Dezmăţ pe bani publici într-o comună din Vaslui: jacuzzi în primărie, carduri de combustibil la discreţie, lucrări plătite fără a fi efectuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control al Curţii de Conturi efectuat la sfârşitul anului trecut la Primăria Ivăneşti (Vaslui) scoate la iveală modul defectuos în care primarii de la sate înţeleg să facă administraţie, cheltuind banii publici în bătaie de joc. Alimentări de combustibil în diverse staţiuni, sofer care conduce câte trei maşini în acelaşi timp şi în direcţii diferite, mâncare şi băutură cumpărate cu cardul de benzină- sunt o parte dintre neregulile constatate.

Primăria Ivăneşti din judeţul Vaslui are o istorie aparte, fiind una dintre puţinele primării din România care beneficiază de baie cu jacuzzi. În 2007, când s-a inaugurat cu fast noul sediu, edilul de atunci anunţa că a amenajat o baie specială pentru angajaţii primăriei, invocând că mulţi dintre funcţionari sunt femei şi au nevoie de condiţii speciale de menţinere a igienei.  

Fiecare angajat avea propriul birou, placat cu gresie sau parchet laminat şi dotat cu mobilier ultramodern, iar în sediul primăriei au fost amenajate, pe lângă baia cu jacuzzi, şi o bucătărie, o sală de mese, o sală de oaspeţi. Valoarea totală a investiţiei a fost de 1,8 milioane de lei, bani care reprezentau la vremea respectivă bugetul comunei pe trei ani. Baia de lux, situată la etajul clădirii, se află în spatele biroului de primar, însă la ea nu a ajuns niciun muritor de rând din sat.

La doar câţiva ani de la inaugurarea noului sediu al primăriei, angajaţii primăriei aveau să constate că le plouă în birouri, acoperişul fiind lucrat de mântuială. Costurile pentru reparaţii se ridicau la 200.000 de lei însă nu au mai putut fi imputate cuiva, fostul primar trecând la cele veşnice.

Primăria controlată, abia după sesizarea DNA

Chiar dacă localnicii şi-au ales un nou primar, cheltuielile fără rost nu au încetat. În ultimii doi ani, au fost înaintate mai multe sesizări, atât Curţii de Conturi, cât şi altor instituţii abilitate, prin care localnicii sesizau că primarul comunei îşi bate joc de bugetul local, oamenii venind cu exemple concrete: investiţii la drumuri şi poduri, consumul de combustibil, gestionarea păşunelor sau a fondurilor primite de la Guvern pentru prevenirea calamităţilor. Văzând că nimeni nu îi bagă în seamă, oamenii s-au adresat DNA. Abia după ce procurorii anticorupţie au înaintat sesizarea Camerei de Conturi Vaslui, inspectorii au demarat un control la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei (UATC) Ivăneşti. 

Pe 29 octombrie, DNA a înaintat sesizarea Camerei de Conturi Vaslui, care în doar două săptămâni şi-a trimis echipa de control la Ivăneşti. Localnicii susţin că Primăria Ivăneşti ar fi beneficiat în ultimii ani de protecţie din partea Camerei de Conturi Vaslui, dat fiind faptul că unul dintre funcţionarii instituţiei este rudă cu fostul director al Camerei de Conturi Vaslui, între timp pensionat. Informaţia nu a fost, însă, confirmată oficial. 

Piedici puse controlului

Timp de o lună, auditorii Camerei de Conturi Vaslui au verificat toate documentele Primăriei Ivăneşti, iar concluziile au confirmat, în cea mai mare parte, aspectele semnalate, deşi ”în timpul controlului, auditorii publici externi s-au confruntat cu mari dificultăţi procedurale, respectiv neprezentarea sau prezentarea cu mari întârzieri a documentelor justificative”, după cum se precizează în raportul Camerei de Conturi Vaslui. În urma verificărilor, s-au constatat abateri grave privind gestionarea fondurilor publice: lucrări contractate fără respectarea legislaţiei în vigoare, la preţuri supraevaluate, plăţi făcute către firmele de partid ale primarului, pentru lucrări neefectuate, tone de combustibil consumate de funcţionarii primăriei, fără justificare.

Tone de benzină consumată fără justificare

Cel mai mare prejudiciu constatat în urma controlului efectuat la Primăria Ivăneşti s-a înregistrat în cazul consumului de combustibil. Potrivit raportului întocmit de auditorii Camerei de Conturi Vaslui, valoarea combustibilului consumat fără justificate în perioada 2014 - 2015 de funcţionarii Primăriei Ivăneşti depăşeşte 57.000  lei. Primăria Ivăneşti beneficia, în baza unui contract încheiat cu un furnizor de combustibil, de opt carduri de credit, cu un plafon de 10.000 lei pe lună.

În urma verificărilor, auditorii au constatat că există situaţii când funcţionarii Primăriei Ivăneşti au alimentat combustibil de la benzinării din diverse localităţi din ţară, de pe litoral sau la munte, dar şi situaţii în care de pe cardul de benzină s-au cumpărat produse alimentare şi băuturi din benzinării. 

”Există situaţii în care unii salariaţi ai entităţii (primar, contabil, secretar) au alimentat carburant în perioada aprilie 2014 - octombrie 2015 de la staţii OMV din ţară, cum ar fi Constanţa, Neptun, Reci, Urziceni, fără a justifica consumul alimentat şi achitat de UATC Ivăneşti, prin documente justificative (foi de parcurs/ordine de deplasare). S-au efectuat alimentări de combustibil în staţii OMV din Vaslui şi în zile nelucrătoare, fără a justifica în ziua respectivă cu ce autoturism s-au deplasat în vederea alimentării”, raport Camera de Conturi.

Foile de parcurs prezentate echipei de control au scos la iveală situaţii aberante: în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră s-au efectuat curse de către acelaşi şofer atât cu duba Ford Tranzit, cât şi cu Dacia Logan chiar pe acelaşi traseu sau situaţii în care toate cele trei maşini ale Primăriei au efectuat în aceeaşi zi, cu acelaşi şofer şi în acelaşi interval de timp curse Vaslui - Ivăneşti (tur-retur). 

image

Vasile Novac (PSD), primarul comunei Ivăneşti, (foto sus) susţine că există justificare pentru toate deplasările efectuate, dar cu toate acestea nu a contestat abaterile şi prejudiciul reţinut de Curtea de Conturi, suma urmând a fi recuperată, însă nici el nu ştie de la cine.

Scuza primarului

”Au mai fost situaţii când, din grabă, nu s-au făcut foi de parcurs. Deplasarea pe litoral a fost făcută în interes de serviciu, am fost la o specializare pentru accesarea fondurilor europene, am documente în acest sens. Am uitat să fac foaie de drum. În privinţa produselor alimentare apărute pe cardurile de benzină, tot eu le-am cumpărat. Veneam tot de la o specializare, am cumpărat câteva sucuri şi un sandwich, nu vă imaginaţi că a fost cine ştie ce (costul reţinut de Curtea de conturi 273 lei n.r.). Toată problema cu depăşirea normei de combustibil a apărut de la maşina de pompieri, că nu s-a dat hotărâre de consiliu pentru stabilirea cotei, pentru că până acum nu ne-a spus nimeni că trebuie aşa ceva. Combustibilul nu a fost consumat fără rost, comuna este întinsă, are 17 sate, sunt necesare tot felul de deplasări. Au fost situaţii când au fost efectuate şi câte patru drumuri la Iaşi în aceeaşi săptămână, practic consumam cota pentru toată luna. Nu am contestat raportul pentru că aşa ne-a recomandat conducerea Curţii de Conturi că ar fi mai bine. Dacă aş fi contestat, sigur câştigam, pentru că sunt chestiuni de interpretare”, susţine Vasile Novac, primarul comunei Ivăneşti.

Podul de 500.000 lei

Neregulile descoperite la Primăria Ivăneşti vizează şi gestionarea fondurilor primite de comună pentru combaterea calamităţilor. În anul 2011, 700 de familii din comună au fost izolate în urma inundaţiilor care au distrus un pod ce leagă centrul de comună cu satul Broşteni. Primăria Ivăneşti a încheiat un contract cu societatea Transmir (firma de casă a PSD) în valoare de 489.921 lei, la care s-a adăugat 117.581 lei TVA, pentru pentru amenajarea podului peste râul Racova, în satul Broşteni. 

FOTO: Podul de peste 500.000 lei

image

”Urmare a verificării situaţiilor de lucrări emise şi a verificării pe teren în prezenţa primarului Vasile Novac şi a viceprimarului Stroi Vasile, a stadiului de execuţie a obiectivului de investiţie, s-a constatat că s-a decontat fără temei legal transportul aferent categoriei de lucrări ”5 Rampe pod”, fără a se face dovada că materialele consemnate (nisip, balast. piatră spartă) au fost aduse la amplasament în canitatea contractată şi puse în operă până la finalizarea prezentului control. La data verificării în teren s-a regăsit doar un stoc redus de balast, necuantificat cantitativ şi valoric”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Auditorii au constatat nereguli la toate lucrările efectuate din suma de 1.732.000 lei, alocată de Guvernul României în anul 2014 comunei Ivăneşti din fondurile de rezervă bugetară pentru combaterea efectelor inundaţiilor. Abateri s-au constatat şi la modul în care sunt gestionate păşunile comunale sau cum este administrat Centrul cultural al Comunei, transformat în local pentru nunţi şi cumetrii. 

Pentru toate neregulile descoperite, conducerea Camerei de Conturi Vaslui a emis pe 30 decembrie 2015 o decizie prin care trasează zece măsuri conducerii Primăriei Ivăneşti pentru a remedia abaterile până la 15.04.2016. Reprezentanţii Camerei de Conturi nu au precizat dacă au sesizat organele de urmărire penală, urmare a neregulilor descoperite la Primăria Ivăneşti. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite