Cum se protejează butucii de vie de ger. Lucrările obligatoriu de efectuat toamna pentru a avea un rod bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vita de vie foto www.agro.basf.ro

În această perioadă şi până la căderea primelor zăpezi, cultivatorii de viţă de vie trebuie să aibă în vedere pregătirea plantaţiilor pentru a traversa cu bine de gerurile aspre din timpul iernii.

Ciclul biologic anual al viţei de vie este influenţat de o multitudine de factori grupaţi în factori climatici, nutriţionali, biologici şi tehnologici. Dintre aceştia, cei mai importanţi rǎmân factorii climatici şi nutriţionali.  

De aceea, în general, viţa de vie prezintă rezistenţǎ limitatǎ faţǎ de temperaturile sub zero fizic în funcţie de: organele ce alcǎtuiesc partea supraterestrǎ a butucului; perioada specificǎ din ciclul biologic anual; soi; sistem de culturǎ; gradul de pregǎtire pentru iernare, etc.

De asemenea,  în condiţiile climatului temperat continental din ţara noastrǎ, în perioada de repaus, mugurii viţei de vie îngheaţǎ la temperaturi cuprinse între -16˚C şi -22˚C, coardele viţei de vie, cu vârsta de un an, rezistã pânã la -20˚C iar rezistenţa lemnului multianual la -22˚C.

Datoritǎ cercetǎrilor şi a analizelor efectuate, cele mai rezistente s-au dovedit a fi soiurile de Cabernet Sauvignon, Feteascã albã, Feteascǎ regalǎ, Pinot gris, Coarnǎ neagrǎ, iar dintre cele cu rezistenţă scazută, în primul rând, soiurile de masǎ.

În vederea diminuǎrii pagubelor produse de temperaturile minime nocive specialiştii în domeniul viticol fac o serie de recomandări: plantarea soiurilor de vie mai rezistente, cu dezmugurire mai târzie; folosirea fumigaţiei sau a ceţei artificiale; asigurarea protecţiei împotriva gerurilor de peste iarnã prin muşuroirea punctului de altoire avându-se grijǎ sǎ se acopere cu pǎmânt porţiunea bazalǎ a cordiţelor (5-6 ochi).

În general, în zonele afectate frecvent de geruri puternice se recomandã protejarea a 1-2 coarde prin acoperire totalǎ cu pǎmânt. Aceastǎ lucrare se executã manual cu sapa, dupǎ cǎderea frunzelor şi dupǎ efectuarea arǎturii de toamnã, folosind pǎmântul mobilizat prin arǎtura “în pǎrţi”. Se va acorda o deosebitǎ atenţie înlǎturǎrii, de lângǎ butuc, a resturilor vegetale (frunze cǎzute), care ar putea intra în descompunere în timpul iernii şi vor putea exercita o influenţã negativã asupra viabilitãţii mugurilor din ochii de iarnǎ dar şi la lemnul de 1 an.

Recomandările specialiştilor

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Vaslui preciazează că pentru a evita, pe cât posibil, pierderea elementelor de rod pe timpul iernii este necesar sǎ se intervinǎ cu urmǎtoarele lucrări:

- arătura de toamnǎ: lucrarea se executǎ dupǎ căderea frunzelor la o adâncime de 18 - 20 cm cu ajutorul plugului cultivator cu răsturnarea brazdelor spre rândul viţei de vie rezultând astfel un bilon, de-a lungul rândului, care protejeazǎ baza butucilor. Pentru plantaţiile tinere de viţǎ de vie este obligatoriu muşuroirea acestora, indiferent de forma de conducere.

- fertilizarea cu îngrăşăminte chimice: îngrăşămintele pe bazǎ de fosfor şi potasiu contribuie semnificativ la acumularea şi sporirea cantităţilor de amidon realizând o maturare foarte bunǎ a lăstarilor.

”Este necesar a se sublinia faptul cǎ în cazul în care încărcătura de lăstari va fi mare pe butuc şi nu va putea fi susţinutǎ de o fertilizare adecvată aceasta va conduce, în mod negativ, la maturarea lemnului lăstarilor. Aplicarea în toamnă a tratamentelor fitosanitare prin îmbăierea cu produse fungicide cuprice iar după douǎ săptămâni aplicarea de ulei horticol, care are rolul de a combate formele hibernante ale dăunătorilor, determinǎ protejarea şi, implicit, fortificarea  lăstarilor de viţǎ de vie”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ vASLUI.

Cultivatorii de viţă de vie, care deţin suprafeţe mici, mai pot efectua şi lucrări de muşuroire a butucilor şi de îngropare a plantelor care au de obicei o pierdere mare de ochi în timpul iernii. Toate aceste lucrări determinǎ o mai bună protejare a plantelor pe timpul iernii pentru ca, în anul ce urmează, să se obţinǎ recolte cât mai bune atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ.
 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite