De ce nu putem fi „fanii unei prăjituri“ şi nu există „rujuri versatile“. Zece greşeli gramaticale „grele“ explicate de lingvişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijloacele mass-media, internetul, dar şi vorbirea directă oferă zilnic dovezi că mulţi români folosesc în mod greşit cuvinte şi expresii.

O profesoară de limba română din Bârlad retrasă la pensie foloseşte pagina personală de Facebook ca pe un adevărat portal. Printre multele postări se află şi rubrica „Minutul de limbă română”, inspirată din postările internauţilor ori chiar din exprimările eronate ale unor jurnalişti, prin intermediul căreia oferă lecţii simple de gramatică însoţite de remarci amuzante sau acide.

"Eu nu dau explicaţii 100% didactice pe Facebook, ci încerc să explic pentru a înţelege şi cel cu şcoala degeaba absolvită, şi cel mai puţin şcolit, care nu a avut habar până acum de forma corectă a unui cuvânt sau expresii", explică profesoara.

MINUTUL DE LIMBĂ ROMÂNĂ

1.VIRTUOS vs VIRTUOZ
VIRTUOS, VIRTUOASĂ, VIRTUOŞI, VIRTUOASE = corect, cast, respectuos etc.
VIRTUOZ, VIRTUOZI = persoană care stăpâneşte la perfecţie tehnică unui instrument muzical, muzician.
Deci, dragii mei, nu mai spuneţi că "X este cel mai virtuos pianist din lume", pentru că nu aveţi de unde şti acest lucru , dar nu încercaţi nici formula "cel mai virtuoz", pentru că ori eşti virtuoz, ori nu mai eşti!
O formulare corectă ar fi fost: "X este un virtuoz al pianului"!

2. VERSATIL Au auzit culţii cuvântul VERSATIL... ! Dom'le, îl scriu şi-l pronunţă cu atâta înverşunare, încât credem că la începutul lumii acesta a fost cuvântul! Astfel, avem: ciorbe versatile, rujuri versatile, creme versatile, culoare de păr versatilă, anotimp versatil şi tot aşa. Doar despre substantivul OM căruia îi este destinat acest adjectiv, nimeni nu spune nimic!
VERSATIL, Ă = persoană care îşi schimbă cu uşurinţă opiniile; nestatornic, nehotărât, instabil etc.
Altfel spus, doar OMUL E VERSATIL (şi puţin confuz în ale gramaticii româneşti!)

3. SĂDIŢI sau ÎMPĂMÂNTAŢI Postează o persoană o fotografie cu teii noi aduşi la Iaşi spre a fi SĂDIŢI. Cineva comentează ceva despre tei şi în final spune că "Are un platan ÎMPĂMÂNTAT la Bucureşti ...
A ÎMPĂMÂNTA = A lega cu fire electrice de pământ; A conecta un circuit electric la pământ (punct al cărui potenţial se consideră egal cu zero)
Altfel spus, să nu mai vorbim preţios şi să ne amintim că un copac SE PLANTEAZĂ, SE SĂDEŞTE şi nicidecum nu se leagă cu fire electrice de pământ!

4. A ENUMERA = A număra succesiv, unul câte unul, a numi rând pe rând elementele unui tot, a înşira.
Cuvântul a intrat în limba română din francezul "énumérer", provenit la rându-i din limba latină, "enumerare".
A SE NUMĂRA = A face parte din... a fi din categoria ... a se socoti printre ...; provin din limba latină "numerare"
EX: Nu vom spune în nici un caz "Ionescu S-A ENUMERAT printre cei care au participat la.., ci "Ionescu S-A NUMĂRAT printre cei care au participat la..."
Atenţie, "limba gramatică" se cere învăţată!

5. „CÂND VA ODATĂ era frumos peisajul…" scrise autoarea unei postări pe Facebook.
Ce avem noi aici, exceptând ceea ce se vede clar, adică o prostie crasă? Avem 3 (trei) cuvinte care nu pot să apară astfel niciodată! Am putea spune CÂND VA FI ... CÂND VA FI FOST...
Apoi, judecând după ce a vrut a zice doamna "postacă", avem CÂNDVA, adică ODATĂ... deci sinonime, deci nu au ce căuta împreună, deci nu vă agitaţi să scrieţi, dacă habar nu aveţi să o faceţi.
P.S. Repetarea lui "deci" este voită!

Pe aceeaşi temă: Zece greşeli gramaticale frecvente şi explicaţia specialiştilor: „Ai mâncat sau ai servit masa?“ sau când emigrantul devine imigrant

6. DRAGELE mele prietene sau DRAGILE mele prietene?
Această situaţie este des întâlnită în postările pe Facebook, în scrierile de pe Internet, dar, şi mai grav, în lucrările elevilor, studenţilor, în lucrări de licenţă sau de grad...
Devine simplu dacă ştim clar sensurile unor cuvinte şi formele lor de plural (masculin şi feminin)
DRAG, DRAGĂ, DRAGI - adjectiv = iubit, admirat, scump etc.
DRAGĂ, DRAGE - substantiv = Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează. 2. Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor.
Deci vom avea:
1. DRAGI prietene, DRAGI fete, DRAGI culori etc.
2. DRAGELE şi-au făcut cum trebuie treaba pe Dunăre.
Altfel spus, să încercăm să nu ne mai transformăm prietenele în nave care draghează!

7. Tocmai văzui altă exprimare care m-a lăsat aproape fără cuvinte: "Femeia care A ÎNOTAT DUNĂREA!"
Adică pot întreba, după opinia autorului articolului, CE A ÎNOTAT şi răspund DUNĂREA?!!!
Spre edificare: pot întreba: ce am mâncat? O prăjitură! Ce am traversat? O stradă!
Verbul A ÎNOTA nu are complement direct, nu este un verb tranzitiv, ci intranzitiv!
Se putea spune că a traversat înot Dunărea...
Şi despre aceşti indivizi şcolarizaţi degeaba, ajunşi jurnalişti, vorbeam ceva mai devreme...

8. IERNEI sau IERNII Deşi în vacanţă, într-un Bucureşti cu locuitori într-o continuă nemulţumire, eu mă simt bine în frigul acestei ierni, deci sunt aptă să văd şi greşelile care apar inerent pe FB. Miezul IERNEI sau IERNII?
Pentru a nu mai face greşeli de copil neşcolarizat, verificaţi forma corectă printr-un procedeu simplu: puneţi substantivul IARNĂ la plural, articulat nehotărât, la Nominativ: NIŞTE IERNI
Deci forma IERNI va fi cea corectă pentru Genitiv-Dativ, formă căreia i se adaugă şi articolul "i" : iernii...
Niciodată nu vom spune "niste ierne", ca mai apoi, la genitiv-dativ, să folosim "iernei" !!!

9. FAN, FANI = Admirator entuziast, pasionat, al unei vedete, al unei mişcări artistice etc.
Substantivul nu are formă pentru genul feminin, deci nu există "fană" sau "fane" !
Ţinând seama de definiţia cuvântului, nu vom putea spune "Sunt fan al nu ştiu cărui fel de mâncare, prăjitură, cozonac, chec, ciocolată" şamd., oricât ne-ar încânta papilele gustative respectivele preparate!

10. Prezentatoarele TV şi moda onomasticii furculiţioniste. Prompteristele de la TV folosesc prosteşte această pronunţie neromânească promovând o modă onomasticii furculiţioniste: Gór-ghiu, Pes-ca-rí-u (în loc de Pes-ca-riu), Co-jo-ca-rí-u (în loc de Co-jo-ca-riu), Cúrea în loc de Cureá şi chiar, Dumnezeule!, Móldova în loc de Moldóva. 

Citeşte şi:

„Ai făcut plajă în slipi sau în slipuri?”. Să învăţăm „umpic” mai bine limba română - 10 lecţii simple despre mari greşeli de scriere şi vorbire

Zece greşeli gramaticale frecvente şi explicaţia specialiştilor: „Ai mâncat sau ai servit masa?“ sau când emigrantul devine imigrant

Lecturi de bază care îţi vor schimba viaţa: 20 de scriitori şi poeţi români pe care trebuie să-i citeşti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite