Cum s-a prăbuşit fostul club de fotbal al lui Porumboiu - 30 de milioane de euro datorii la stat, în 12 ani. Omul de afaceri: „Sunt minciuni sfruntate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporting Club Vaslui a reuşit „performanţa“ de a acumula, în cei 12 ani de activitate, datorii de 85 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro numai la bugetul de stat. Despre datoriile care au devenit cunoscute săptămâna trecută, în timpul procesului de insolvenţă a clubului, Adrian Porumboiu susţine că „sunt minciuni sfruntate“ şi că „grupul meu de firme nu are nicio legătură cu această poveste a datoriilor la stat“.

Milionarul Adrian Porumboiu (64 de ani) se confruntă cu probleme financiare uriaşe după ce, în ultimul an, pe rolul instanţelor au curs zeci de încuviinţări de executare silită pe numele firmelor sale. 

În plus, în cursul săptămânii trecute, a avut loc la Tribunalul Vaslui primul termen după declanşarea procedurii de insolvenţă a clubului de fotbal finanţat, până în iunie 2013, de Adrian Porumboiu. Cu această ocazie, au ieşit la iveală datorii colosale în tabelul creditorilor: peste 85 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro reprezinză datoriile către Fisc.

Cea mai mare parte din creanţele clubului, 36 de milioane de euro, reprezintă suma cerută de oficialii BCR pentru creditele contractate de societăţile lui Adrian Porumboiu, pentru care clubul de fotbal a fost folosit ca garant. Reprezentanţii băncii au înaintat în instanţe, în toamna anului trecut, peste 20 de cereri de executare silită, pe numele societăţilor milionarului vasluian, toate admise.

Fiscul din Vaslui l-a păsuit ani la rând

Datoriile către bugetul statului român ar putea însă să nu mai fie recuperate niciodată din cauza „blândeţii“ cu care latifundiarul a fost tratat ani la rând de către şefii Fiscului din Vaslui. 

Detalii ale complicităţii între capii finanţelor locale şi Adrian Porumboiu sunt susţinute de către finul fostului arbitru, Ciprian Damian. Acesta, care de un an se află într-un conflict deschis cu Porumboiu, a fost lăsat să conducă echipa de fotbal din vara anului 2013, atunci când Porumboiu a susţinut, printr-o scrisoare deschisă, că s-a retras de la echipă.

Fost poliţist de profesie, Ciprian Damian îi era alături lui Adrian Porumboiu de 15 ani, fiind considerat omul său de încredere, începând cu 2007, când a fost numit preşedintele clubului de fotbal.

Potrivit lui Damian, totul a început în 2010, când Administraţia Finanţelor Publice Vaslui a dispus efectuarea unui control la SC Sporting Club SA Vaslui, unde firmele lui Adrian Porumboiu deţineau 80% din acţiuni. Finanţiştii vasluieni au suspendat însă controlul. Verificările au fost reluate abia în iulie 2013, la o lună după ce Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea din sport, printr-o scrisoare deschisă.
Ciprian Damian explică pe pagina oficială a clubului din Vaslui schema pusă la cale de şefii Fiscului împreună cu Porumboiu.  

damian ciprian

„La data de 5 decembrie (2013 - n.r.), decizia controlului fiscal a fost cruntă: peste 6 milioane de euro datorie la bugetul de stat în perioada 2005 - 2009, cand acţionarii clubului au fost firmele lui PA (Porumboiu Adrian - n.r.), sumă ce trebuia plătită la stat în baza contractelor de finanţare şi a declaraţiilor de susţinere financiară date în fata comisiilor de licenţiere ale FRF“, dezvăluie Ciprian Damian pe pagina oficială a clubului.

Pe 6 decembrie 2013, reprezentanţii Finanţelor din Vaslui au anunţat instituirea de sechestru asigurator pe şase dintre jucătorii clubului pentru suma de 3.168.056 de lei, deşi suma imputată în urma controlului fiscal era de 25.994.085 de lei.

„Dacă ANAF Vaslui ar fi instituit sechestru asigurator pe tot lotul, jucătorii ar fi putut fi vânduţi pentru că urma perioada de transferuri din ianuarie-februarie 2014, iar ANAF ar fi putut recupera, fără probleme, toţi banii, iar cum valoarea lotului era destul de mare, ar fi fost posibilă şi continuarea activităţii“, susţine Damian.

Finul lui Porumboiu mai spune că responsabilii care au permis acumularea datoriilor uriaşe la club şi instituirea de sechestru pentru mai puţin de 8% din prejudiciul constatat în urma controlului sunt chiar din conducerea finanţelor vasluiene: Ion Pavăl, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vaslui, Mircea Adam, şeful compartimentrului executări silite pentru contibuabilii mari şi mijlocii din cadrul AJPF Vaslui, acesta din urma fiind cuscru lui Adrian Porumboiu.

„Legături periculoase”

Ciprian Damian prezintă într-o scrisoare deschisă mai multe înscrisuri olografe despre care susţine că sunt semnate de cuscrul lui Adrian Porumboiu, care ar fi întocmit către ANAF cererea de eşalonare a datoriilor în numele SC Sporting Club SA Vaslui." În ce calitate, un functionar ANAF întreprinde activităţi în favoarea societăţilor pe care le controlaţi ? În acest context, la momentul controlului fiscal din anul 2011, finanţatorii au apelat la serviciile de specialitate ale dlui. jr. Coord. Comp. Juridic al AJFP Vaslui, Mircea Adam, pentru a primi consultanţă fiscală în vederea eşalonării la plată a sumelor datorate către bugetul de stat, de catre Sporting Club Vaslui. În birourile conducerii grupului Racova, dl. Jr. Adam Mircea a scris olograf cererea de eşalonare arătând că aceasta se va aproba de către conducerea AJFP Vaslui, societatea continuând activitatea.", menţionează Damian în scrisoarea publică.  

Damian susţine că atât şeful AJFP Vaslui, Ion Pavel, cât şi Mircea Adam, şeful compartimentului executări silite, au fost nelipsiţi din deplasările internaţionale ale echipei de fotbal, în tribunele VIP, fără a plăti vreun leu. Şeful Finanţelor Publice Vaslui, Ion Pavăl, şi-a anunţat retragerea din activitate la începutul acestui an, petrecerea ocazionată de ieşirea la pensie fiind organizată pe 20 ianuarie la hotelul lui Adrian Porumboiu.

Reacţia lui Porumboiu: „O minciună sfruntată! S-a furat ca la balamuc!“

La scurt timp după publicarea pe www.adevarul.ro a articolului despre datoriile acumulate de clubul de fotbal care i-a aparţinut lui Porumboiu, milionarul din Vaslui a venit cu o declaraţie, pentru ”Adevărul”, precizând că ”totul este o minciună sfruntată”. Precizăm că jurnaliştii ”Adevărul” au încercat prin mai multe e-mailuri trimise către omul de afaceri, inclusiv pe adrese oficiale (de pe care, anterior, Adrian Porumboiu trimitea către presă comunicate) să ceară un punct de vedere asupra acestui subiect, însă niciun mesaj nu a primit răspuns. 

Totuşi, Adrian Porumboiu ne-a prezentat, duminică seară, după apariţia articolului, varianta lui cu privire la datoriile acumulate de club, în 12 ani, atât până în 2009, când milionarul era acţionar majoritar al Sporting Club Vaslui, cât şi după acest an. Practic, din 2009, acţionar majoritar a devenit Ciprian Damian, însă finanţator a rămas Porumboiu, prin cinci dintre firmele sale. 

„Sunt nişte minciuni sfruntate. Nu m-a contactat nimeni de la ”Adevărul”, autorul articolului putea să meargă la Registrul Comerţului pentru a vedea că, din 2006, Ciprian Damian este administratorul clubului, iar din 2009 a devenit acţionar majoritar. Grupul meu de firme nu are nicio legătură cu această poveste a datoriilor la stat, ci, dimpotrivă, avem de încasat de la club, atât eu, în nume personal, cât şi firmele mele, 30 de milioane de euro”, a declarat Porumboiu. 

Omul de afaceri vasluian a mai precizat că ”din păcate, atunci când sunt în apropierea unor tranzacţii certe, apar dinspre cel care a condus clubul (Ciprian Damian - n.r.) tot felul de lucruri neadevărate. Este o minciună că nu s-au plătit datorii la stat timp de 12 ani. Din contră, din ceea ce ştiu eu, clubul a achitat la stat peste 20 de milioane de euro. Cu ce scop apar aceste aberaţii? E foarte simplu! S-a furat ca la balamuc, sunt documente la lichidator, care pot dovedi ceea ce susţin. Insist pentru toată lumea, pentru toată presa, să nu mai asocieze numele meu cu măgăriile şi furtul făcute de administratorul clubului. Am fost finanţator şi nu am decât de recuperat bani personal, dar şi prin firmele mele”. 

Adrian Porumboiu mai susţine că prin ”aceste petarde de presă”, care privesc, în fapt, datoriiloe clubului de fotbal acumulate în 12 ani, datorii care au ieşit la iveală, săptămâna trecută, într-un termen privind procesul de insolvenţă al Sporting Club Vaslui, ”cineva crede că va muta atenţia de la problemele grave care au privit administraerea clubului. Eu şi firmele mele nu suntem decât într-o singură poziţie, cea de creditor. Porumboiu Adrian şi firmele lui nu au niciun ban de dat la stat, ci de luat. Avem contracte pe baza cărora trebuie să ne recuperăm banii, adică 30 de milioane de euro”. 

Citeşte şi:

Lupta orgoliilor a distrus un brand: FC Vaslui îşi dă ultima suflare

Acuzaţii grave în scandalul dintre Adrian Porumboiu şi finul său: şantaj, tranzacţii dubioase, acte falsificate şi interceptări ilegale

Război total între naşul Porumboiu şi finul Damian: FC Vaslui, scos la vânzare!

Fotbaliştii de la FC Vaslui au intrat în grevă. Nu şi-au mai primit salariile de cinci luni

Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea de la FC Vaslui printr-o scrisoare de adio: „Rămân fanul lor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite