De ce fug copiii de acasă: „Au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare. Neglijarea de către părinţi, constrângerile pe care le simt pot duce la plecarea voluntară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au dezbătut alături de poliţişti şi psihologi
Elevii au dezbătut alături de poliţişti şi psihologi

Miercuri, 25 mai, elevii Liceului „Nicolae Iorga” din Negreşti au marcat Ziua Copilului dispărut printr-o activitate de tip workshop în care au dezbătut motivele pentru care copiii pleacă de acasă dar şi atitudinile pe care părinţii ar trebui să le adopte pentru diminuarea acestui fenomen.

Anual, în România, se constată o creştere alarmantă de cazuri de acest gen, cu incidenţă preponderentă la adolescenţi. 

La nivel european, potrivit datelor furnizate de către Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual, procentul plecărilor voluntare, din total dispariţiilor în rândul copiilor, este în scădere. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani.

Elevii liceului negreştean şi voluntari ai Organizaţiei ,,Salvaţi Copiii” condusă de profesorul Vasile Mariciuc, au fost coordonaţi de consilierul psihopedagogic Mioara Vieru şi poliţistul de proximitate Daniel Pavel. 

În urma unei dezbateri argumentate, tinerii au identificat cauzele acestui fenomen: lipsa comunicării cu părinţii, neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, abandonul şcolar, influenţa anturajului, consumul de alcool şi substanţe halucinogene, situaţia economică a familei etc.

”Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinţi şi o casă. Copiii au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare. Neglijarea copiiilor de către părinţi, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinţilor în ceea ce priveşte performanţa şcolară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă”, a precizat profesorul Lucian Sava, din cadrul Liceului ”Nicolae Iorga” Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite