De ce trebuie duşi copiii la oftalmolog în fiecare toamnă: „Majoritatea cazurilor de vedere scăzută se descoperă întâmplător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a preîntâmpina problemele oftalmologice în rândul copiilor, medicii recomandă efectuarea controalelor periodice în rândul celor mici odată cu reluarea cursurilor şcolare.

”În general, părinţii pe care îi întreb dacă au fost vreodată cu cel mic la medicul oftalmolog îmi răspund că nu, deoarece copilul nu s-a plâns de nimic. Din păcate, majoritatea covârşitoare a cazurilor de vedere scăzută se descoperă la controalele întâmplătoare. Cel mic nu simte nimic deosebit şi, mai ales, nu ştie că trebuie să vadă altfel. El aşa percepe lumea şi aşa crede că e normal să vadă!”, atrage atenţia medicul oftalmolog Roxana Cozubaş. 

De foarte multe ori, părinţii îşi duc copiii la control doar când apare o problemă, fie pentru că pe cei mici îi doare capul, fie pentru că rămân în urmă la copiat de pe tablă şi la lecţii. 

Vederea bună, precizează medicul oftalmolog, este cheia succesului pentru performanţele şcolare şi pentru starea de bine în general a copilului! Iar pentru a asigura acest lucru, medicii recomandă eectuarea unui control oftalmologic anual, în perioada începerii noului an şcolar. Multe dintre problemele oftalomogice întâlnite la copii, pot fi remediate dacă sunt descoperite la timp.

”Pentru a obţine o vedere normală, creierul copilului trebuie să primească informaţii de la ambii ochi simultan. Orice dereglare în acest sens (dioptrii mari la un ochi sau la ambii, strabism convergent sau divergent) duce la dezvoltarea mai slabă a vederii în general. Din păcate, aceste defecte trebuie tratate cât mai curând, când copilul este mic şi foarte mic, după vârsta de 7 ani fiind adesea prea târziu pentru a mai face ceva”, explică medicul Cozubaş.

Controlul de rutină,efectuat anual, fără ca cel mic să semnaleze vreo problemă, este esenţial pentru a a păstra sănătatea ochilor. În plus, părinţii trebuie să ţină cont de o serie de recomandări pe care trebuie să le aplice în cazul copiilor: reducerea timpului petrecut în vederea de aproape, mai ales la dispozitive electronice (cu cât ecranul este mai mic, cu atât este mai obositor pentru ochi să privească la el); controlarea poziţiei la scris/citit, respectând minim 30-40 cm între ochi şi obiectul privit.

Medicul Roxana Cozubaş, activează în cadrul Policlinicii Dorobanţi a Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti, iar timpul liber în dedică prevenţiei în sănătate. Recomandările medicului Roxana Cozubaş pot fi găsite pe blogul personal, acolo unde îi învaţă pe pacienţi cum să îşi păstreze ochii sănătoşi.

Vă mai recomandăm:

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite