Cum a reuşit un vasluian să-şi scadă factura la energie electrică de la 300 de lei la 5 lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberius Nechita FOTO Adevărul
Tiberius Nechita FOTO Adevărul

Tiberius Nechita (42 ani), din Bârlad, şi-a investit în ultimii ani toate economiile într-un sistem alternativ, care îi asigură necesarul de energie electrică atât pentru consumul casnic, cât şi pentru atelierul IT pe care îl deţine. În doar trei ani, bârlădeanul a reuşit să scadă valoarea facturii la energie electrică de la 300 de lei pe lună la 5 lei lunar.

Ultima factură emisă de furnizorul de energie electrică pentru perioada 12 iulie - 13 septembrie a fost de 15 lei, sumă în care a fost inclusă şi plata abonamentului radio-tv. ”Scăzând taxa radio tv, - 5 lei pentru ambele luni, am achitat pentru energia consumată 5 lei pentru luna iulie şi 5 lei pentru luna august”, explică Tiberius Nechita. 

Tiberius Nechita a început să caute soluţii alternative pentru sursele convenţionale de energie electrică începând cu anul 2011. L-au determinat costurile ridicate al facturilor, dar şi penele dese de curent, care îi afectau activitatea la atelierul de service IT pe care îl deţine în imobilul care locuieşte.

Ştiind de proiectul Casa Verde, Tiberius Nechita şi-a depus dosarul, în speranţa că va obţine fonduri pentru sistemul alternativ, însă s-a împiedicat de birocraţia românească, programul fiind blocat până în anul 2015. Iniţial, în 2012, a montat opt panouri fotovoltaice care îi asigurau energia electrica pentru pentru casă.

Panourile au costat 4.000 de lei, la care s-au adăugat costurile necesare pentru montarea de regulatori şi acumulatori, încă 2.000 de lei. Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. Într-o primă fază a investit a investit aproximativ 15.000 de lei. Mulţumit de rezultatele obţinute, Tiberius Nechita a continuat să investească în panouri solare şi fotovoltaice, ajungând de la opt la 24 de panouri (foto jos).

image

Anul acesta sistemul voltaic creat de Tiberius Nechita a ajuns de la 2.000 WP la 3000 WP, investind doar economii personale. După mai bine de patru ani în care şi-a pus la punct sistemul alternativ de energie electrică, bârlădeanul, a primit finanţarea mult aşteptată la proiectul ”Casa Verde”: 6.000 de lei. Banii primiţi i-a investit pentru îmbunătăţirea sistemului de energie electrică. 

„După patru ani, nu îmi pare rău de loc de investiţie. Acum nu există pene de curent, nu există şocuri de curent. De la 2000 de WP am ajuns în acest moment la 3.000 WP putere instalată în panouri şi la un număr de opt baterii de 150 Amperi, cu un invertor care suportă un consum instantaneu de 4 kwh. Adicã exact necesarul unei case obişnuite, care poate oferi tot confortul. Şi vorbim aici de susţinerea unor consumatori precum aparatul de aer condiţionat, frigider, maşina de spălat sau fierul de călcat, care sunt cele mai mari aparate energofage dintr-o locuinţă”, explică Tiberius Nechita. 

image

De când a reuşit să îşi asigure independenţa energetică în proporţie de 90%, bârlădeanul este solicitat şi de alţi concitadini, nemulţumiţi de costurile mari la facturile de la furnizorul local de energie electrică. Recent, Tiberius Nechita a reuşit să pună la punct un sistem alternativ de energie pentru o femeie din Bârlad care locuieşte într-un fost cămin de nefamilişti, debranşat de la energia electrică din cauza datoriilor înregistrate de locatari. 

Bârlădeanca a apelat la Tiberius Nechita pentru a o ajuta să aibă energie electrică, având în vedere că imobilul era debranşat. Cu 1.300 de lei a fost pus la punct întreg echipamentul (în cost fiind inclusă inclusiv panoul solar- foto jos). Astfel, un singur panou solar reuşeşte să producă energia electrică în apartament, pentru strictul necsar.  







 

image
image
image

  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite