Cum s-a petrecut cea mai odioasă crimă din Moldova: măcelărită de soţ cu peste 20 de lovituri de cuţit, după ce le-a cerut poliţiştilor, în zadar, să o apere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Bârlad a fost ucisă, aparent, cu complicitatea autorităţilor. Liliana Chiribou (49 ani) a fost măcelărită, duminică dimineaţă, cu peste 20 de lovituri de cuţit, după trei luni în care s-a chinuit, în zadar, să obţină un ordin de protecţie împotriva soţului violent cu care se afla în proces de divorţ.

Crima odioasă petrecută duminică dimineaţa la Bârlad este doar unul dintre numeroasele cazuri care ridică mari semne de întrebare cu privire la legislaţia deficitară şi a modului greoi în care autorităţile intervin pentru a proteja victimele violenţei în familie. În acest caz, victima a reclamat poliţiştilor din municipiu, în repetate rânduri, că agresivitatea soţului îi pune viaţa în pericol. Invocând lipsa pârghiilor legale pentru a-l ţine departe pe soţul agresiv, autorităţile au ridicat din umeri. Cazul, unul din nenumăratele de acest fel din ţară, stârneşte încă o dată necesitatea impunerii unei legi care să protejeze victimele la modul real.

Liliana Chiribou (49 ani) a sfârşit pe 24 ianuarie într-o baltă de sânge, în localul unde era angajată de ani de zile ca barmaniţă. Din toamna anului trecut a decis să-şi părăsească soţul pentru că nu mai suporta violenţa acestuia. Erau căsătoriţi de peste 25 de ani şi a preferat să-l lase în apartamentul cumpărat împreună, numai să scape cu viaţă. De aproximativ trei luni dormea pe la rude sau cunoştinţe. În ultima noapte de viaţă a dormit la o prietenă după ce, cu numai câteva seri înainte, fusese fugărită printre blocuri de tatăl celor doi copii ai lor, o fată de 20 de ani şi un băiat de 26 de ani.

„În ultima noapte a dormit la mine. O ameninţa cu moartea. Eram prietene bune, ştiu cât a suferit. Sunt femeie singură şi îmi este frică de el. Face puşcărie două-trei luni şi scapă în libertate. Liliana a depus patru plângeri la Poliţie, a cerut ordin de protecţie. Ea încerca să-şi menajeze copiii, să nu prindă ură faţă de el. Fata a rămas cu el în apartament, putea să o omoare. Eram în preajmă când a înjunghiat-o, am auzit-o urlând. L-am văzut cu cuţitul în mână”, spune prietena victimei.

Atacată de la spate

Patronii şi apropiaţii femeii spun că Ştefan Chiribou (52 ani), soţul agresiv, îşi ieşise cu totul din minţi după ce a aflat că ea a deschis acţiune de divorţ.


FOTO Copiii soţilor Chiribou, răpuşi de durere, au avut nevoie de ajutorul apropiaţilor

image

Criminalul lucreză ca agent de pază la Romold, o firmă de specialitate din oraş. A ieşit din schimbul de noapte şi s-a dus direct la barul unde lucra mama copiilor săi. A pândit momentul când nu mai era nimeni în local şi în momentul când aceasta s-a dus să debaraseze o masă a atacat-o din spate cu un cuţit de bucătărie. Deşi era foarte gros îmbrăcată, lama cuţitului i-a sfâşiat trupul. Peste 20 de lovituri de cuţit, nouă dintre ele fiind în zona inimii. Criminalul a aruncat cuţitul lângă victimă şi a fugit de la locul faptei. A fost prins de poliţişti la scurt timp şi a fost dus la audieri.

„Când am ajuns la faţa locului, victima era în stop cardio-respirator. După o oră de resuscitare, la ora 10.08, a fost declarat decesul”, a spus doctorul Dan Ungureanu, medic primar al Staţiei Judeţene de Ambulanţă Vaslui.

Procurorul criminalist nu a reuşit să tragă o concluzie până la închiderera ediţiei. „Suspectul urmează a fi audiat imediat ce va sosi avocatul din oficiu. Vom dispune şi o expertiză psihiatrică. S-a dispus efectuarea necropsiei medico-legale în regim de urgenţă”, a spus, pentru „Adevărul”, procurorul Carlo Ilieş.

Legea, de partea agresorilor

Potrivit Legii 217/2003, privind combaterea şi prevenirea violenţei în familie, victimele violenţei au posibilitatea să solicite instanţei ordin de protecţie împotriva agresorului prin care se pot dispune o serie de obligaţii şi interdicţii. În cazul în care victima intră în posesia unui ordin de protecţie, agresorului i se poate impune păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, i se poate interzice orice contact cu victima, inclusiv cel telefonic şi alte măsuri.

„Încălcarea măsurilor impuse prin ordin de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti, faptă prevăzută cu închisoare de la o lună la un an”, a spus Loredana David, responsabil mass-media în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Necesitatea ca România să se alinieze la practicile ţărilor din Uniunea Europeană pentru protejarea victimelor violenţei a constituit subiect de ample dezbateri prin toate mijloacele media. Existenţa dispozitivelor de urmărire la persoanele aflate sub interdicţie este o necesitate evidentă, mai ales în contextul creşterii accentuate a actelor de violenţă.
 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite