De la ce vârstă pot fi daţi copiii la sport. Profesor: „Nu există copil căruia să-i lipsească aptitudinile sportive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activităţile sportive trebuie să facă parte din cotidianul oricărui copil. Instructorii de specialitate au delimitat vârsta la care poate fi început fiecare sport în parte.

Lumea modernă e din ce în ce mai receptivă la tot ce înseamnă activitate sportivă şi părinţii au înţeles importanţa pe care o are sportul în dezvoltarea armonioasă a copilului.

“Nu există vârstă prea mică sau prea mare pentru a practica un sport. Cu cât e mai mic, cu atât corpul copilului se va dezvolta mai armonios. La bebeluşi se recomandă mişcările coordonate de părinţi şi e bine să fie «daţi la apă» încă din primele luni de viaţă. Sunt cursuri de înot special concepute pentru bebeluşi, dar trebuie bazine special amenajate, cu apă fără clor, PH echilibrat şi temperatură optimă. Există o vârstă pentru fiecare sport, dar cu cât încep mai de mici cu atât cresc şansele pentru a face performanţă. Sportul a evoluat atât de mult încât anii de selecţie au scăzut foarte mult”, a explicat, pentru „Adevărul“, profesorul de sport Bogdan Jora.

Potrivit manualelor de specialitate, cele mai multe sporturi pot fi practicate de la vârsta de 6-8 ani: baschet, fotbal, handbal, hochei, rugby, golf, tenis, ping-pong, scrimă, judo. Sporturi precum alergare viteză şi fond, volei, polo, aruncare disc şi greutăţi, karate pot fi practicate de la 11-12 ani. Boxul, canotajul şi săriturile în apă pot fi practicate de la 13-14 ani. Baletul, nataţia şi gimnastica sunt primele sporturi pe care le pot face copiii încă de la patru ani.

“Sportul la copiii începe prin joc. Se fac anumite exerciţii pentru picioare pentru a se dezvolta motric, pentru a însuşi mersul corect. Sunt jocuri dinamice specifice oricărui sport. Se folosesc mingi mai uşoare, eventual din burete, se foloseşte teren mic, poartă mai mică, coş de baschet mai mic. Pentru început se recomandă robotul de mingi iar instructorul va coordona mâna copilului. Jocurile sportive încep prin manevrarea mingii, însuşirea tehnicii. E valabil atât pentru fotbal, cât şi la rugby ori handbal”, a explicat Bogdan Jora.

Potrivit studiilor efectuate în cadrul Academiei Americane de Pediatrie, copiii sub 4 ani sunt prea mici pentru a-şi coordona mişcările şi pentru a putea deprinde înotul. Pot face acest sport la vârste mai mici şi chiar este recomandat s-o facă pentru a deprinde mişcările şi pentru a se obişnui în mediul acvatic şi a evita frica de apă. În plus, acest sport poate fi practicat în orice anotimp şi are un rol esenţial pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar.

“Nu există copil care nu are talent şi căruia să îi lipsească aptitudinile sportive. Cred doar în muncă şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Important e ca părinţii să le ofere copiilor şansa să încerce cât mai multe sporturi, fiecare având rolul său în dezvoltarea armonioasă. Este bine să încerce mai multe sporturi aşa încât copilul să ajungă să aleagă singur ce este potrivit pentru el. Poate nu va fi atras de fotbal, handbal sau gimnastică, dar poate va ajunge să practice cu sucess ski, tir sau, de ce nu, şah”, a conchis profesorul citat.

Copilăria este vârsta în care se formează conduita adaptativă şi se pun bazele personalităţii, spun psihologii. Practicarea sportului în această perioadă a vieţii contribuie consistent la dezvoltarea unei serii de aptitudini: sociabilitatea, însuşirea regulilor, identificarea cu grupuri şi personae, formarea imaginii de sine, socializarea, adaptarea la cerinţele şcolare, competiţia etc. Copilul care practică sport experimentează o gamă largă de trăiri, de la bucurie pâmă la învingerea fricii.

Citeşte şi:

10 lucruri pe care nu trebuie să le discuţi în faţa copilului - sfaturile specialiştilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite