Descoperire fabuloasă a unui astronom român: o novă roşie luminoasă dintr-o altă galaxie, din constelaţia Ursa Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nova roşie luminoasă aflată pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare FOTO Observator Bârlad
Nova roşie luminoasă aflată pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare FOTO Observator Bârlad

Descoperirea istorică a fost realizată în premieră naţională la Observatorul Astronomic Bârlad, unde a fost suprinsă cu telescopul principal o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată, situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină

Descoperirea a fost făcută pe 10 februarie 2015 de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară. Cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad (judeţul Vaslui) a suprins o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roşie distinctă. Nova roşie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafaţa unor stele pitice albe”, a explicat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

El a mai spus că pe 10 februarie a raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101. Trei zile mai târziu, pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania şi a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, şi o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicaţii pe forumurile internaţionale de astronomie, printre care şi în revista italiană de astronomie "Coelum".

Abia pe 11 martie a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roşie luminoasă (luminos red nova/LRN) .

Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost achiziţionate în urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice, cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz. Pentru mine şi echipa de la Observatorul Astronomic Bârlad este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu”, a spus Vîntdevară.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite