Cumnatul inspectorului-şef adjunct al IPJ Vaslui, trimis în judecată pentru că a împuşcat un copil de 13 ani la vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băiatul de 13 ani a participat la vânătoare ca gonaci Sursa arhivă
Băiatul de 13 ani a participat la vânătoare ca gonaci Sursa arhivă

După doi ani de cercetări, procurorii din Vaslui au finalizat ancheta în cazul unui controversat accident vânătoare, căruia i-a căzut victimă un băiat de 13 ani. Vânătorul care l-a împuşcat din greşeală este cumnatul inspectorului şef adjunct al IPJ Vaslui.

Două persoane au fost inculpate în acest caz: Alin Ionuţ Grăjdeanu (cumnatul comisarului-şef Petre Maximiuc) - cel care a tras cu arma şi Eni Ilie, pădurarul care ar fi trebuit să se asigure că la partida de vânătoare nu participă copii. 

La finalul finalul urmăririi penale, declanşată în ianuarie 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, respectiv infracţiuna prevăzută la articolul 265 din Codul Muncii (încalcarea regimului de munca al minorilor).

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Bârlad pe 10 iulie. Familia băiatului împuşcat solicită despăgubiri pentru suferinţele pricinuite acestuia, cuantumul exact al daunelor urmând a fi indicat în faţa judecătorilor. 

Accidentul, soldat cu împuşcarea băiatului de 13 ani, s-a petrecut în ianuarie 2018 pe fondul de vânătoare de la Cârja (Murgeni). 

Victima, participa alături de fratele său geamăn, la vânătoare ca gonaci, deşi participarea minorilor este complet interzisă. 

Copii pe post de gonaci

Fondul de vânătoare 37 Cârja este o proprietate privată deţinută de omul de afaceri Emil Savin, iar responsabil cu activitatea de vânatoare, paznicul de vânătoare al fondului, este pădurarul Eni Ilie. Acesta are ca atribuţii organizarea partidelor de vânătoare şi realizarea instructajelor cu participanţii.

Emil Savin nu a participat la  vânătoarea, la partidă fiind prezenţi şapte vânători. Fiecare vânător, potrivit regulei, a venit cu câte un gonaci. Printre cei aduşi să alunge animalele sub bătaia puştilor s-au numărat şi cei doi fraţi gemeni. Aceştia proveneau dintr-o familie sărmană. 

”Paznicul de vânătoare a realizat instructajul înaintea partidei de vânătoare, aşa cum se întâmplă înaintea fiecărei partide. Aduce la cunoştinţă ce se vânează în ziua respectivă, locul şi toate celelalte detaliile. Instruirea a avut loc, fiecare a semnat înainte de a începe vânătoarea. Nu a luat buletinele, să ia datele la fiecare în parte, însă acest lucru se întâmplă mai peste tot. Fiind dezvoltat, nu s-a gândit că este minor. Ei (gonaciii n.r.) vin pentru un ban, pentru o bucată de mâncare. Niciodată nu au fost probleme, este primul accident pe fondul nostru”, a declarat omul de afaceri Emil Savin după producerea accidentului..

Potrivit acestuia, gonaşii care participau la vânătoare se îndreptau în direcţia Murgeni spre Cârja. Au realizat câteva bătăi, alungând mistreţii care se aflau înr-o zonă de stuf, iar la un moment dat minorul de 13 ani a ieşit stufăriş, în spatele porcilor. 

Văzând porcii mistreţi ieşind din stuf, Alin Ionuţ Grăjdeanu nu a mai aşteptat ca animalele să se îndepărteze şi a tras cu arma. A nimerit nu mistreţul, ci pe băitul de 13 ani.

”S-a grăbit şi a greşit. Este un vânător cu experienţă, de elită aş putea spune. Este regretabil ce s-a întâmplat”, a completat, după eveniment, Emil Savin.

Băiatul de 13 ani a fost transportat la spital, iniţial la Bârlad, apoi la Iaşi, fiind diagnosticat cu plagă împuşcată cu fractură deschisă de femur. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns un copil de 13 ani în bătaia puştilor la o partidă de vânătoare. Minorul-gonaş, împuşcat de cumnatul inspectorului-şef adjunct al IPJ Vaslui 

Copil de 13 ani împuşcat la o partidă de vânătoare. Minorul, transportat în stare gravă la spital

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite