Cum pot fi transformate gogonelele într-o dulceaţă aromată cu gust minunat. Reţeta maestrul Nicolae Curelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dulceata gogonele foto reteteculinare.ro

Cunoscute mai degraba pentru întrebuinţarea lor la pregătirea murăturilor, gogonelele sunt transformate de gospodinele iscusite într-o veritabilă delicatesă.

Dulceaţa de gogonele nu este una foarte răspândită, însă este gustoasă şi cu o aromă specială. Astăzi, vă prezentăm astăzi reţeta de dulceaţă de gogonele a maestrului gastronom Nicolae Curelea.

Ingrediente:

2 kg gogonele, greutate neto, cântărite după ce au fost curăţate, tăiate cubuleţe, fierte în apă cu oţet şi scurse bine;
2,4 kg zahăr cristal + 1 litru apă pentru obţinerea siropului + 15 g sare de lămâie;
1 litru oţet alb de 90 + 3 litri apă (o parte oţet + 3 părţi apă) pentru obţinerea lichidului de fierbere a cubuleţelor de gogonele, pentru întărire;
miezul de la 2 lămâi, tăiat feliuţe şi curăţat de sâmburi;
2 linguri cu vârf de coajă de lămâie (numai partea galbenă) tăiată fideluţă;
2 păstăi de vanilie, despicate şi tocate mai măricel;
6 cuişoare;
2 batoane de scorţişoară zdrobite;
2 bucăţi de anason stelat;
1 lingură cu vârf de ghimbir tocat julienne.

Mod de preparare:

Gogonelele se spală, se taie pe jumătate, li se scot cotoarele, li se înlătură seminţele, se scurg de zeamă, se clătesc cu apă rece şi se taie cubuleţe uniforme.

Într-o cratiţă încăpătoare de inox, se pune la fiert 1 litru oţet alb de 90 împreună cu 3 litri apă (1 parte oţet + 3 părţi apă). Când lichidul începe să fiarbă, se adaugă cubuleţele de gogonele, se amestecă uşor cu o lingură şi se lasă la fiert la foc potrivit aproximativ 1 oră, după care se răstoarnă totul într-o strecurătoare mare şi se clătesc cubuleţele cu foarte multă apă rece, până ce iese mirosul de oţet din ele. Se lasă la scurs în strecurătoare, timp în care se prepară siropul pentru dulceaţă din 2,4 kg zahăr, 1 litru apă şi 15 grame sare de lămâie. Se fierbe 2-3 minute, nu mai mult (concentraţia de zahăr e deja mare); se ia spuma dacă este cazul, după care se adaugă cubuleţele de gogonele, precum şi celălalte ingrediente pregătite după cum se arată mai la vale, şi se amestecă uşor.

Lămâile se spală foarte bine, se şterg cu prosop curat şi se curăţă cu cuţitul de coaja galbenă, care se toacă fideluţă; 2 linguri cu vârf se adaugă în dulceaţă, restul se conservă cu zahăr şi alcool. Coaja albă se înlătură.

Lămâile curăţate se taie mai întâi în patru, pe lung, apoi fiecare sfert se taie feliuţe şi se adaugă în cratiţa cu dulceaţă. Sâmburii se înlătură. Ghimbirul se curăţă, se spală, se toacă julienne şi se pune în dulceaţă. Mirodeniile (cuişoarele, scorţişoara zdrobită, păstăile de vanilie tocate, anasonul stelat) se leagă într-o bucată de tifon şi se introduc în cratiţa cu dulceaţă să-şi facă datoria.

Cum se pune dulceaţa în borcane

Totul se amestecă uşor şi se fierbe 8-10 minute la foc domol. Se opreşte focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă până a doua zi (pentru a avea loc plasmoliza); după care, se fierbe din nou, la foc potrivit, 40-50 minute. Se ia spuma ori de câte ori se formează.  Când s-a legat şi are aspect şi miros extrem de plăcute, se stinge focul, se scoate legătura de tifon cu mirodeniile folosite şi se lasă dulceaţa să se răcească, acoperită cu un prosop umed.

Se spală şi se opăresc borcanele în care vom pune dulceaţa; se usucă la cuptor.

Când dulceaţa s-a răcit, o punem în borcane, umplându-le până sus la capac. Peste dulceaţă punem mai întâi o bucată de folie tăiată rotund, cât gura borcanului  (lipită direct pe dulceaţă) şi după aceea înfiletăm capacul sau capsăm borcanul.

Nu mai este nevoie de niciun fel de sterilizare. Dulceaţa făcută astfel, se menţine în bună stare ani în şir.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite