Detaliile atacului sângeros asupra elevilor din Vaslui: „Dacă nu avea ghiozdanul în spate era mort“. Agresorul are antecedente de corupere sexuală

Detaliile atacului
sângeros asupra elevilor din Vaslui: „Dacă nu avea ghiozdanul
în spate era mort“. Agresorul are
antecedente de corupere sexuală

Poliţiştii au făcut cercetări la faţa locului până noaptea FOTO Simona Voicu

Trei elevi de 15, respectiv 16 ani, din Vaslui, au fost înjunghiaţi miercuri seara pe o stradă din Vaslui de către un alt elev în vârstă de 17 ani. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore şi este acuzat de tentativă la omor, procurorii urmând a solicita Tribunalului arestarea preventivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scene de o violenţă extremă s-au petrecut în seara de 17 aprilie pe una dintre cele mai circulate artere din municipiul Vaslui. Trei elevi de liceu, cu ghiozdanele în spate, au fost atacaţi, în timp ce se deplasau pe strada Traian, de un alt adolescent înarmat cu un cuţit, la rându-i elev, care tocmai ieşise de la cursuri.

Martorii relatează că tânărul lovea la întâmplare cu cuţitul, unul dintre elevi fiind înjunghiat în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. După atac, agresorul a fugit, revenind la locul faptei după o oră, când s-a predat autorităţilor.

O anchetă de amploare a fost declanşată la Vaslui pentru a se stabili cum a fost posibil un astfel de atac în plină zi. Martorii care au asistat la scenele violente nu au reuşit să intervină, unii invocând că s-au temut să nu fie şi ei agresaţi. Scenele cu cei trei adolescenţi cu plăgi pe tot corpul, care sângerau abundent, i-au îngrozit pe trecători.

Poliţiştii, coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat. Agresorul, Andrei Iulian Trofin (foto jos), elev în clasa a XI-a la Liceul Ştefan Procopiu Vaslui, a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorilor lor cu propunere de arestare preventivă.

Unul dintre minori nu îşi mai poate mişca mâna

Cele trei victime au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui cu multiple plăgi înjunghiate. Unul dintre elevi, diagnosticat cu plăgi tăiate la braţe şi la degete, a fost transferat la o clinică din Iaşi. În urma agresiunii cu cuţitul, adolescentului i-a fost secţionat un nerv şi nu îşi mai poate mişca mâna.

Ceilalţi doi elevi au rămas internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unul în secţia ORL, celălalt la Chirurgie Pediatrică, fiind diagnosticaţi cu plăgi înjunghiate la torace, braţe, zona retroauriculară, respectiv cervicală. Starea celor doi minori internaţi la spitalul din Vaslui este stabilă.

Pe lângă ancheta procurorilor, au fost declanşate cercetări şi la unităţile de învământ unde studiază elevii implicaţi în conflict.

Victimele au lipsit de la şcoală în ziua atacului

Unul dintre elevii atacaţi învaţă la Liceul Ion Mincu Vaslui, iar ceilalţi doi la la Liceul ”Ştefan Procopiu Vaslui”, fiind în clasa a IX-a. Potrivit directorului Liceului ”Ştefan Procopiu”, Gina Cucoş, în cursul zilei de miercuri, 17 aprilie, elevii înjunghiaţi au lipsit nemotivat de la cursuri.

În privinţa agresorului, conducerea liceului susţine că acesta nu a ridicat probleme până acum, în ziua atacului fiind prezent la toate orele de curs. Agresorul a reuşit să intre în liceu înarmat cu un cuţit deoarece la intrarea în unitatea de învăţământ, chiar dacă există pază permanentă, nu se face control asupra elevilor, pentru că nu permite legea.

"Este un incident nefericit, o situaţie foarte gravă, din punctul meu de vedere, având în vedere că acel elev umbla cu un cuţit la el. Noi chiar acum câteva zile am organizat o acţiune de prevenire a violenţei, la care au participat reprezentanţi din şcoli aflate în mediul rural sau din şcoli cu mulţi elevi navetişti. Vom aştepta să vedem ce măsuri legale iau organele abilitate. O echipă de consilieri va discuta cu elevii implicaţi. Am înţeles de la conducerea liceului că elevul agresor nu ridicase probleme anterior, era cunoscut ca un copil liniştit", a precizat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

Agresorul, implicat intr-un caz de corupere sexuală la 14 ani

Chiar dacă la nivelul unităţii de învăţământ agresorul nu era cunoscut cu probleme de comportament, în satul natal, Fereşti, era cunoscut ca fiind un copil-problemă, cu un temperament violent. De altfel, Andrei Iulian Trofin s-a mai aflat în vizorul procurorilor în anul 2016, fiind cercetat într-un dosar în care a fost acuzat de corupere sexuală. Pe atunci în vârstă de nici 14 ani, Trofin ar fi exercitat acte cu caracter sexual explicit în baia şcolii din comuna Fereşti, unde învăţa la acea dată. Fiind minor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus atunci clasarea cauzei, însă au stabilit o măsură de supraveghere specializată faţă de acesta.

Timp de trei luni, din decembrie 2016 până în februarie 2017, adolescentul a fost inclus într-un program de monitorizare specializată derulat cu specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui. Potrivit acestora, timp de trei luni minorului i-au fost oferite şedinţe de consiliere psihologică.

Ce reclamă părinţii: „Sunt tot felul de şmecheri  pe acolo“

Cei trei elevi înjunghiaţi sunt din localitatea Văleni, comună învecinată cu cea a agresorului. Părinţii victimelor nu cunosc ca fiii lor să fi avut probleme cu agresorul. De altfel, mama uneia dintre victime venise din străinătate, unde se afla la muncă, în ziua agresiunii. Cu toţii sunt revoltaţi şi cer autorităţilor din Vaslui să ia măsuri pentru a le asigura copiilor siguranţă pe străzi. Una dintre mame (foto jos) a anunţat că îşi va retrage fiul de la şcoală pentru că, afirmă ea, nu doreşte să ”îl aducă acasă în sicriu”.  

”Băiatul meu a fost înjunghiat. L-am trimis la şcoală să înveţe, nu să ajungă acasă mort. Putea fi mort acum, dacă nu ar fi avut ghiozdanul în spate. L-a înjunghiat după cap. Nu ştiu nimic de agresor, nu ştiu ce probleme aveau de împărţit. Eu nu îmi voi mai lăsa băiatul la liceu. Nu vreau să îl îngrop. Ce ţară este asta? Ce judeţ este ăsta? Până unde s-a ajuns? Este de neimaginat”, a declarat mama uneia dintre victime.

Părinţii se plâng că staţia de autobuz, cea mai apropiată de liceele unde învaţă copiii lor, a devenit un pericol din cauza rromilor care locuiesc în zonă. 

”Este o problemă cu elevii care învaţă la Procopiu. Când ies la staţia de autobuz de la Piaţa Traian sunt abordaţi de ţigani care le cer ţigări, bani.. Sunt tot felul de şmecheri  pe acolo. De frică, copiii noştri merg pe jos până la staţia de autobuz de la Confecţii. Să facă autorităţile ceva, să nu se mai ajungă la aşa ceva. Vrem să ne fie copiii în siguranţă şi să nu stea cu frica în sân când ies de la ore. Băiatul meu e cel mai grav, i-a băgat cuţitul sub coaste. Nu mi-a spus că ar avea probleme cu vreun coleg de la şcoală. Dacă ştiam că este urmărit sau are probleme, mergeam la director să îl anunţ”, a declarat tatăl adolescentului care a suferit cele mai grave leziuni (foto dreapta).

Autorităţile au convocat întâlniri în regim de urgenţă

Prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica, a anunţat că urma acestui incident deosebit de grav a convocat o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi Primăriei Vaslui pentru a se stabili un plan de măsuri pentru prevenirea unor astfel de fapte.

”Există un ordin al prefectului privind siguranţa în şcoli, iar măsurile se respectă. Paza este asigurată, în zona celor două licee sunt în permanenţă echipaje de jandarmi, problema este că aceste fapte, după cum vedem, nu se întâmplă în incinta unităţilor de învăţământ sau în imediata apropiere, ci pe drum. Aici este problema şi să identificăm nişte soluţii preventive pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple”, a declarat prefectul Eduard Popica.

Aflat în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, agresorul urmează să fie prezentat în această după-amiază judecătorilor Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările