Cum a fentat sistemul ambulanţierul din Vaslui care şi-a adus acasă fiica, pacient zero al focarului COVID dus pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambulanta

Detalii revoltătoare ies la iveală în cazul tinerilor din Vaslui deveniţi focar de COVID pe litoral. Cazul zero, cel al adolescentei care a plecat la mare fără a aştepta rezultatul testului COVID, a fost tratat preferenţial.

Autorităţile au dat dovadă de dublă măsură în gestionarea focarului de coronavirus care a izbucnit pe litoral după ce un grup de tineri ce participase la o petrecere de majorat în Vaslui a plecat la mare, deşi printre ei se afla o adolescentă care efectuase testul COVID, dar nu primise rezultatele.

Cei 31 de tineri au ajuns pe litoral, în trei grupuri, în jurul datei de 1 august. Cu o zi înainte, pe 31 iulie, una dintre adolescente, fiica unui ambulanţier din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Vaslui, a fost transportată de tatăl său la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din Vaslui, prezentând simptome de răceală. După evaluarea medicală, adolescentei i s-au recoltat probe pentru testul COVID-19, ulterior aceasta plecând acasă. Deşi nu a primit rezultatele testului, a reuşit să-şi convingă părinţii să o lase alături de prieteni la mare.

În după amiaza de 3 august, familia a fost înştiinţată că fata a fost confirmată cu COVID-19. Ce a urmat este un întreg lanţ de acţiuni iresponsabile şi încălcări ale legii, aspecte care, în orice stat civilizat, ar trebui să facă obiectul unor cercetări penale. 

Potrivit Legii 136/2020, fiind contact direct al unui pacient COVID-19, tatăl adolescentei ar fi trebuit carantinat la domiciliu, alături de ceilalţi contacţi direcţi din familie, pe durata de incubaţie specifică bolii. Acest lucru nu s-a întâmplat, tatăl uzând din plin de calitatea de ambulanţier. Acesta, deşi nu era de serviciu, în seara de 3 august, a luat, cu acordul conducerii unităţii, o ambulanţă din staţia SAJ Vaslui şi s-a deplasat la Costineşti. Deplasarea a efectuat-o folosind foaia de parcurs a altui coleg care fusese de serviciu în ziua respectivă. Deplasarea Vaslui-Costineşti şi retur a fost făcut fără un cadru medical însoţitor, aşa cum este procedura în mod curent, ci doar de tatăl-ambulanţier.

Toţi tinerii confirmaţi COVID, în spital. Fiica ambulanţierului, acasă

După ce şi-a preluat fiica de la Costineşti, acesta a făcut cale întoarsă la Vaslui. Inexplicabil, adolescenta confirmată COVID-19 nu a fost transportată la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, pentru evaluare, aşa cum se întâmplă cu toţi pacienţii COVID-19, ci a fost transportată direct acasă.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, angajaţii Serviciului de Ambulanţă pot beneficia, la cerere, de un transport gratuit pentru un membru al familiei, transport interjudeţean sau judeţean ce nu reprezintă urgenţă medicală. În cazul de faţă, nu doar că nu a existat o astfel de cerere, însă situaţia era una de risc epidemiologic, astfel că nu se putea realiza un transport fără echipaj medical de specialitate. 

De ce nu şi-a transportat ambulanţierul fiica la spitalul din Bârlad, ci a preferat să o ducă acasă? Este o întrebare la care autorităţile din Vaslui evită să răspundă. 

Dintr-o discuţie cu reporterul „Adevărul“, adolescenta a invocat că se află acasă „pe semnătura părinţilor”, având o atitudine sfidătoare. Întrebată dacă nu este deranjată că prin gestul ei a pus în pericol sănătatea altor persoane, aceasta a răspuns sec că „nu”, invocând că şi ea a luat virusul de la altcineva.

screen

Medicul Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului din Bârlad, a confirmat pentru „Adevărul“ că numele adolescentei nu figurează printre cele ale pacienţilor care s-au prezentat/internat în unitatea medicală, care este unitate suport pentru pacienţii COVID-19.

Începând cu 4 august, autorităţile sanitare au intrat în alertă şi au organizat mai multe transporturi pentru a aduce grupul de 30 de tineri de pe litoral. Spre deosebire de fiica ambulanţierului, ceilalţi adolescenţi au avut parte de un cu totul alt tratament, aşa cum, de altfel, este prevăzut în legea care reglementează instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic. Cele trei grupuri de adolescenţi au fost aduse cu o autospecială, tip microbuz, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Primii 17, printre care mai mulţi prezentau semne de boală, au fost transportaţi direct la spitalul din Bârlad, fiind internaţi în saloanele alocate pacienţilor cu suspiciune COVID-19. Au fost evaluaţi şi testaţi, iar în urma prelucrării probelor, zece dintre ei au fost depistaţi pozitiv. Pentru toţi zece, medicii au dispus menţinerea internării în spital. Ceilalţi şapte tineri, care au avut rezultate negative, au plecat acasă.

În cursul zilei de 5 august a fost organizat şi ultimul transport pentru aducerea de pe litoral a celor 12 tineri. Având în vedere că nu prezentau simptomatologie specifică, în cazul lor, DSP Vaslui a dispus carantinarea la domiciliu, fără a se efectua testarea. Adolescenţilor li s-a pus în vedere că în cazul în care apar semne de îmbolnăvire, să contacteze medicul de familie sau DSP. 

Testare specială pentru şefa Serviciului de Ambulanţă

Pe tot parcursul documentării acestui material, „Adevărul“ a încercat să obţină un punct de vedere de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Vaslui. Managerul unităţii nu a răspuns la telefon, în timp ce directorul medical şi purtătorul de cuvânt sunt în concediu de odihnă. 

De altfel, managerul SAJ Vaslui şi-a anunţat o parte dintre colegi că se izolează la domiciliu deoarece ar fi contact direct cu familia ambulanţierului. La fel de inexplicabil, managerul Ambulanţei a beneficiat de o recoltare a probelor biologice în condiţii speciale. În timp ce angajaţii care erau contacţi direcţi cu pacienţi COVID au fost trimişi acasă şi li s-a recomandat să aştepte realizarea testării de către DSP, de această dată, managerul SAJ Vaslui s-a prezentat cu nepotul la sediul staţiei SAJ din Vaslui şi a solicitat unei subalterne să îi recolteze probe atât ei, cât şi nepotului ei, deoarece şi acesta ar fi intrat în contact cu un membru al familiei ambulanţierului. 

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere, despre situaţia de la Ambulanţa Vaslui, secretarului de stat Raed Arafat, care până la redactarea ştirii nu a fost comunicat. Surse neoficiale au precizat că managerului SAJ Vaslui i s-ar fi solicitat o notă explicativă de către superiorii de la Bucureşti, până acum însă informaţia nefiind confirmată oficial.

Pe aceeaşi temă:

Zece dintre tinerii aduşi de pe litoral au COVID-19. Toţi au rămas internaţi în spital, cu excepţia fetei plecate la mare fără să aştepte rezultatele 

Tinerii suspecţi de COVID-19 din Vaslui s-au cazat la negru, la două vile din Costineşti. „Nu se respecta nicio măsură de protecţie“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite