Curţile Domneşti ale lui Ştefan cel Mare, atracţie pentru turiştii care vin la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza lipsei fondurilor, Primăria mnicipiului Vaslui a încheiat un parteneriat cu Parohia Bisercicii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ prin care şi-a luat angajamentul pentru a suporta cheltuielile care au mai rămas pentru reabilitarea bisericii şi restaurarea şi refacerea „Curţilor Domneşti“.

Decizia Primăriei a venit după ce reprezentanţii bisericii s-au plâns că nu au făcut rost de banii necesari pentru cofinanţare, deşi lucrările trebuiau terminate în luna aprilie a acestui an. În ultima şedinţ de Consiliu Local s-a votat în unanimitate ca aceste cheltuieli să fie suportate de bugetul local, urmând ca acest sit arheologic, Biserica şi Curţile Domneşti să devină principala atracţie turistică din municipiul reşedinţă de judeţ. 

„Sunt probleme, în primul rând, de ordin financiar. Mai mult, acolo a fost consctruită casa lui ştefan cel mare după schiţele iniţiale, iar locul trebuie utilat. Important este că se vrea şi că acest loc va deveni o importantă atracţie turistică. Chiar dacă nu am avut timp pentru e reevaluare, sumele se vor regăsi în bugetul pentru 2013“, a spus primarul Vasile Pavăl. 

Lucrările de reabilitare ale Curţilor Domneşti au început încă din anul 2006. Pe atunci, specialiştii vasluieni, în frunte cu fostul director al Muzeului Judeţean din Vaslui, răposatul Ioan Mancaş, urmăreau să pună în valoare pietrele şi lespezile din mormânt, provenite de la restaurările anterioare ale Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul" prin crearea „in situ" a unui minimuzeu în aer liber. Astfel, prin dale divers colorate vor fi marcate principalele etape de evoluţie ale actualei biserici „Sfântul Ioan Botezătorul".

La „Curţile Domneşti" din Vaslui, cercetările arheologice au început încă din 1942. Ulterior, între anii 1958-1959, cu ocazia lucrărilor de amenajare a terasei pe care s-a construit stadionul din vecinătate, s-au întreprins şi primele cercetări arheologice. Aceste investigaţii arheologice au continuat, cu întreruperi, şi între anii 1976-1982. În 1998, cercetările au fost, din nou, reluate. Curţile Domneşti reprezintă un complex arheologic de tip reşedinţă care s-a dezvoltat începând cu secolul XV-lea şi până către secolul XIX-lea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite