Cum au stabilit şefii Sănătăţii că o viaţă de om valorează 1.000 de lei, la Vaslui. Decizii uluitoare după moartea a două fetiţe şi a unui bătrân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenda dată medicului Adrian Grom (foto stânga) nu poate alina suferinţa mamei care şi-a pierdut fetiţa
Amenda dată medicului Adrian Grom (foto stânga) nu poate alina suferinţa mamei care şi-a pierdut fetiţa

Trei cazuri grave de neglijenţă medicală, soldate cu moartea a trei pacienţi, au fost anchetate şi soluţionate la Vaslui cu impunerea aceleeaşi amenzi ridicole: 1.000 de lei.

 Un medic de familie plătit să asigure garda la dispensarul medical din comuna vasluiană Codăeşti a fost amendat cu 1.000 de lei, după ce o fetiţă de 2 ani a murit în faţa uşii închise a cabinetului. Medicul Adrian Grom, aflat în timpul serviciului, a plecat să-şi repare maşina la un service auto.

Incidentul a avut loc pe data de 3 iunie. Copila de 2 ani a fost luată la plimbare cu căruţa de către un văr de 16 ani. La un moment dat, caii s-au speriat, fără a mai putea fi controlaţi, iar fetiţa a fost scăpată din braţe de adolescentul de 16 ani şi târâtă de atelaj câteva sute de metri. Localnicii au sărit să ajute, iar copila a fost urcată într-o maşină şi transportată la centrul de permanenţă din Codăeşti, din incinta unui fost spital comunal. În cabinet rămăsese doar o asistentă medicală, care a fost depăşită de situaţie, solicitând un echipaj de la Ambulanţă. Medicul de gardă, Adrian Grom, a ajuns la cabinet abia după 20 de minute. Era însă prea târziu.

„El trebuia să fie aici, nu la service cu maşina. De asta se cheamă centru de permanenţă. Dar la noi sunt doar de formă. Fetiţa respira când a ajuns aici, poate avea o şansă. Asistenta i-a pus spirt, că cică se trezeşte cu spirt“, a spus, răpusă de durere, mama fetiţei decedate.

Doctorul Adrian Grom, cel care ani de zile a condus Asociaţia Medicilor de Familie din Judeţul Vaslui, recunoaşte că a greşit. Întrebat dacă îşi reproşează ceva, a răspuns: „Da, evident! Că nu am ajuns la timp!“. În completare, doctorul Grom a găsit şi scuza: „Am intrat dimineaţă cu maşina la reparaţii şi a durat foarte mult“.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui anchetează cazul de la Codăeşti. Prima măsură dispusă a fost amendarea medicului Adrian Grom cu 1.000 de lei pentru că a lipsit de la program şi nu a asigurat continuitatea gărzii. Amenda este considerată revoltătoare de familia fetiţei, care adaugă că o astfel de sancţiune nu-i va descuraja pe cei care nu-şi fac meseria cu profesionalism.

În ultimele şase luni, mai mulţi medici din judeţul Vaslui au fost sancţionaţi pentru neglijenţa în serviciu, care a dus la moartea unor oameni. În fiecare caz, doctorii care şi-au tratat cu superficialitate pacienţii au fost amendaţi cu sume modice, în timp ce pacienţii s-au întors acasă între patru scânduri.

În luna martie, trei doctori urgentişti de la Spitalul Municipal „Elena Beldiman“ Bârlad au fost sancţionaţi cu câte 1.000 de lei, după ce un pacient de 84 de ani, adus la spital cu ambulanţa, a fost externat, nefiind considerat urgenţă medicală, şi a decedat pe un trotuar, după trei sferturi de oră. 

Recomandarea medicilor bârlădeni pentru bătrânul cardiac a fost să continue tratamentul la domiciliu.
Octogenarul a plecat din spital şi s-a îndreptat către o clinică de dializă din oraş, unde urma să se întâlnească cu fiul său. A murit în stradă, în apropierea clinicii. În urma anchetei corpului de control al DSP, toţi cei trei medici din Unitatea de Primire a Urgenţelor au primit amenda standard. Nemulţumiţi de pedepse, doi dintre ei au ameninţat cu demisia.    

Fetiţa lăsată să moară la Huşi

alexandra bedregeanu

În octombrie anul trecut, o altă dramă s-a înregistrat la Spitalul Huşi. O fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu faringită, a murit la 40 de minute de la internare. Ancheta Ministerul Sănătăţii în acest caz a scos la iveală disfuncţionalităţi grave privind circuitul urgenţelor în spitalul vasluian. Medicul pediatru Floreta Bianu, care a preluat fetiţa, a fost amendată cu 1.000 de lei, pentru că a tratat cu superficialitate cazul, deşi era o urgenţă medicală. Doctoriţa a contestat în instanţă amenda primită, procesul aflându-se pe rol. Alexandra, fetiţa care a murit în urma unei faringite banale, era un copil perfect sănătos. Până la vârsta de 4 ani, nu fusese niciodată tratată cu antibiotice. 

În toate cazurile, poliţiştii au deschis anchete penale. Ca în toate situaţiile de malpraxis, cercetările durează ani de zile până a fi finalizate.

Mai puteţi citi:

Caz revoltător la Huşi: o fetiţă de 4 ani, diagnosticată cu laringită, a murit în urma unei injecţii cu ampicilină

Ministrul Sănătăţii despre cazul fetiţei moarte la spitalul din Huşi: ”Nu tolerăm astfel de situaţii!”

Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi

Anchetă la Spitalul din Huşi, după ce o fetiţă de patru ani a murit la scurt timp de la administrarea unei perfuzii. Bănicioiu: „Se poate ajunge la demiteri!”

România, ţara nimănui: umilinţă pentru bolnavi şi şcolari, respect doar pentru puşcăriaşi - ultima lecţie a guvernanţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite