FOTO Cum au reuşit două fete din polul sărăciei să ajungă campioane mondiale. Handbalistele care au adus aurul în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lorena Ostase (numărul 5) şi Sonia Vasiliu (numărul 11), primul ehipament sportiv la LPS Vaslui
Lorena Ostase (numărul 5) şi Sonia Vasiliu (numărul 11), primul ehipament sportiv la LPS Vaslui

Povestea fetelor de aur din Vaslui care, alături de colegele de echipă, vor rămâne în istoria handbalului românesc pentru junioare drept primele sportive campioanele mondiale: Lorena Ostase - pivotul lumii şi Sonia Vasiliu.

Două dintre sportivele care au adus României primul titlu de campion mondial la handbal pentru junioare sunt din Vaslui. Lorena Ostase şi Sonia Vasiliu au plecat din cel mai sărac judeţ al ţării, din familii modeste, şi au ajuns să scrie istoria handbalului românesc la categoria lor de vârstă. Amândouă sunt legitimate la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui şi, din 2010, sunt componete a Centrului Olimpic de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. Sportivele au fost descoperite de profesorul Costică Crăciun, de la LPS Vaslui, cel care le-a antrenat în primii ani de carieră sportivă.

Lorena Ostase a ajuns celebră peste noapte în toate colţurile lumii după meciul cu Germania, finalizat cu scorul de 32-21. Titlul de campion mondial a venit cu altul şi mai important: pivotul lumii. Lorena, alături de alte două coechipiere, Bianca Bazilu şi Cristina Laslo (căpitanul echipei), au fost selectate în echipa ideală a lumii.

"Nu contează câte medalii am, cotează că o am pe cea <supremă>"

Povestea fetelor de aur din Vaslui care au câştigat cel mai râvnit titlu pentru un sportiv pare, până la un punct, identică cu a oricărei tinere. Lorena Ostase s-a născut pe 25 iulie 1997 într-o familie modestă şi nimeni nu s-a gândit să o orienteze către o carieră sportivă. Acum, spune ea, nu contează câte medalii are, ci contează că o are pe cea “supremă”.

sonia vasiliu si lorena ostase

Debutul nu a fost răsunător, chiar a fost la un pas să rateze selecţia şi să abandoneze antrenamentele: “Domnul profesor Crăciun a avut o ezitare în a mă selecta, fiind mai mică decât restul colegelor mele cu un an. După câteva probe, s-au schimbat lucrurile”, a spus, pentru “Adevărul”, Lorena Ostase.

Nu i-au plăcut primele antrenamente şi, la început, nu a tratat sportul cu seriozitate. Chiulea şi antrenorul a dus muncă de lămurire cu familia: “La început nu m-a pasionat acest sport. Mai târziu am prins gustul”.

Odată cu primele rezultatea a apărut şi dorinţa de a fi din ce în ce mai bună. Marea reuşită din Macedonia a luat-o pe nepregătite.

“În timpul meciului (n.r. cu Germania), noi aproape sărbătoream. Cu cât diferenţa era mai mare, cu atât ştiam că nu mai au nicio şansă. În ultimele 5 minute am sărbătorit pe bancă alături de colege, am făcut horă. Înainte de premiere a fost desemnată echipa ideală a lumii. Când mi-au rostit numele, nu mi-a venit să cred. Am simţit că mă lasă picioarele. Când ai medalia la gât şi ştii că eşti campioană mondială, te simţi peste toţi şi toate”, a spus pivotul lumii.

 Familie de handbalişti

Spre deosebire de Lorena Ostase, Sonia Vasiliu a ştiut că este făcută pentru handbal de prima dată când a intrat pe teren. Părinţii au fost cei care nu au fost de acord să o lase. Fratele ei mai mare, Alexandru Vasiliu, care acum este portar la Poli Timişoara, a fost cel care a încurajat-o de la început.

Am fost fascinată de când am pus mâna pe minge. Era în clasa a III-a şi am fost selectate vreo 30-50 de fete. Am vrut să fiu cea mai bună. La început jucam de una singură, nu dădeam pase. Antrenorul (n.r. Costică Crăciun) m-a ameninţat că nu mă mai lasă pe teren dacă nu colaborez”, şi-a amintit Sonia Vasiliu.

sonia vasiliu si lorena ostase

La un an după ce a fost selectată în lotul naţional a suferit un accident pe teren, într-un turneu la Iaşi. Cu ruptură de ligament şi fractură la ambele meniscuri părea să încheie cariera sportivă: “Atunci m-am gândit să renunţ la sport, îmi era frică de operaţii. Şase luni am tras de mine, am făcut recuperări intense, dar am revenit în forţă”.

Sonia şi-a amintit că tatăl ei şi antrenorul de la LPS Vaslui au umblat după sponsorizări pentru a beneficia de cel mai bun tratament.

Mi-a fost foarte greu când m-am mutat cu antrenamentele la Râmnicu Vâlcea. Şase luni am plâns. Acum nu m-aş mai întoarce, performanţa care se face aici e greu de egalat”, a conchis Sonia Vasiliu.

Lorena Ostase a ţinuit să mulţumească celor care au format-o ca sportiv: “Mulţumesc domnului profesor Costică Crăciun, familie care m-a sprijinit mereu, surorii mele pe care nu apuc să o văd atât de des pe cât aş vrea, şi celor care m-au ajutat în pregătirea mea”.

"Talentul - 99% transpiraţie şi 1% inspiraţie”.

Lorena şi Sonia sunt în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv R\mnicu Vâlcea şi îşi doresc să umeze câte două facultăţi. Pe lângă cea de sport, vor să facă în paralel Mangement sau ceva similar. Ca perspectivă sportivă, doresc să fie selectate, după 18 ani, în cele mai bune echipe ale României şi, atunci când vor fi suficient de bine pregătite, să reuşească performanţa de a juca pentru cele mai bune echipe ale lumii.

sonia vasiliu si lorena ostase

Antrenorul care le-a descoperit pe cele două vasluiene şi le-a antrenat în primii  ani are o teorie despre secretul reuşitei: “Au mentalitate de câştigător, calităţi motrice deosebite şi talent, talentul - 99% transpiraţie şi 1% inspiraţie”.

Campioanele mondiale

Naţionala de handbal feminin a României a devenit campioană mondială la junioare, în premieră, după ce au câştigat, pe 3 august, turneul final desfăşurat în Macedonia. În finală, România a învins Germania cu o diferenţă de 11 goluri.

Echipa naţională care a adus României titlul de campioană mondială este formată din: Ysabela Roşca, Alexandra Dindiligan, Alexandra Carasol, Bianca-Maria Baziliu, Iulia Andrei, Daniela Corban, Cristina Laslo, Alina Ilie, Lorena Ostase, Florentina Craiu, Dana Abed-Kader, Oana Bucă, Florenţa Ilie, Andreea Taivan şi Sonia Vasiliu.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite