Cum să ne ridicăm atunci când psihicul este la pământ. „Stresul nu există, ci este doar o lipsă de reacţie educată” - reguli esenţiale pentru o viaţă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Josan (59 ani) este originară din Orhei, Republica Moldova, iar de mai bine de 10 ani locuieşte la Vaslui, unde vindecă sufletele oamenilor aflaţi în dificultate, îi învaţă pe bătrâni să accepte mai uşor vârsta şi să treacă peste greutăţi.

Psiholog de profesie, Elena Josan a plecat din Basarabia, unde era directorul unui institut de copii, în urma unei drame familiale. Fiul ei, de profesie poliţist, a fost ucis de "racheţi".

"A fost o lovitură teribilă, am simţit că trebuie să plec de acolo într-un loc mai sigur unde să existe siguranţa zilei de mâine. Am ales să mă stabilesc la Vaslui, pentru că venisem aici în urmă cu 16 ani, împreună cu o prietenă care se ocupa de comerţ. Mi-au plăcut oamenii pentru că erau foarte primitori şi calzi. Nu mi-a fost însă uşor să las în urmă casa, oamenii dragi.", se destăinuie Elena Josan.

După ce a obţinut cetăţenia română, şi-a înfiinţat o asociaţie care să promoveze un stil de viaţă sănătos. Pe lângă pregătirea în psihologie, basarabeanca deţine competenţe în terapii alternative. Cea mai scurtă cale către sănătate, spune Elena Josan, este "frăţia cu natura".

"Pasiunea pentru plantele medicinale a început de mic copil. Bunica mea ne ducea pe dealuri, ea trecuse prin război, foamete a trecut prin situaţii dificile, de aceea ne-a învăţat cum să supravieţuim în caz de necesitate, ne-a învăţat ce rădăcini, ce plante se pot mânca în forma lor naturală. Cealalta bunică era la Moscova şi tot timpul când mă întreba ce să îmi trimită eu îi spuneam că vreau cărţi şi îmi trimitea multe multe cărţi interesante de botanică, biologie. Încă de mică, făceam tot felul de polenizări, aveam cactuşi pe toate geamurile, altoiam pomi, aveam o grădină cu plante medicinale", povesteşte basarabeanca. 

elena josan

"Acesta este destinul meu" 

Asociaţia Elenei Josan (foto dreapta) se adresează oamenilor aflaţi în dificultate şi persoanelor vârstnice. Şi-a intitulat proiectul "şcoala modului de viaţă sănătos".

"Elevii mei au de la 60 la 90 de ani. Împreună, învăţam cum să ne schimbăm mentalitatea, să trăim în armonie cu natură şi, bineînţeles, o serie de tratamente naturale. Iniţial s-au adunat câţiva bătrâni, acum sunt zeci de beneficiari. Au venit oamenii care au încredere în terapiile alternative. Sunt oameni care de zece ani de zile, vin în mod constant, pentru a învăţa lucruri noi. Simt că acesta este destinul meu, să transmit ceva. Îi învăţ pe oameni cum să se trateze, în caz de necesitate, ce plante medicinale să folosească. Rezultatele pot fi uimitoare!", spune Elena Josan, cea care conduce de 11 ani Asociaţia Fitomed.

Chiar dacă este adepta fitoterapiei, Elena Josan nu exclude medicina tradiţională. De fiecare dată, spune ea, îi îndeamnă pe bolnavi să meargă mai întâi la medic şi să nu îşi administreze tratamente după ureche. Cu toate aceste, în opinia ei, medicamentele "la un capăt îţi fac bine, dar la celălalt î'i fac rău.".

"Există cunoscută o lege a simetriei biologice. Potrivit acesteia, orice medicament sau tratament din lume are 3 tipuri de efecte: pozitive (vindecătoare), negative (dăunătoare) şi indiferente (organismul nu vrea să răspundă). Această lege se aplică şi în medicina naturistă: nu toată lumea se împacă la fel cu diversele metode şi remedii", spune Elena Josan.

"Stresul nu există"

"Cel mai important rol în vindecare unei boli este psihicul. Niciun tratament, oricât de modern ar putea fi, nu va avea rezultate în cazul unui bolnav deprimat, care nu crede în însănătoşire. Eu asta le spun în fiecare zi oamenilor, cea mai puternică resursă de vindecare este psihicul. Iar aici medicina naturistă are un rol deosebit, pentru că metodele sale nu presupun aşteptarea deprimantă a efectului unei pastile, ci presupun activitate. Iar asta redă omului bolnav speranţă, optimism şi resurse de autovindecare", este de părere Elena Josan.

De cele mai multe ori, oamenii care apelează la ea se confruntă tocmai cu această problemă. Persoanele care deschid uşa asociaţiei sunt, în general, oameni doborâţi de probleme, care, uneori, ascund drame greu de imaginat. Iar basarabeanca adoptată de vasluieni le vindecă sufletele.

" Cel mai important este să avem mintea sănătoasă. De acolo porneşte tot. Apoi un comportament sănătos, o alimentaţie sănătoasă şi frăţia cu natura. Nimeni nu se ocupă de educaţia mentală a persoanelor. Nici la şcoală, nici părinţii acasă, nicăieri. Stresul nu există. Există lipsa de reacţie educată la unele situaţii. Dacă ştii să reacţionezi corect atunci nu te stresezi. Dacă nu ştii să reacţionezi, evident apare stresul care ne distruge organismul, mai întâi ficatul, apoi stomacul şi inima. ", Elena Josan.

La şcoala modului de viaţă sănătos, vasluienii asta învaţă să ştie cum să îşi controleze reacţiile în orice situaţii. "Trebuie să învăţăm să ne păstrăm zâmbetul pe buze, calmul în orice situaţie, indiferent cât de tensionată ar fi. Un conflict nu se va amplifica niciodată atunci când îţi păstrezi calmul. Când intră cineva stresat pe uşă simţi cum câmpul lui biologic, parcă bate cu ciocanul.", completează basarabeanca. Ultimul proiect implementat de Elena Josan, în colaborare cu alte patru judeţe vizează victimele violenţei în familie. Iar la Vaslui, cazuistica pe acest segment este, din păcate, generoasă. Ideea proiectului a venit tocmai din experienţa cazurilor care veneau la asociaţia Fitomed. 

"Vin oameni în situaţii dramatice, bătrâni care locuiesc cu copiii, care nu au loc de muncă, le iau banii, beau, îi bat, îi dau afară din casă. Sunt cazuri impresionante. Eu nu doar încerc să alin suferinţele acestor suflete, ci îi ajut să se ridice. Iar dacă nu m-ar fi sprijinit primăria, eu nu aş fi ajuns aici. De regulă, autorităţile când aud de ong-uri, asociaţii nici nu vor să audă. Toţi colegii din celelalte judeţe se plâng de relaţia proastă cu autorităţile locale. În cazul nostru, am reuşit să ne ridicăm numai cu ajutorul celor de la primărie.", concluzionează Elena Josan.

Vă mai recomandăm:

Cât de benefice sunt tratamentele naturiste pentru trup şi pentru minte: explicaţia medicilor, avantaje şi dezavantaje

Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Care este cel mai puternic „medicament“ oferit de natură

Leacurile naturale care te ţin departe de afecţiunile renale. Ce soluţii oferă specialiştii

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

Cum să-ţi dai seama că agitaţia zilnică te îmbolnăveşte: 20 de semnale ale corpului care îţi spun să te opreşti din muncă

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite