FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cartier de locuinţe sociale din Bârlad, construit special pentru romi, arată distrus după patru ani de la inaugurare. Din cauza stării jalnice a clădirilor şi din cauza datoriilor acumulate, urmează să fie evacuaţi silit primii locatari.

Familiile de romi din Bârlad au ajuns în atenţia autorităţilor locale şi judeţene după ce au devastat 90 de apartamente cu una şi două camere pe care le-au primit la cheie în toamna lui 2010.

Investiţia s-a ridicat la un milion de , din bugetul local, şi a fost făcută la presiunea comunităţii, întrucât bârlădenii erau consternaţi că romii aveau domiciliul în centrul oraşului, foarte aproape de teatru, într-un bloc distrus, decuplat de la utilităţi.

image

 În mai puţin de patru ani de la mutarea romilor în complexul de locuinţe sociale situat la periferia oraşului, pe strada Căpitan Grigore Ignat, construcţiile arată jalnic.

Căsuţele curate, dotate cu termopane, parchet şi toate utilităţile necesare, sunt acum de nerecunoscut.

Găurile din pereţi, geamurile sparte şi datoriile acumulate de chiriaşi i-au determinat pe edili să ia măsuri.

Potrivit lui Adrian Bobeică, directorul Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Bârlad, la jumătatea lui martie vor fi evacuate primele familii: „I-am dat la executare silită pe cei care au acumulat datorii mai mari de 1.000 de lei. Opt familii vor fi evacuate după 15 martie. Pentru faţada deteriorată le-am imputat costurile“.

Devastarea locuinţelor i-a alarmat şi pe consilierii judeţeni, care au decis, la finele anului trecut, că trebuie să se ia măsuri de urgenţă pentru protejarea investiţiei. „Propun să se întocmească o comisie pentru evaluarea situaţiei, altfel, există riscul de a avea aceleaşi ghetouri la Bârlad“, a avertizat consilierul judeţean Ciprian Trifan.

„Oamenilor le este frică să sune la poliţie“

Bârlădenii care locuiesc în preajma complexului de căsuţe sunt revoltaţi de conduita romilor. Poliţia Locală a primit sute de apeluri telefonice în cei patru ani de când s-au mutat acolo, fiind reclamate furturi, distrugeri şi scandaluri. În prima lună din 2014, în zonă a fost înfiinţat un punct de lucru al poliţiei deschis permanent.

„Lumea e atât de terorizată încât au ajuns să le fie frică şi să sune la poliţie. Le aruncă cu pietre în casă, fură, fac mizerie şi scandal. O să se ajungă la nivelul ghetoului din centru, de unde au fost evacuaţi. Va fi montat un sistem de supraveghere video. Toate eforturile astea se fac pentru a-i civiliza. Cei care vor aduna mai multe amenzi contravenţionale vor fi evacuaţi. Am văzut căsuţele şi la inaugurare. Erau o frumuseţe. Acum au făcut găuri adânci în polistiren, parcă nu ei ar locui acolo“, a declarat Vasile Rădoi, şeful Poliţiei Locale.

Şoareci în tavan

Majoritatea chiriaşilor trăiesc din ajutoare sociale şi se plâng că abia au cu ce să-şi hrănească odraslele. Oamenii ne-au poftit în casele lor pentru a ne demonstra condiţiile proaste în care trăiesc: găuri în tavan, infiltraţii în pereţi şi cârpe îndesate în geamuri.

„Primăria nu vine să ne repare acoperişul. Îmi curge apa din tavan şi îmi strică mobila“, ne-a spus Ramona Gheorghe, mamă a patru copii.Fiecare rom are ceva de obiectat în privinţa locuinţelor date de la primărie. „De ce să plătim chirie dacă se cheamă că-i locuinţă socială? Mi-a căzut tavanul peste mine şi-mi cad şoarecii în cap. Aşa proaste sunt lucrările“, a declarat Sergiu Lupu, unul dintre locatari.

„Locuiesc în două camere cu băiatul meu, cu fata, ginerele şi copilaşul lor. De ce nu ne mai dă primăria o locuinţă? Alţii au primit“, a comentat un alt rom.

Chiriile pentru locuinţele sociale variază între 50 şi 70 lei pe lună. În cartier stau peste 400 de romi. Doar 10% din ei au locuri de muncă, restul trăiesc din ajutoare sociale.

În doar patru ani, cartierul nou făcut pentru romi s-a transformat într-un peisaj rural dezolant.

Mai puteţi citi:

Cum îşi bat joc ţiganii din Bârlad de banii publici. O investiţie de 1 milion de euro în locuinţe sociale s-a transformat, din nou, într-un ghetou

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite