Cum îi scapă recursul compensatoriu pe cei şapte violatori din Vaslui. Al patrulea membru al grupului, eliberat după ce a făcut mai puţin de jumătate din pedeapsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Avădanei, unul dintre cei şapte violatori din Vaslui, a fost eliberat de Judecătoria Vaslui după doar trei ani de detenţie, deşi avea de executat opt ani de închisoare, urmare a aplicării beneficiilor recursului compensatoriu.

Silviu Avădanei (25 ani) este cel de-al patru membrul al grupului celor şapte violatori pus în libertate înainte de executarea integrală a pedepsei. Ceilalţi trei tineri, eliberaţi condiţionat pe parcursul anului 2016, au fost cei care şi-au recunoscut faptele şi aveau cele mai mici pedepse (de câte şase ani). Toţi trei au câştigat însă peste 200 de zile de libertate fiecare urmare a aplicării recursul comensatoriu.

Avădanei nu şi-a recunoscut faptele şi avea de executat o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a cărei executare urma să expire în pe 9 aprilie 2022. Tânărul, aflat în închisoare din august 2015, a fost propus pe eliberare condiţionată, urmare a faptului că a îndeplinit fracţia prevăzută de lege şi a avut ”un comportament exemplar”. Iar fracţia a fost îndeplinită datorită zilelor câştigate pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare şi pentru activităţile desfăşurate în închisoare.

”Până la data de 10 decembrie 2018 (data la care s-a luat în discuţie cazul în comisia de liberări condiţionate), condamnatul a executat efectiv 1.212 zile închisoare, 224 zile în arest preventiv şi arest la domiciliu, 243 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, 270 zile câştigate în baza Legii 169/2017 ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare (n.r. - recurs compensatoriu), în total fiind 1.949 zile câştigate şi executate”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui prin care s-a decis punerea în libertate.

Învoit de 4 ani pentru a merge acasă

Potrivit referatului întocmit de  Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, Avădanei a respectat regulile şi normele specifice mediului de detenţie, drept pentru care nu a fost sancţionat disciplinar. Pentru implicarea sa în toate activităţile recomandate, a fost recompensat de 22 ori (de 14 cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi de 4 ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi.

”A fost implicat activ şi responsabil în activităţile practice la care a fost selecţionat şi a beneficiat de 243 zile considerate câştig. A avut o participare destul de consecventă şi o implicare motivată în activităţile şi programele specifice domeniului de reintegrare socială care i-au fost recomandate. A finalizat, cu rezultate bune sau foarte bune, 53 activităţi sau programe educaţionale. A abandonat, pe parcurs, o activitate educaţională. În domeniul asistenţei psihologice a beneficiat de intervenţie de specialitate prin participarea sa la o activitate psihologică de grup şi la o activitate de tip consiliere individuală”, au menţionat reprezentanţii Penitenciarului Vaslui în referatul înaintat instanţei.

Pe lângă îndeplinirea condiţiilor legate de fracţie, înainte ca cererea de eliberare condiţionată să fie înaintată instanţei, familia tânărului a achita victimei daunele morale reţinute în sarcina sa (10.000 de lei).
Judecătorii au decis ca intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei (9 aprilie 2022) să constituie termen de supraveghere pentru condamnat.În această perioadă, el trebuie să respecte o serie de obligaţii, printre care să nu părăsească teritoriul României, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Patru din şapte puşi în libertate, urmează alţi doi

Pe lângă cei patru membri ai grupului liberaţi condiţionat până în prezent, alţi doi se pregătesc pentru ieşirea din închisoare. Este vorba de Paul Burlacu şi Petrică Bolboceanu, care au condamnări de 8 ani şi 8 luni, respectiv 8 ani şi 4 luni. Şi în cazul lor, fracţia prevăzute de lege se îndeplineşte cu zilele câştigate urmare a aplicării recursului compensatoriu.

Ultimul care va ieşi de după gratii este liderul grupului, Silviu Burada care a primit şi cea mai mare pedeapsă (10 ani).

Cei şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni au fost condamnaţi definitiv în 2015 la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare pentru viol şi lipsire de libertate, fiind acuzaţi că au abuzat o elevă până la leşin.

Cazul violului din Vaslui a provocat o reacţie fără precedent pentru opinia publică din România, urmare a campanie permanente de denigrare a victimei, precum şi atitudinea sfidătoare a celor şapte tineri, puşi în libertate în timpul anchetei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite