice deoarece, forurile superioare sesizate în mai multe rânduri, nu au luat atitudine, ci, din contra, au protejat astfel de indivizi, făcându-i să se creadă ,,patroni” ai penitenciarului şi superiori ai rasei umane, în faţa angajatilor Penitenciarului Vaslui. Prezenta sesizare a fost trimisă prin e-mail la M.J. şi A.N.P. în acelaşi timp cu informarea opiniei publice.” Gabriel Mititelu – Presedinte Sindicatul Megas Vaslui

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: